Pita és Gyros - Πιτα και Γυρος

2009. június 29.

Ki ne szeretné a gyrost pitában? A Magyaroszágon árult gyrosnak szerintem semmi köze nincs a Gögrögorszában kaphatóhoz. Maximum a neve. A magyar gyros addig finom, amíg nem kóstoltuk az "eredeti" görögöt.
Mert milyen is a magyar? Világos zsebes pitában, gyros hús, paradicsom, hagyma, káposztasaláta és mindezt nyakonöntik egy joghurtos szósznak nevezett híg löttyel, sőt ha szeretjük és bírjuk akkor a vízzé hígított csípős "szószt" is kaphatunk rá.
És milyen a görög? Lapos, grillezett, zseb nélküli pita, általában sűrű görög joghurt (a tzatzikit kérni kell), paradicsom, hagyma, gyros hús és sült krumpli.
Az igazság az, hogy én még sehol nem láttam zsebes pitában gyrost itt Görögországban. Maga a szó gyros azt jelenti, hogy valami körben forog. Azért hívják így, mert a bepácolt húst egy függőleges nyársra húzzák fel és körbe forogva grilleződik-sül a hús. A megsült részeket pedig nagyon éles késsel lenyesik. Legnépszerűbb a sertéshúsból készült gyros, de mindenhol lehet kapni a csirkehúsból készült változatot is. Remélem, ha elkészítitek ízleni fog nektek is. Illetve aki már evett görög földön, vagy bárhol máshol ahol "honos" hasnolóságot talál benne.Szerintem szinte tökéletesen visszaadaja az eredtei ízt, bár otthon ugye nincs állítható forgónyársa senkinek, hogy azon süsse és aztán arról nyesse le.

Pita - Πιτα
8 darabhoz:
45 dkg liszt
2 tk só
1 tk cukor
1 szárított élesztő
4 ek olaj
3 dl víz

Pita collage

A hozzávalókból tésztát gyúrok, 8 gombócot formálok belőle és a duplára kelesztem őket. Ha megkelt egyenként kinyújtom őket kistányérnyi nagyságúra (kb. 20 cm átmérőjű) és letakarva még 15 percet kelesztem őket. Egy teflon serpenyőt felmelegítek, a pitát villával kicsit megszurkálom majd mindkét oldalukat 2-3 percig sütöm közepesnél kicsit erőssebb lángon, amíg szép, világos színe nem lesz. Fontos, hogy ne legyen túl lisztes a pita, mert akkor a liszt odaég, és borzasztó büdös füstös lesz jó esetben csak a konyha. A kész pitának puhának kell lennie, hogy könnyen fel lehessen tekerni. Konyaruha alatt hűtöm, hogy ne keményedjen meg és utána zacskóban tárolom, hogy puha maradjon.
Az így elkészült pitát, ha kihűlt le lehet fagyasztani, úgy hogy a piták közé alufólia rétegeket teszünk, hogy ne faggyanak össze. Evés előtt csak kivesszük a fagyasztóból egy negyed órára, mindkét oldalukat picit megolajozzuk és serpenyőben átmelegítjük. Ha fagyasztásra készítjük a pitát akkor kicsit világosabbra süssük az elősütésnél, hogy a fogyasztás előtti átmelegítéskor ne égett pitát kapjunk.

Gyros - Γυρος
személyenként egy filézett csirke felsőcomb VAGY
személyenként egy nagyobb szelet nem túl száraz sertéshús
só, bors, őrölt római kömény, pirospaprika, bors, oregano
olívaolaj
paradicsom
hagyma
sűrű görög joghurt vagy abból készült tzatziki
pita
krumpli

Gyros - γυρος

A húst megmosom, leitatom róla a vizet és nagyon vékonyra felcsíkozom. A húscsíkokat egy zacskóba szórom és fűszerezem sóval, borssal, oreganóval, őrölt római köménnyel, pici pirospaprikával és olívaolajat öntök rá, annyit, hogy mindenhol átjárja a húst, de nem kell úsznia benne. A zacskót összefogom a szájánál, összemasszírozom a húst az olajjal és a fűszerekkel és így ahogy van összetekerem a zacskó száját, hogy a fűszeres olaj ne csurogjon ki belőle és a hűtőben pácolom legalább 2 órát, de a legjobb reggeltől. Előkészítem a hagymát, a paradicsomot és a krumplit. A hagymát félfőre vágom és szálaira szedem, a paradicsmot felkarikázom és a karikákat félbevágom, a krumplit megpucolom és szalmakrumplinak csíkozom.
Evéskor egy forró tefolonserpenyőben, pirosra pirítom a húscsíkokat, a krumplit olajban kisütöm és a pitát átmelegítem a serpenyőben.
Összeállítás: papír (sütőpapírból vágok téglalapokat), pita, a pitát megkenjük alaposan a joghurttal vagy a tzatzikivel, erre pakoljuk a paradicsom és a hagyma szeleteket, a húst és a krumplit. Az összehajtása kicsit trükkös úgy tűnik túl duci, de nem. A pita közepétől lefelé a két szélét szorosan egymásra hajtjuk és a papírral ugyanezt tesszük, a pita alján túllógó papírcsücsköt pedig megcsavarjuk és hátrahajtjuk. Hajtással alult tesszük a tányérra.
Bocsánat a kóláért, de nekem a gyros elképzelhetetