Házasodtunk...... Update

2009. április 29.

Mivel nagyon sokan gratuláltatok, így úgy gondoltam, hogy inkább egy posztban válaszolok nektek.
Nagyon-nagyon köszönjük a jókívánságokat, nagyon aranyosak vagytok. Az új pizsama és papucs kérdése a nászéjszakára vonatkozóan minket is elgondolkoztatott. Sajnos a párom nem tudja miért van ez így???? A lényeg, nem hisszük, hogy sok pár bármit is felvesz akkor :))) .
A kislányt az anyukája tette az ágyra és eszébe se volt lejönni onnan, sőt klasszul eljátszott a rózsaszirmokkal, meg a pénzt szerette volna összeszedni, de azt nem engedték neki. A kislány után még egy kisfiút is rátettek az ágyra, de ő nem igazán akarta, szóval eddig úgy néz ki, hogy elsőre kislánynak kellene érkeznie.
És egy kis kiegészítés még a tengapihoz amit elfelejtettem és érdekes lehet:
A szertartás alatt a vőlegény és a menyasszony egy szót se szól. Itt a szertartás nem tartalmaz olyan fogadalmat, mint Magyarországon amit el kell ismételni egymásnak.
Másik érdekesség, hogy itt az esetek 99%-ban csak templomi esküvőt tartanak, de a házasságlevél aláírásával a polgári esküvő is aláírásra kerül egyben. Létezik persze csak polgári esküvő, de azt csak kb. 1%-ban fordul elő, oda csak a pár családtagot hívnak meg és biztos, hogy 1-2 éven belül sort kerítenek a templomi esküvőre is.

Read more...

Házasodtunk...... - Esküvő Krétán

2009. április 28.

Egy görög esküvő tele van hagyományokkal és szokásokkal. Amikor arra került a sor, hogy elkezdjük szervezni az esküvőnket, fel se merült bennem, hogy ne hagyományos görög esküvőnk legyen. Voltak persze pillanatok, amikor bántam, hogy belementem, hogy minden a görög hagyományok szerint legyen, de végül is nagyon jól sikerült és kár volt aggódnom, és kár volt kb. 2 hétig az esüvő előtt gyomorideggel szenvednem.
Az esküvő előtt általában 2 nappal az ifjú pár jövendőbeli házában, vagy ha már együtt laknak akkor a közös házban a hálószobában megrendezik az úgynevezett „ágy napot” (Ημερα του κρεβατιου). Ekkor még férjezetlen lányok megvetik az ifjú párnak a nászéjszakára az ágyat, tradicionális ágyneművel (nekünk ezt a párom anyukája készítette, nagyon értékes 4-6000 eurót ér egy ilyen kézzel készített garnitúra, ugyanis nagyon sok munka van vele). Az egész egy rövid szertartással kezdődik, mikor is a pap megáldja az ifjú párt és az egész ház minden helyiségét szentelttvízzel. Utána következik az ágy megvetése. A jó vőlegénynek az ágyazás közben háromszor le kell rombolnia a félig vagy majdnem kész ágyat, majd a harmadik után már elégedtnek kell lennie az eredménnyel. Szépen elrendezik az ágyon a nászéjszakára vett új hálóinget és pizsamát meg a papucsokat. Ha kész rózsaszirmokat és rizst szórnak az ágyra a termékenység jelképeként, valamint kisgyereket kell az ágyra ültetni, és állítólag amilyen nemű kisgyermek ül elsőként az ágyra olyan nemű lesz a pár első gyermeke. Az egész azonban nem ilyen egyszerű, a gyermeknek akarnia kell az egészet. Ha csak ráültetik és nem akarja, vagyis lemászik azonnal, vagy úgy kell rábeszélni, hogy ráüljön akkor, nem jön be a babona. Amikor az első olyan gyermek ül az ágyra akarja is olyan nemű lesz az első gyermek. A meghívottak pénzt dobálnak az ágyra ajándékként az ifjú párnak. A vendégeket a görög pálinkával, a rakival, illetve likőrrel kínálják, valamit édességet szolgálnak fel, általában valami bonbon féleséget, majd az egész társaság elmegy együtt vacsorázni. Távozás előtt mindenki kap egy pici bugyort ami kufetával (κουφετα) van megtöltve, ez egy hagyományos cukormázzal bevont mandulás drazsé.


wedding collage1

wedding collage2

wedding collage3

Magyarországon egy esküvőre átlagosan 100-150 főt hívnak meg a 200-250 fős esküvő már nagyon nagy esküvőnek számít. Itt Görögországban egy átlagos esküvőn 700-1100 meghívott van. Vannak persze itt is túlzások 2000-2500 fővel, de vannak kis esküvők is mint amilyen a miénk is volt 300-350 fővel. Pontosan a fentiek miatt itt vannak kifejezett esküvőközpontok, ahova elmegy az ifjú pár, kiválasztja az esküvői menüt amiben étel és ital van, valamint a központ által van biztosítva a zene is. Innentől kezdve már egyszerű dolga van az ifjú párnak, mivel a többi apróságot már egyszerű elintézni. Az egyik legfontosabb az esküvő tanu(k) (κουμπαρος – κουμπαρα), kiválasztása. Neki(k) itt nagy szerepe van, nemcsak egyszerűen tanu aki aláírja a papírt, hanem részt is vesz az esküvői szertartásban, a gyűrű felhúzásánál és az esküvői korona felhelyezésénél is.
Az esküvői szertartás este van, általában 6 és 8 óra között, utána pedig mindenki elmegy a lakodalom színhelyére, vacsorázni és táncolni.
A vőlegény a menyasszonyt és a családját a templomnál várja a meghívottakkal. Amikor a menyasszony megérkezik, a vőlegény átadja neki a virágcsokrot, a pap kézenfogja vőlegényt a vőlegény pedig a menyasszonyt és így mennek be a templomba.
A szertartás két részre osztható. Az első rész, az eljegyzés szertartása, amikor is a pap eljegyzi a gyűrűkkel a menyasszonyt és a vőlegényt. Ehhez megáldja gyűrűket és háromszor keresztet rajzol vele a menyasszony és vőlegény homloka felett, majd félig felhúzza a gyűrűket az ujjukra. Ekkor a tanura kerül a sor és keresztezett kézzel háromszor megcseréli a gyűrűket, majd teljesen felhúzza azokat az ifjú pár ujjára. Ez után következik a második rész vagyis maga az esküvői szertartás. Ekkor meggyújtják az oltárnak nevezett asztal két szélénél álló nagy gyertyákat (λαμπαδες), amik Jézust jelképezik, vagyis a világosságot. A párt tulajdonképpen az esküvői koronával (a két koronát szalag köti össze), a stefanaval (στεφανα) adják össze. A pap szintén megáldja azt, majd háromszor keresztet rajzol vele a menyasszony és a vőlegény homloka felett és felhelyezi a koronát. Ekkor ismét a tanué a szerep, szintén keresztezett kézzel háromszor megcseréli a koronát az ifjú pár feje felett. A pap a koronázás után a bibliából a házasságra vonatkozó részeket olvas fel. Majd közös pohárból három korty vörösbort isznak (Jézus vére, a szenvedés) és közös kanállal mézes diót esznek (boldogság). Ez azt szimbolizálja, hogy a pár szenvedésben és boldogságban is megosztja egymással az életét. Végül a pap kezében a bibliával kézen fogja a párt és az oltárnak nevezett asztal körül három kört tesznek meg, úgy hogy hátulról a tanu az esküvői koronát tartja. Ez az első közös utat jelképezi a pár életében. Ez alatt a meghívottak rizzsel szórják az ifjú párt, termékenységet kívánva ezzel.
Végül az ifjú pár és mellettük a szülők és tanuk sorfalat állnak és mindenki gratulál nekik. Ez után az étteremben az ifjú pár felvágja a tortát és házas életük első közös táncát táncolják. A közös tánc után nem marad más mint maga a lakodalom evéssel-ivással és tánccal.

wedding collage4

wedding collage5

wedding6

És, hogy legyen a bloghoz passzoló témája is hozzászólásnak, íme az esküvői menünk:
Előételek: sütőben sült feta, sajttal-sonkával töltött palacsinta, sajtfasírt, disznóhusos ragu, sütőben sült paprika, tejszínes gomba. Ezek kistányérnyi adagok, és négy személyre szólnak és közösen esznek belőle.
Főételek: főtt marhahús + a főzőlében főtt spagettivel és speciális krétai sajttal megszórva, grilezett sertés fehérpecsenye + sütőben sült krupmli és zöldésges rizottó körettel, valamint görög paraszt saláta és az étterem speciális salátája. Ezek is négy személyre szólnak, kisebb tálon érkeztek, mindenki annyit szed amennyit akar.
Desszert: gyümölcssaláta (kiwi, narancs, alma, körte) és az esküvő tortából mindenkinek egy szelet.

Kattintsatok a képre, hogy nagyobban is megnyíljanak.

Read more...

Krumplifőzelék

Visszatértem. Nem akartam rögtön az elmút egy hét eseményeivel kezdeni, úgy illik, hogy ilyen sok idő után egy ételt posztoljak elsőként, s csak utána számolok be a többiről. Bő egy hét után tegnap főztem először. Igazából jól esett egy kicsit lazítani és nem főzni. A főzelékek közül nem ez a kedvencem, de néha nagyon jól tud esni. Én langyosan szeretem a legjobban és csakis a nagyim féle változatot, egy kis pörköltszafttal meglocsolva a tetjét, vagy sült virslivel esetleg fasírttal.

50 dkg krumpli
2 dl tejföl vagy joghurt
1,5 ek liszt
só, babérlevél


A krumplit megpucoljuk és apróra felkockázzuk, illetve ki-ki milyen nagyságban szereti. Sós, babérleveles vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult a tejfölt vagy a joghurtot kikeverjük a liszttel és ezzel behabarjuk a krumplinkat. Egyszerű, gyors és néha nagyon jól tud esni egy ilyen egyszerű étel.

Read more...

Esküvő miatt zárva....

2009. április 20.

Akik rendszeresen olvasnak azok észre vehették, hogy az elmúlt héten, vagy mondhatnám úgy, hogy ebben a hónapban nem igazán főztem-posztoltam. Sőt a szemfüles olvasó észrevehetett egy kis visszaszámláló szalagot is az oldalamon.
Mindezekből ki lehetett találni, hogy fel-alá rohangálunk a szombati esküvőnk miatt, főleg az elmúlt héten volt ez így, mivel a sok apróság több időt vesz el mint a nagyobbak. Az izgalom már van elég. A gyomrom összeszűkülve, alig bírok enni, ezért a főzés teljesen feleslegessé vált. A családom ma érkezik, így talán sikerül kicsit elterelenem a gondolataimat az izgalomról.
Mától úgy egy hétre "szabadságra" megyek, aztán igyekszem majd megint visszatérni a régi kerékvágásba immár feleségként. Amit lesznek képeink lesz egy kis beszámoló is.

Our invitation card - prosklisi mas

Read more...

Húsvét vasárnap Krétán képekben

2009. április 19.

Sajnos a képek nem sikerültek jól, mert a fényképezőgépet itthon felejtettem és a telefonommal csináltam őket. A húsvéti kalácsok és saláták mellett a legnagyobb főszerepet a grillezett húsok játszották. Volt csirkenyárs (souvlaki), marhahúspogácsa (bifteki), karaj-fehérpecsenye (britzola) és a fő-főszereplő a nyársra húzott 4 órán át sült bárány (arni).

easter collage1

easter collage2

Read more...

Kellemes Húsvétot! - Καλο Πασχα!

2009. április 18.


Itt Görögországban holnap és holnapután van húsvét. A katolikus és az ortodox húsvét nem minden évben esik egy napra. Ennek oka, hogy az ortodox egyház a húsvét kiszámolásához a Julianus naptárat használja míg a katolikus a Gregorianus naptárt.
A görögök és az ortodox egyház számára a legfontosabb ünnep a húsvét, melyet Pasha-nak (Πασχα) hívnak. A húsvét a Virágvasárnapot megelőző szombattal, Lázár szomatjával kezdődik. Ekkor a gyerekek házról házra járnak és Lázárral kapcsolatos dalokat énekelnek, tojást és pénzt gyűjtenek így. Virágvasárnap reggelén az emberek templomba mennek, itt pálmából készült keresztet visznek haza magukkal, amit aztán a házi oltárra helyeznek és egész évben ott tartanak. Az emberek a Nagy Hét minden estéjén templomba mennek, különösképpen Nagycsütörtökön, Nagypénteken és Nagyszombaton a feltámadás éjszakáján.
Nagykedden festik a piros tojást. A tojás és a piros szín az életet jelképe és színe.
Nagy Pénteken kerül sor a körmenetre, ez a gyász napja. Ekkor a kereszten található Jézust leveszik, fehér len lepedőbe csavarják és egy virággal díszített hordágyra fektetik, ami Jézus sírját szimbolizálja. Késő este így viszik körbe a falun vagy a városon Jézust. Az egész menet alatt virágszirmokat szórnak és mindenki kezében gyertya ég. Ez tulajdonképp Jézus temetését szimbolizálja. A körmenet után késő éjjel mindenki tenger gyümölcseit megy vacsorázni. Ekkor mindenféle tenger gyümölcseit fogyasztanak kivéve halat.
Nagyszombat a feltámadás (Anastasi-Ανασταση) napja. Éjfél előtt egy órával mindenki templomba igyekszik, kis lámpásokkal vagy gyertyával. Szinte minden templom tömve van, sőt majdnem mindenhol a templomudvaron is hallgatják a kihangosítón a misét. Éjfél előtt kicsivel minden elsötétül, majd a pap az ikonsztáz mögül előhozza a Szent lángot, melyet elkezd továbbadni az emberek között. Pár perccel éjfél előtt a papal együtt mindenki kimegy a szabad ég alá, ahol a pap éjfélkor kihírdeti, hogy Jézsus feltámadott (Hristos Anesti-Χριστος Ανεστη). Ekkor mindenki tüzijátékozni kezdi, így az éji eget színes fényesség borítja be. A családtagok-barátok a Hronia Polla (Χρονια Πολλα) köszöntéssel üdvözlik egymást. Ekkor sok helyen sor kerül Júdás égetésére, amihez egy ember nagyságú bábút készítenek, máglyát raknak alá, majd meggyújtják és elégetik az árulót.
A Szent Láng Nagyszombaton érkezik repülővel Jeruzsálemből, mely Jézus sírjánál került meggyújtásra. A Szent Lángot mindenkinek kialvás nélkül kell hazavinnine, mert ha nem sikerül akkor úgy tartják, hogy szerencsétlen, nem jó év lesz. Ha sikerül hazavinni, a lánggal a bejárati ajtó felső félfájára a lánggal keresztet rajzolnak, mintegy védelmet nyújtva a házra és annak lakóinak a következő évre.
A mise után mindenki hazamegy és közösen elfogyasztják az ekkor hagyományos ételeket. A böjt után ez az első alkalom amikor megint lehet állati eredetű ételeket enni. Egy speciális levest a mageiritsat (μαγειριτσα) fogyasztanak amit csak erre az alkalomra készítenek. A bárány belsőségeiből készül, mint szív, máj, tüdő, belek, s mindez egy citromos-tojásos mártással van sűrítve.
A leves után következik a piros tojások törése. Mindenki tojást vesz a kezébe és a tojásokat összeütik egymással. Akinél az egyetlen ép tojás marad az lesz a szerencsés.
Húsvét vasárnap a családok és a barátok összegyűlnek, és a bárány belsőségeiből készült grillezett ételt kokoretsit (a bárány belsőségeit nyársra húzzák és a belekkel körbetekerik és így grillezik meg - κοκορετσι), tsourekit (τσουρεκι - húsvéti kalács) és kalitsuniat (καλιτσουνια - édes mizithra sajttal töltött apró párnácskák) eszenek, és ismét piros tojást törnek.
A húsvét előtti két hétben rengeteg ember hömölyög az utcákon. A keresztapák és keresztanyák (νονος – νονα) a keresztgyerekekkel vásárolni mennek. Minden eseteben új cipőt és valamilyen játékot, csokitojást valamint a feltámadákor meggyújtandó gyertyát (λαμπαδα) veszik meg a gyerekeknek. Ez egy színes díszes gyertya, a kisebbeknek különböző játékokkal van díszítve, a nagyobbaknak valamilyen egyszerű szalagos vagy rányomott mintás díszítéssel.

Gyertyák a gyerekeknek:

lampada

Húsvéttal kapcsolatosan többféle köszöntést használnak:
Kalo Pasha! – Καλο Πασχα! – Jó húsvétot! – Ezt húsvét előtt 2-3 héttel kezdik el kívánni egymásnak az emberek.
Kali Anasthasi! – Καλη Ανασταση! – Jó Feltámadást! – Ezt Nagycsütörtöktől kezdve kívánják egészen Nagyszombat éjfélig.
Hristos Anesti! – Χριστος Ανεστη! – Jézus Feltámadott! – Húsvét vasárnap így köszöntik egymást, melyre sokszor hallható a következő válasz: Alithos Anesti! – Αληθος Ανεστη! – Tényleg Feltámadott!
Illetve létezik egy általános köszöntés a Xronia Polla! – Χρονια Πολλα! – Jó Ünnepet!

Read more...

Kifli

2009. április 12.

Imádom a kiflit. Itt csak álmodozhatok róla, hogy bemegyek a pékségbe és kiflit veszek. Zsömlét is csak egy-két helyen lehet kapni. Már rég óta terveztem, hogy kiflit sütök, de valami mindig közbejött. Tegnap este azonban bedagaszottam, megkelesztettem, formáztam és éjjelre a hűtőbe tettem, hogy még egyszer megkeljen. Így lett, hogy ma reggel friss, ropogós, puha, langyos kiflit reggeliztünk. A recepthez ismét kipróbáltam egyet a liszt körképben található lisztek közül a dagasztáshoz valót. A receptet Gesztenye blogján találtam, bár picit változtattam rajta köszönet érte.

Swirl

50 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 cs szárított élesztő
2,5 dl tej
2 mk só
1 mk cukor

A lisztet, tejet és a vajat meglangyosítom. A lisztre rászórom a cukrot, a sót, az élesztőt és elkeverem őket. Végül hozzáadom a tejet és a vajat, majd hólyagosra dagasztom. Ha kész lisztet szórok alá és a tetejére is, letakarom, duplájára kelesztem. Kinyújtom kerekre és egyenlő háromszögeket vágok belőle. A háromszögeket a hosszabb oldalánál kezdve feltekerem és kifili formára hajlítom őket. Sütőlemezre tesszem a kifliket szellősen, letakarom és ismét megkelesztem. A sütőt 200 fokra előmelegítem, megkenem a kifliket vízzel és kb. 15 perc alatt készre sütöm őket.
Én tegnap este készítettem el a kifliket, a második kelesztés éjszaka történt a hűtőben, ma reggel pedig megsütöttem őket. Ha így teszünk, akkor reggel a hideg sütőbe tegyük a kifliket és 200 fokon süssük őket kb. 20 percig, de folyamatosan ellenőrizzük nehogy megégjenek.

Read more...

Teljes kiőrlésű kenyér - Ψωμι ολικης αλεσεως

2009. április 11.

Ma direkt nem vettem kenyeret, mivel a konyhaszekrényben ott várja sorát az a rengeteg féle liszt amit még a liszt körképben bemutattam. Úgy gondolam együnk ma és holnap valami egészségeset ezért a teljes kiőrlésű lisztből készítettem a kenyérkét. Ami tényleg kenyérke lett ugyanis kisülés után 35 dkg-ot nyomott. Kívülről kellemesen ropogós, belülről puha és kicsit édeskés lett. A lazább szerkezet miatt kétszer annyi liszt mennyiséghez elegendő élesztőt adtam hozzá. Kicsit féltem, hogy élesztő íze lesz, de egyáltalán nem érződött rajta.Kell hozzá:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs szárított élesztő (8 g)
1 tk cukor
1 csapott ek só
2 dl víz


A lisztet és a vizet meglangyonsíottam. A lisztre rászórtam a cukrot és az élesztőt, majd elkevertem. Hozzáöntöm vizet és elkezdem dagasztani, amikor már majdem teljesen összeáll hozzáadom a sót is és még kb. 5 percig dagasztom. Ha kész lisztet szórok alá és a tetejére is, letakarom és 1 órát kelesztem. Ekkor átgyúrom és formázom, letakarom és még fél órát kelesztem. Ez alatt a sütőt 220 fokra előmelegítem egy kis tál vízzel az aljában. A kenyérkén két hosszanti bemetszést ejtek késsel, majd vizes kézzel átsimítom. 25-30 percig sütöm 200 fokon.

Read more...

Fetás cukkinifasírt - Κολοκυθοκεφτεδες με φετα

2009. április 9.

Szégyen nem szégyen amíg Magyarországon éltem meg nem ettem volna a cukkinit. Talán egyszer grilleztünk cukkinit és padlizsánt a kertben és akkor megkóstoltam, de nem igán volt az én ízvilágom, így nem is nagyon erőltettem a továbbiakban.
Itt Görögországban a hagyományos, eredeti tavernákban, rengeteg féle meze, vagyis előétel, mondhatnám fingerfood van az étlapon. Ezek között megtalálhatóak a különféle húsos, zöldséges, sajtos fasírtok is. Az egyik tavernázás során rendeltünk cukkinifasírtot. Megkóstoltam és megszerettem. Fasírtként teljesen más íze van mint grillezve.


Kell hozzá, 2 személyre (7-8 közepes méretű fasírthoz):
30 dkg cukkini
1 pici fej hagyma vagy 1-2 szál újhagyma
1 tojásfehérje
3-4 ek liszt
só, bors, menta
1 szelet görög feta
olívaolaj a sütéshez


A cukkiniket alaposan megmossuk és a kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük. A hagymát és a fetát felaprítjuk, elkeverjük a lereszelt cukkinivel, amit sózunk, borsozunk és mentával ízesítünk. Attól függően, hogy mennyire vizes a cukkini 3-4 ek liszet adunk hozzá, majd a felvert tojásfehérjét. A tojásfehérjéből lehet, hogy nem kell az egészet hozzákeverni, ne legyen túl folyós a massza. Serpenyőben nem túl sok olívolajat hevítünk. Evőkanállal halmocskákat teszünk a cukkinis masszából az olajba amiket kb. 0,5 cm vastagra lapítunk. Mindkét oldalról szép arany színűre sütjük.
Aki nem szereti a menta erős ízét, kipróbálhatja kaporral, vagy oregánoval.

Read more...

Ajándékot hozott a postás :)

2009. április 8.

A görög posta, vagy inkább a szomszéd gyerekeknek köszönhetően (szeretik mások postai küldeményeit összeszedni, vagyis inkább eltüntetni) még csak ma kaptam meg azt az ajándékot amit majd 3 héttel ezelőtt egy barátnőm küldött nekem Magyarországról és a postás szerint már március 30-án itt volt, sőt többször is küldtek értesítőt is róla. Még szerencse, hogy ajánlottan jött a csomag, így rá tudtam kérdezni a postán a szám alapján. A csomag igen titokzatos volt, annyit tudtam csak róla, hogy egy nagyobb borítékot kell várnom, a tartamát azonban homály fedte.
Ma végre a kezembe vehettem a csomagot ami igen nehéznek és keménynek bizonyult. A ragasztást feltéptem, mert igencsak fúrta az oldalamat, hogy mi lehet benne. Először egy Kikás zacskó bújt elő, abba volt csomagolva az ajándék. Felbonottam a zacskót és Fűszeres Eszter, az egyik kedvenc gasztrobloggerem könyve bújt elő belőle. Már ekkor nagyon örültem, mivel titokban meg szerettem volna venni, de innen elég drágán mérik a könyvrendelést, mármint a szállítási költséget, így gondoltam várok amíg több könyvet szeretnék rendeli és majd egyben.

book collage

Szóval a barátnőm olvasott a gondolataimban. Kinyitottam a könyvet és egy boríték csúszott ki félig belőle. A borítéknál felnyitottam a könyvet és láttam, hogy kézírással valami üzenet van beleírva. Először azt gondoltam a barátnőm írta. Aztán elolvastam és elképedtem.
A barátnőm egy dedikált példánnyal lepett meg. És nem is akármilyen üzenet volt benne, hanem az április végi esküvőm(nk)re való gratuláció szerepelt benne. Teljesen oda voltam az örömtől, hogy egy ilyen plédányt kaptam, ami egyben nászajándék is.
Délután tüzesebben át is lapoztam a könyvet, ami nagyon tetszik és jópár receptet ki is néztem késöbbi kipróbálásra.
Ez úton is köszöm-köszönjük Eszternek és barátnőmnek, Krisztának a szép ajándékot és a jókívánságokat.

Read more...

Fetával töltött húspogácsák sütőben

2009. április 7.

Egy "gyorsétteremben" ettem ezt először ezt a sütőben sült, sajttal töltött húspogácsát és nagyon ízlett. Nem kellett sok időnek eltelnie és itthon is kipróbáltam, mivel N. a fasírtok, húspogácsák nagy hódolója. Eddig kétféle változatot is kipróbáltam, az étteremben látott paradicsomos változatot és a saját citromosat. Midkettő finom, bár nekem a paradicsomos egy árnyalatnyival jobban ízlik. Az összeállítása kb. 20 perc, utána azonban másfél-két óra kell neki a sütőben.

Kell hozzá:
1/2 kg krumpli
60 dkg darált hús (sertés vagy marha)
1-2 ek natúr joghurt
1 kis szelet kenyér
1 kis fej hagyma
só, bors, kevés petrezselyem
2 dl paradicsomszósz vagy aprított konzerv paradicsom
1 dl víz
olívaolaj
reszelt sajt
2 szelet görög feta

A sütőt bekapcsoljuk melegedni 190 fokra. A krumplit megpucoljok és közepes nagyságú kockákra daraboljuk. Egy tűzálló tálban vagy tepsiben elterítjük, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a vizet a paradicsomszószt és úgy 3-4 ek olívalojat. Az egészet jól átforgatjuk.
A húspogácsákhoz a kenyeret aprítóban morzsává varázsoljuk, a hagymát és a petrezselymet pürésítjük. A kenyérmorzsát, a hagymát, a petrezselymet, sót, borsot a darált húshoz keverjük és 1-2 ek natúr joghurtot, hogy jól formázható masszánk legyen. Ebből az adagból 6 db nagy húspogácsánk lesz. A tenyerünkbe teszünk egy jó, enyhén púpos evőkanálnyi húsos masszát, szétlapogatjuk majd a közepére helyezünk egy fél centi vastag, 1 centi széles és kb. 4-5 centi hosszú feta rudacskát. Egy másik jó evőkanálni húsos masszát teszünk mindennek a tetejére és szép, nagy húspogit formálunk belőle, úgy hogy sehol se legyen rajta rés ahol a feta szökni tudna. A húspogácsákat a krumplik tetejére ültetjük és betoljuk őket a sütőbe. Fél óránként ránézünk és átforgatjuk őket, hogy minden oldalról szépen megpiruljanak, végül az egyik felükre reszelt sajtot szórunk és rápirítjuk azt is. Másfél-két óra kell neki sütő függvényében.

Bifteki stuffed with feta

Read more...

Omlett

2009. április 6.

N. és a tojás. Két különböző fogalom. Három féle képpen hajlandó csak megenni. Budáskenyérként, süteményekben és besamelben, illetve omlettként. Főtt-, tükör-, lágytojás, tojásrántotta és társai szóba se jöhetnek. Ha már minden ötletből kifogyok mit lehetne ebédre és vacsorára főzni akkor szoktam készíteni ezt az omlettet.

Omelette

Hozzávalók:
3 tojás
1 dl tejszín
1 kisebb vöröshagyma/2-3 szál újhagyma
1 fél zöldpaprika
1 kisebb paradicsom
7-8 szelet sonka
10-15 dkg krumpli
só, bors, bazsalikom
1 kis szelet feta felkockázva

A krumplit megpucolom, feldarabolom és megsütöm egyszerű sült krumplinak. A vöröshagymát félfőre vágjuk, a paradicsomot magok nélkül felkockázzuk a parikával és a sonkával együtt. Ezeket egy kevés olajon teflon serpenyőben előpirítjuk; sózzuk, borsozzuk és bazsalikomot szórunk rá. Ha kész hozzáadjuk a sültkrumlit és átforgatjuk, hogy mindenből mindenhová jusson.
Felverjük a 4 tojást a tejszínnel és a fetával. A felvert tojásos masszát ráöntjük az előzőleg elkészített alapra és közepes tűzön addig pirítjuk amíg szép színe nem lesz alulról (villával kicsit megemeljük és úgy ellenőrizzük). Ekkor egy akkora tálat veszük ami nagyobb, mint a serpenyő átmérője ezzel befedjük a serpenyő száját és a tenyerünket rászorítva a serpenyőből a tálra fordítjuk az omlettet, így a sült alja kerül felülre; majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, úgy hogy a sületlen fele lesz alul és így is megpirítjuk. Friss salátával és kenyérrel laktató reggeli, ebéd, vagy vacsora két személyre.

Read more...

Húsgombócok olaszosan

2009. április 5.

Hétfő óta egy munkahelyi tréning tölti ki a napjaimat reggel 9-től délután 17-ig, a héten az egyetlen szabad napom a szombat volt. Igen még ma vasárnap is mennünk kellett, de a tanító néni rendes volt és ma egy órával előbb befejezte a mondókáját. Mire hazaérek szellemileg teljesen le vagyok fáradva. Szerintem a szellemi fáradtság sokkal rosszabb, mint a fizikai. A tréning mellett persze nem áll meg az élet, egyéb apró cseprő dolgokat intézünk ami még az esküvőnkre hiányzik. A sütés-főzés ezen a héten igazán a háttérbe szorult. Többször ettünk valahol útközben, ha pedig főztem akkor próbáltam gyorsan elkészülő ételt készíteni. Az alábbi étel a magyar töltött paprika olaszosított verziója, paprika nélkül. Most készítettem először, de annyira ízlett, hogy máskor is szívesen készítem majd.

Meat balls Italian way

Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
7 dkg rizs
1 kis fej hagyma
só, bors, bazsalikom
4 dl paradicsompüré
víz
pici olaj
frafalle tészta két személyre

Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom, hozzáöntöm a rizst és kb. 2 dl vizet, megsózom és félpuhára főzöm. Amikor kész a rizs, összekeverem a darált hússal, amit sóztam-borsoztam, és bazsalikommal olaszosítottam.
A paradicsompürét egy kevés vízzel felteszem melegedni, szintén sózom, borsozom, bazsalikomozom. Nedves kézzel 3-4 cm-es gombóckákat formázok a darált húsos keverékből és óvatosan a szószba pottyantom őket és kb 45 percig főzöm őket néhányszor óvatosan átkverve és átforgatva a gombócokat.
A végén kifőzöm a farfalle-t hozzá. Tálaláskor az egészet megszórhatjuk reszelt parmezánnal.

Read more...

Falusi kenyér - Ψωμι χωριατικο

2009. április 1.

Elkészült az első mű a liszt körképben bemutattot lisztek egyikéből. Az említett lisztes posztból sajnos kimaradt, pedig meg akartam elmlíteni, hogy miután az összes lisztet hazacipeltem és kitöltöttem velük a konyhaszekrényben található összes üres helyet N. viccesen megkérdezte: Most akkor pékséget nyitunk???? Mindezt persze az után, hogy kinyitotta a szekrény egyik ajtaját, hogy kivegyen valamit és lisztek néztek vele farkasszemet, a másik ajtó mögött szinúgy lisztek. A fenti kérdést az után tette fel miután az édességes fiókban is lisztekkel találkozott :).
Aztán vasárnap kenyér nélkül maradtunk, előbányásztam az egyik sárga színű csomagot, melyet a falusi kenyér és falusi piték elkészítéshez ajánlanak. Kivételesen nem ütöttem fel egyik görög szakácskönyvemet sem, illetve nem kutakodtam az interneten se, mivel a liszt csomagolásán 2 recept is található, az egyik a pitéé, a másik pedig a kenyéré. Úgy gondoltam miért ne ha már egyszer kísérletezem a liszttel miért ne kísérletezhetnék a receptel is?


Hozzávalók:
30 dkg "sárga" liszt
2,4 dl langyos víz
8 g szárított élesztő
1 csapott tk cukor
2 csapott tk só

A lisztet a mikróban kicsit meglangyosítom. Rászórom az élesztőt, erre a cukrot és kicsit elvegyítem. Hozzáöntöm a langyos vizet és géppel elkezdem dagasztani, amikor már majdnem sima rászórom a sót és továbbdagasztom, amíg szép egyenletes sima, az edény faláról le nem váló tésztát nem kapok. Letakarom és 1 órát kelesztem.
A sütőt bekapcsolom 190 fokra és az aljába beteszek egy kis tál vizet. A tészát átgyúrom, formázom, és még fél órát kelesztem. Mielőtt beteszem a sütőbe ferde bevágásokat ejtek rajta, megspriccelem vízzel és 185 fokon 25-30 percig sütöm.
Az enyém picit sűrű lett, mert nem volt itthon csak 5 g élesztőm, ízre viszont kifogásztalan és még másnap is puha volt. A kenyérke kisülés után 50 dkg nyomott. A liszt egyébként valóban világossárga színű, és nagyon-nagyon aprócska búzadarára hasolít.


Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP