Idén az első

2009. május 29.

És, hogy mi várt ránk a hűtőben edbéd utánra? Az idei első görögdinnyénk. Ez egy minidinnye, mert itt ilyet is lehet kapni. A tábla szerint itt termett a szigeten és az igazság az, hogy már vagy három megjelentek az üzletekben, a zöldségesnél és a piacokon is, sőt egy pár napja a nagy testvérei is kaphatóak. Én ma mertem megvenni az elsőt. 3, 17 kg-ot nyomott egészben. Hát nem édes? Lehet, hogy még lehetett volna várni vele egy kicsit, de az is lehet, hogy én válaszottam rossz dinnyét. Már elfogadhatóan édes volt az íze, de még nem elég kásás, vagy hogy mondják.

watermelon2

watermelon

Read more...

Édes-pikáns csirke

Hogy mi legyen ma ebédre már tegnap este eldőlt. Néha, ha ihlethiányban szenvedek meg szoktam kérdezni N.-t mit enne. Persze a legtöbbször nem kapok választ, amikor meg tudom, hogy mit főzzek, kérdezés nélkül ad öteleteket a másnapi menüre vonatkozólag. Persze tegnap este se kaptam választ, legalábbis nem azonnal. Mert N. elővette új játékszerét egy iPhone-t és két percen belül az orrom alá tolta a választ, hogy mit szeretne ma enni.

sweet-pikant chicken

2 személyre:
1 csirkemellfilé
1 dl szójaszósz
1 ek cukor
2 tk méz
só, bors
újhagyma
sárga és narancs színű paprika
fehér káposzta

A csirkét nagyobbacska kockákra vágtam és pici olajon hirtelen megpirítottam. Két szál újhagymát felkarikáztam, csíkoztam némi narancs és sárga színű kaliforniai paprikát és vékony szálasra szelteltem úgy egy maréknyi fehér káposztát. Amikor a húskockák már majdnem kellően pirosak voltak, hozzádobtam a zöldségeket és tovább pirítottam az egészet. Borsoztam, megszórtam a cukorral és rácsorgattam a mézet, valamit ráöntöttem a szójaszószt és pici vizet. Nagy lángon pár percig forraltam. Megkóstoltam só ügyileg és késznek nyilvánítottam. Rizst főztem hozzá.

Read more...

Chef lennék????

Tegnap este láttam, hogy Moni megajándékozott egy chef sapkával :), aztán ma reggel Eve&Apple is meglepett egy ugyanilyen sapival:)). El is gondolkoztam rajta; chef lennék? A saját konyhámban valószínűleg igen. Csakis ott és nagyon is! És nem csak a sütés-főzés terén. Nem szeretem átengedni a konyhámat senkinek. Ez az egyetlen hely a lakásban amit kizárólagosan én uralhatok, miért adnék, hát másnak is lehetőséget a terephódításra. Talán már beteges is ez az uralkodás. Utálom, ha párom néhanapján szendvicset készít magának, mert bár elpakol és eltakarít maga után (tudja rend- és tisztaságmániás vagyok), mégis késztetést érzek, miután végzett a konyhai tevékenységével, be kell mennem és megnéznem, minden úgy van-e ahogy szeretem.
És, hogy kinek is adnám tovább ezt a díjat? Vannak akihez, csak egy-egy ötlet miatt ugrok be, és vannak akiket rendszeresen olvasok. Nagyon nehéz ötöt kiválasztani a kedvencekből. Nem is sikerült.

Bodza - néha csak képnézegetésre megyek hozzá. Imádom a képeit, nem tudom mi az igazi foglalkozása a négy gyermeke terelgetése mellett, de csakis fényképésznek tudom elképzelni. És hát nem utolsó sorban nagyon szeretem az ételeket és süteményeket amiket készít. Egyszerűek mégis elegánsak.

Limara - Ő számomra a kenyerek, kenyérfélék, péksütemények és sütemények Istennője. Azt hiszem ezzel is mondtam mindent.

Mirelle - A nők, a fényképek, az ételek és a sütemények + a mindennapi életük.

Organically Cooked - She is my favourite Cretan Chef! I've learnt from her a lot, and I'm still learning how to cook cretan way. I love how she speaks about the kitchen and the simple days here in Crete.

És végül de nem utolsó sorban, mindenkinek, aki egy kicsit szeret a konyhában tüsténkedni és finomságokat elővarázsolni házilag.
Kiegészítés: Miután megírtam ezt a postot érkezett még egy sipka :) Rebabától, amit nagyon köszönök neki.

Read more...

Eperdzsem

2009. május 27.

Úgy tűnik már mindenki megfőzte a saját eperből készült lekvárját, dzsemjét, szörpjét, csak még én nem. A piacon elég baráti 2 eurós áron kínálták a fél kilónyi epret. Itt az epret még sehol sem láttam úgy árulni mint Magyarországon, vagyis kilóra és kérhetsz amennyit akarsz. Itt még csak a kis dobozkákba porciózott fél kilós változattal találkoztam. Ez a megoldás talán azért jobb, mert így az eper nem törik amikor szedik neked. Nem főzök nagy mennyiséget a lekvárokból, mivel többfélét is készítek és csak ketten vagyunk, így csak annyit főzök ami a következő szezonig kitart. Az egyetlen lekvár az a sárgabarack, mivel azt sok édességbe is használom, így abból nagyobb mennyiséget készítek.
A fent említett barátságos árnak köszönhetően és nem utolsó sorban mivel nagyon szép, friss volt vettem 2 dobozzal, dzsemnek és friss fogyasztásra.

strawberry jam

2 db 2,5 dl-es üveghez:
50 dkg eper(megtisztítva ennyi)
25 dkg cukor
1 ek friss citromlé

A megtisztított epret félbe-negyedekbe vágom attól függ mekkorák és lábosba szórom a cukorral együtt. 15-20 percig állni hagyjuk amíg egy kevés levet ereszt. Nagy lángon elkezdjük melegíteni, amikor felforrt leszedjük a habját és botmixerrel félig összetörjük, úgy hogy gyümölcsdarabok is maradjanak benne. Hozzáadjuk a citromlevet és kb. 10 percig főzzük közepes lángon. Ekkor megint leszedjük a habját és steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, pár percig fejtetőre állítjuk őket, végül újságpapírba és pokrócba szárazdunsztoljuk kihűlésig.
Nem használok, semmilyen zseléfixet vagy dzsemfixet, sőt a kőkori órákig főzzük, hogy besűrűsödjön és semmi gyümölcs íz ne maradjon eljárás híve nem vagyok, így ez a dzsem a folyós fajátból való.

Read more...

Cseresznyeíz

2009. május 26.

Nyár van. A belvárosban hömpölyögnek a turisták. A nap éget. A tenger hőmérséklete bíztatóan emelkedik, már 21 fokos! A légkondicionáló immár három napja elkezdte szezonális munkáját a lakásban. Eddig bírtuk. Amikor az éjszakai minimum hőmérséklet nem akart a lakásban 25 fok alá menni, a nappali maximum pedig megközelítette a 30 fokot úgy gondoltuk elég, ideje hűsölni egy kicsit.
A szupermaketekben és a piacokon már jó két hete árulnak cseresznyét. Tegnap sikerült belőle először vennem próbának egy kilót (5 euróért!!! :o ). Ma a kóstolás után úgy döntöttem, hogy kimagom egy részét, a többit pedig megettük magában. Miután délután 6-kor a nap végre nem tűzött be a konyhaablakon bemerészkedtem a konyhába, hogy előzőleg kimagozott cseresznyéből egy kevés lekvárt főzzek, illetve ízt, mert az flancosabban hangzik.

2 db 2,5 dl-es üveghez:
50 dkg magozott cseresznye
15-20 dkg cukor
1 kiskanál citromlé

A cseresznyét a cukorral egy lábosban összekeverjük és kb. 1/2 órát állni hagyjuk amíg a cukor kicsit megolvad és a cseresznye egy kevés levet ereszt. Erős lángon elkezdjük melegíteni és amikor felforrt leszedjük a habját, hozzáadjuk a citromlevet és közepes lángon főzzük tovább. Ekkor én bevetem a botmixert és durvára turmixolom, úgy hogy maradjanak benne kisebb-nagyobb cseresznyedarabok. A főzést kb. 15 percig folytatjuk, amikor is forró vízzel kimosott meleg üvegekbe töltjük, lezárjuk, pár percig fejtetőre állítjuk az üvegeket, majd újságpapírba és pokrócba csavarjuk. Ebben a szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.


cherry jam

Read more...

Sajttal rakott csirke

2009. május 21.

Az egyik kedvenc ételem ez. Persze mondhatnám, hogy majdnem minden éltel a kedvencem ami csirkemellből készül. Sokan ismerik, sokféleképp készítik. Amikor először csináltam, utáltam készíteni. Úsztam, a lisztben, a tojásban és sajtban. Aztán rájöttem, hogy a lehető legmaszatmentesebben is meg lehet úszni ezt az ételt. A szokásos panírozási módszer helyett ami a lisztbe, tojásba és jelen esetben a sajtba mártást jelentette, én csak lisztbe és tojásba mártottam. A sajtot a tálba szórtam és arra fektettem a lisztes-tojásos hússzeleteket, majd felülről megint megszórtam sajttal őket. Egyébként így sokkal gyorsabb is. Van aki a rétegek közé tesz sonkát is, nálam ez kedv és van-e itthon sonka függő.
A párom N. nagyon szereti ezt az ételt. Ha mondhatok ilyet ez az egyik kedvenc "magyar" étele. Ő csirkeszuflénak hívja.

Kell hozzá 2 személyre:
1 csirkemell
10 dkg bacon
reszelt sajt kb. 20 dkg
tojás és liszt a panírozáshoz
tejföl vagy natúr joghurt
szeletelt sokna (opcionális)
só, bors, oregano

A tűzálló tálat kibéleljük a baconszeletekkel. Felverjük a tojás és ízesítjük sóval, borssal és oreganoval. A csirkemellet felszeleteljük. A bacont megszórjuk reszelt sajttal, erre kerül egy réteg lisztbe és tojásba mártott hússzelet, majd megszórjuk sajttal. Ekkor ha van sonkánk jöhet egy réteg sonka, ha nincs akkor folytatjuk a sajt, lisztes-tojásos hús, sajt váltakozását amíg el nem fogy a husi. Ekkor vékonyan megkenjük tejföllel és 180 fokos sütőbe tesszük kb. 70 percre; megszórjuk vékonyan reszelt sajttal és még kb. 20 percet sütjük amíg a sajt szépen meg nem pirul.
Ha kész kivesszük a sütőből és 15 percet pihentetjük, majd tálra borírjuk és még kb. 90 percet várunk a szeleteléssel, különben lehetetlen szépen szeletelni. Hidegen-melegen egyaránt finom.

chicken with cheese and ham in the oven

Read more...

Galaktoboureko - Γαλακτομπουρεκο

2009. május 17.

Gondolom mindenki ismeri az émelyítően édes cukorsziruptól átitatott és csöpögő görög süteményeket. Ezeket a süteményeket vagy szeretjük, vagy nem. Köztes út nem létezik. Desszertként egy vacsora után lehetetlen felszolgálni őket, ugyanis nagyon laktatóak. Ezeket inkább délelőtt, vagy délután egy pohár kávé mellé érdemes kínálni. A sok szirupos sütemény kialakulásának az oka állítólag az, hogy régen süteményt csak ünnepnapra készítettek, akkorra viszont valami olyan nagyon finomat szerettek volna készíteni, hogy az íze a következő ünnepig megmaradjon a szánkban, az ízlelőbimbóinkon és az emlékezetünkben.
A galaktoboureko egy tejkrémes-grízes-szirupos sütemény. Diétázóknak abszolút nem ajánlott. Télen langyosan, nyáron hidegen szolgálják fel. Lehet búzadarával és anélkül is készíteni. Nekem az a tapasztalatom, hogy a búzadarával készült népszerűbb, én is azt a változatot kedvelem jobban. Vannak cukrászdák amelyek kifelyezetten a galaktobourekojukról híresek, ezek a cukrászdák szinte csak azt árulnak, és még 4-5 féle egyszerűbb süteményt+nyáron fagylaltot. Itt Heraklionban ahol én lakom van egy ilyen üzlet, ami csak erről a süteményről híres és az egész ország területén vannak üzeltei, sőt úgy egy éve házhozszállítást is vállalnak. Képzeljük csak el, egy telefon és 20 percen belül ott illatozik az asztalunkon a friss, még langyos sütemény. Sokan pontosan ezek miatt, no meg azért mert otthon nem olyan egyszerű eltalálni a megfelelő arányokat nem bíbelődnek a házilagos elkészítésével.
Én tegnapelőtt próbálkoztam először. Van egy receptem amit az egyik barátnőmtől kaptam, ő esküszik rá, hogy abból tökéletes lesz. Aztán átolvastam az összes fellelhető könyvemben lévő receptet, sőt az egész internetet áttúrtam. A lényege és az aránya mindegyiknek ugyanaz volt, a kivétel, hogy hány személyre szóltak. Így az egyik legkisebb mennyiségre szólót választottam, mivel mi csak ketten vagyunk a sütire. Szóról szóra követtem a receptet, ami a kóstolás után a kukában landolt. Már a főzéskor nem tetszett a krém színe, ugyanis szép vanília szín helyett erős sárga lett (a plusz tojássárgáktól amit szinte midegyik recept ír). Kisülés után a krém nem egy gazdag krém lett, hanem egy összeállt, kemény gríz izé. Egyáltalán nem lett édes, tudom ez furcsán hangzik, de ennél a sütinél követelmény a tömény édes íz, ha az hiányzik nem sikerült és kész. Egy 0-10 terjedő skálán MINUSZ 10-et adtunk volna rá.
Aztán nem bírtam magammal és tegnap újra próbálkoztam a barátnőm receptjével, nem is értem miért nem bíztam benne elsőre és miért kellett keresgélnem más recept után. A mennyiséget először is feleztem, mivel az egész túl sok lett volna nekünk. Aztán kicsit több cukrot és kevesebb grízt tettem bele, elhagytam a plusz tojássárgákat és lássunk csodát sikerült. Erős 8 pontot érdemelt a süti, a tegnapi formájában.


És akkor következzen végre a recept egy 20×30 cm-es tűzálló tálhoz:
30 dkg fillo tészta, vagy ugyanennyi réteslap
15 dkg vaj
4 dl tej
2 egész tojás
20 dkg cukor
4 ek búzadara
1 vanílarúd

sziruphoz:
30 dkg cukor
2 dl víz
1/2 vaníliarúd

galaktoboureko2

Először a szirupot készíjük el. A cukrot a vízzel és a vanílarúddal 5-7 percig forraljuk, majd félretesszük.
A krémhez a két egész tojást a cukorral habosra-fehérre keverjük, amikor kész hozzákeverjük a búzadarát és a tejet, beledobjuk a félbevágott vaníliarudat és folyamatos keverés közben felforraljuk. Egy-két percig közepes lángon kevergetve bugyogtatjuk, majd levesszük a tűzről és kihalásszuk a vanílarudat.
A vajat megolvasztjuk és kinenkünk vele vékonyan egy tűzálló tálat (alul-oldalt mindenhol). Belefektetjük az első réteslapot úgy, hogy a tál szélein túllógjon. Ezt a lapot is megkenjük vajjal (alul-oldalt mindenhol), újabb lap, kenés és ezt így folytatjuk amíg 6 lapot le nem fektettünk a tál aljába. Ekkor belesimítjuk a krémet és jöhet megint 6 réteslap ezek akkorák legyenek, mint a tál belseje. Először ráhajtunk a krémre egy réteget a túllógó lapokból, vajazzuk, majd egy teljes lap, vajazzuk, túllógó lap, vajazás, teljes lap, vajazás amíg el nem fogynak a lapok, a tetejére teljes lap kerüljön. Ha kész akkor éles késsel a tál aljáig bevágjuk a majdani szeletek mentén a süteményt, ez azért fontos mert kisülés után a lapok eltörnek ha akkor próbáljuk meg szeletelni. A sütőnek 190 fokra kell lenni előmelegítve, az első 15 percben ezen a hőmérsékleten sütjük, majd visszavesszük 160 fokra és így sütjük még 30 percet amíg szép színe nem lesz. Ha kész azonnal kivesszük és leöntjük az előre elkészített cukorsziruppal. Először soknak tűnhet a szirup, de nem kell megijedni, nagyon hamar beszívja. Hagyjuk langyosra hűlni úgy hogy ha van akkor csak egy hálószerűséggel takarjuk le, mert ha a levegőt teljesen elzárjuk előle akkor a ropogós lapok felpuhulnak és úgy már nem az igazi. A vágások mentén szeleteljük fel és fogasszuk. Elvileg annyi vajat kentünk a réteslapokra, hogy nem szabad a tálba ragadnia és könnyen ki kell jönnie.

Read more...

Tzatziki - Τζατζικι

2009. május 16.

Utálom az uborkát, illetve nem én, hanem a gyomrom, de nem minden formában. Kovászos, ecetes, savanyú és csalamádé formában imádom. Nyersen azonban nem bírom megenni. Uborkasalátaként, szendvicsfeltétként stb., szóba se jöhet. Egyetlen kivétel ez alól a tzatziki. Talán azért mert a saláta-mártogatós másik alapja a joghurt, és a joghurt valószínű segít a gyomromnak elviselni a nyers uborkát. Én nyáron szeretem leginkább, mivel hűsítő és frissítő hatásúnak tartom. Bár talán a fokhagyma miatt kicsit oda figyelni, hogy ne randevú előtt vagy alatt együk.

τζατζικι - tzatziki

Hozzávalók egy kis adaghoz:
20 dkg sűrű görög joghurt
10 dkg kígyóuborka
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
citromlé, olívaolaj


Ha nincs görög joghurtunk ami sokkal sűrűbb a magyar joghurtnál, és nem tudunk görög joghurtot szerezni, akkor a Mo.-n kapható joghurtot egy tiszta vízben kiforralt pamutkendőbe tegyük a mosogató fölé csöpögni kb. 2 órára. A tiszta vízben kiforralás azért fontos, mert ha mosógépben mossuk ki a kendőt akkor is tiszta lesz, de lehet, hogy a joghurt a csöpögés alatt átveszi az öblítő vagy a mosószer illatát, rosszabb esetben az ízét. És hát valljuk be nem túl étvágygerjesztő egy mosószertől illatozó, esetleg mosószer ízű saláta.
Az uborkát megmossuk és a kislyukú sajtreszelőn lereszeljük. Ha friss, fiatal az uborka akkor a héjával együtt. Picit megsózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen és kicsavarjuk. Hozzákeverjük a joghurthoz, majd adunk hozzá egy nagy vagy két kisebb gerezd áttört fokhagymát (ha valaki még fokhagymásabban szereti akkor még lehet hozzá tenni). Sózzuk, borsozzuk, kb. egy teáskanálnyi citromlevet és ugyanennyi olívaolajat adunk hozzá. Az egészet jól összedolgozzuk, kóstoljuk, hogy jó-e. Ha igen fogyasztás előtt érdemes egy órát a hűtőben érlelni, az ízek összeérése végett.

Read more...

Canelloni sajttal és sonkával

2009. május 15.

Tegnap úgy döntöttem, hogy kipróbálom a konyhaszekrényemben várakozó canellonit. Még soha nem készítettem, de mivel megtetszett az egyik vásárlás alkalmával az üzletben, megvettem, hogy majd valamikor sort kerítek rá. A kísérletező kedv tegnap érzekezett el, úgy döntöttem vacsorára ezt készítek. Meglepően gyors és egyszerű volt elkészíteni, az eredményt pedig imádtuk. Az egyetlen probléma a fotó elkészítése volt. Elkészülés után ugyanis ezt az ételet lehetetlen fotózni, de nemcsak fotózni lehetetlen hanem szépen kiszedni sem lehet. Így miután hűlés után 2 órát eltöltött a hűtőben utána tudtam csak elfogadhatóan kiszedni és fotózni.

Hozzávalók egy kb. 18×25 cm-es tűzálló tálhoz:
10 db canelloni
4 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg reszelt sajt
10 szelet füstölt pulykasonka
10 szelet sajt (nekem regato volt itthon)
só, bors, oregano

A tészta csomagolásán szereplő leírás szerint a tésztát 4 percig előfőztem, leöblítettem és hideg vizet engedtem rá. A tejszínt, tejet, reszelt sajtot összekeverem; ízesítem sóval, borssal, oreganoval.
A tálat kiolajozom és a tejszínes keverék kb. felét a tál aljára öntöm. Az előfőzött canellonikat megtöltjük egy-egy egymásra feketetett és feltekert sonka-sajt tekerccsel. Az így megtöltött canellonik mehetnek a tejszínfürdőbe. A maradék tejszínes szószt ráöntjük a tetejére és megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. 190 fokon 25 perc kell neki.

Ham and cheese canelloni

Read more...

Tojásos nokedli

2009. május 13.

A hotel ahol N. dolgozik múlt héten pénteken nyitott, így ő már dolgozik. Reggel elmegy és csak délután fél 7 (igen ez itt még délutánnak számít) körül ér haza. Én sajnos a munkakeresők táborát gyarapítom, mivel sajnos itt is pusztít a gazdasági válság, nincs annyi turista, így nincs olyan sok munkaerőre szükség. Ahol eddig dolgoztam, oda sajnos idén már nem vártak vissza pont a válság miatt. Így most időm mint a tenger, ebédidőben egyedül eszem. Az elmúlt napokban gasztrokörökben igen felkapottá vált a tojásosnokedli. Eszembe is jutott, hogy milyen jó kis koranyári étel ez, és utoljára kb. 2 éve ettem amikor még Magyarországon éltem. Mivel N. nem igazán eszik tojást, így ez most tökéletes megoldásnak bizonyult egy viszonylag gyorsan összedobható egyszemélyes ebédnek. Mennyiségeket nem írnék a recepthez, nokedlit és salátát mindenki tud készíteni. Evés közben tisztára Magyarországon éreztem magam, ahogy a teraszon a napernyő alatt tojásos nokedlit eszem salátával.



Kell hozzá:
liszt
tojás
só, víz, tej
saláta
ecet, cukor


Elkészítjük a salátalevet. Megmossuk a salátát és az elkészített ecetes lébe tépkedjük. Hűtőbe tesszük kicsit összeérni az ízeket.
Liszt, víz, só és tojás keverékéből nokedlitésztát készítünk, amit forrásba lévő vízbe szaggatunk és kifőzünk. Ha kifőtt egy lábosba pici olajat öntünk, erre megy a nokedli és annyi egy kis tejjel felver tojás amennyit szükségesnek találunk. Sűrű kevergetéssel rásütjük a nokedlire a tojást. Salátával tálaljuk.

Read more...

Japán naspolyalekvár

2009. május 10.

A terveknek megfelelően ma miután N. elment dolgozni, hozzáláttam naspolyalekvárt gyártani. Na nem sokat csak egy kis kóstolónyit, mivel ki tudja milyen lesz, és ha mégsem olyan mint amilyennek elképzeltem ne kelljen sokat kidobni, vagy ide-oda rakosgatni a konyhaszekrényben. Receptet nem kerestem sem szakácskönyvben, sem az interneten, csak összeöntöttem a hozzávalókat ahogy eszembe jutott.


Kell hozzá:
65 dkg naspolya
30 dkg kristálycukor
1/2 citrom

A naspolyáról lehúzzuk a bőrét, kimagozzuk és apróra felkockázzuk. Pucolás után 35 dkg felkockázott gyümölcshúst kaptam, amihez 30 dkg kristálycukrot öntöttem. Elkevertem és 15 percet állni hagyom amíg egy kevés levet ereszt. Ekkor magas lángon elkezdem főzni, ha felforrt botmixerrel félig pépesítem, úgy hogy maradjanak benne harapható darabok is és takarék lángon lassan forralom tovább kb. 10-12 percig; zselépróbáig. Ekkor belecsavarom egy fél citrom levét és kimosott befőttes üvegekbe töltöm. Az üveget pár percre fejtetőre állítom, majd újságpapírba és vastag pokrócba csomagolva hagyom magától kihűlni.
Ebből a mennyiségből egy 3,5 dl kicsi üveg lett és még kb. 1 dl amit friss fogyasztásra hagytam.

Tapasztalatok:
1. A 30 dkg cukor sok, nekem édes lett.
2. Jövőre csak 20 dkg cukrot adok ehhez a mennyiséghez.
3. Ízre kissé fanyarédes lett, de határozottan jobban ízlik, mint frissen csak maga a gyümölcs.
4. Egy kis fahéj belefőzésével meg lehetne boldondítani.
5. Főzés közben az illata a sárgabarack és a szilva keverékére hasonlított.
6. Mivel édesre sikeredett inkább pirítóson, vajaskenyéren, piskótatekercsben tudom elképzelni.

Read more...

Vaníliás-mazsolás tekercs

Az egyik kedvenc cukrászdámban, ami tőlünk kb. 25 km-re van árulnak egy dán tekercsnek nevezett péksütit. A cukrászda csakis e péksütemény miatt érdemelte ki a kedvenc elnevezést. Na nem mintha amúgy a többi péksütemény, sütemény, fagylalt nem lenne finom, sőt. Ha arra járok rögtön kettőt veszek belőle. Egyet azonnali fogyasztásra, a másikat másnap reggelre. A tekercs egyszerű leveles tésztából készül, vaníliapuding van benne mazsolával és a teteje kisülés után valami fényes mázzal van megkenve (szerintem egyszerű átlátszó tortazselé, nagyon vékonyan felvíve rá, csak a fénye miatt).
Az interneten megpróbáltam a dán tekercsre/csigára rákeresni mindenféle lehetséges módon, de a találatok között egy hasonlót sem találtam. Sebaj majdcsak összehozom valahogy, elvégre tisztán látható és érezhető, hogy mi van benne. Így beszereztem a hozzávalókat és nekiálltam tegnap este, hogy ma reggel azt tudjak reggelizni.


Kell hozzá:
leveles tészta
1 cs hidegen keverhető vaníliapuding
1 marék mazsola
tej a puding kikeveréséhez


Sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. A mazsolát beáztatjuk meleg vízbe. A pudingot kikeverjük a tejjel. Én azért veszem a hidegen keverhetőt, mert nem kell várni, hogy kihűljön, azonnal felhasználható. A leveles tésztát kinyújtjuk, vagy akinek olyan előre nyújtott lapja van mint nekem az csak kinyitja a tészát, majd kb. 2 cm széles hosszú csíkokra vágjuk. A csíkokat bőven megkenjük pudinggal, megszórjuk mazsolával, ki ki mennyire mazsolásan szereti, majd óvatosan feltekerjük és szellősen tepsire állítjuk. Előmelegíett sütőben kb. 20-25 perc alatt arany színűre sütjük. Sütés után elvileg meg kellene kenni lehelletnyien torazselével, de én ettől este 9 lévén eltekintettem.
Ma reggeli tapasztalat: Finom lett, de az igazi sokkal jobb, talán azért mert azt nem nekem kell elkészíteni, és mint tudjuk egy egyszerű szendvics is jobban esik, ha nem magunk készítjük, hanem valaki más, nekünk pedig csak az elfogyasztásának és ízének élvezete marad.

Read more...

Japán naspolya - δεσπολα

2009. május 9.

Hát jól eltűntem egy kis időre.... Először az esküvő, aztán az esküvő utáni fáradalmak + a sütési-főzési ihlethiány, majd az utóbbi egy hétben sajnálatos módon azt hiszem megdöntöttem az egyhétbe sűríthető vérvételek (brrrr) és orvoslátogatások alkalmát. Most azonban, hogy kipihentem magam, és egészségügyileg is rendben vagyok itt az ideje, hogy ismét fakanalat és habverőt ragadjak.
Ma megismerkedtem egy számomra új gyümölccsel. A görög nevéből sajnos nem tudtam, hogy mi is az a párom meg nem tudta angolul, így a neten utána kerestem. Nos kiderült ez az új gyümölcs aminek most itt szezonja van és a fák roskadoznak tőle a japán naspolya.
Aki már látott és evett az tudja, hogy kb. 3-8 cm hosszú és 2-5 cm széles gyümölcsről van szó. Színben a citromtól a narancssárgáig pompázik, kicsit bolyhos kívülről és belsejében kb. 2 cm nagyságú egy vagy több mag található. A gyümölcs egyébként Ázsiából terjedt el a világon mindenfelé. A legközelebbi rokonai az almafélék. Nagy mennyiségben tartalmaz C-, B- és E-vitamint, karotint, vasat, kalciumot, kaliumot és magnéziumot.

Nekem kinézetre a szilva és a sárgabarack keverékére hasonlít. Ha lehúzzuk a bőrét, lédús édes-savanyú gyümölcshúsra bukkanunk. A gyümölcs állítólag utóérő, vagyis leszedés után még várni kell és utána lesz igazából fogyasztásra alkalmas. Netes kutakodásomból az is kiderült, hogy leginkább frissen a héjától és magjágtól megszabadítva fogyasztják; de készítenek belőle kompótot, illetve gyümölcslevet és magas pektin tartalmának köszönhetően alkalmas lekvár, zselé, dzsem, chutney, sőt bor készítésére is.
Mivel N. szülei ma egy jó nagy szatyornyit hoztak nekünk, és engem maga a friss gyümölcs íze csak úgy magában nem vett le a lábamról, úgy tervezem, hogy a felét holnap befőzöm lekvárnak, a másik felét pedig meghagyom N.-nek friss fogyasztásra.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP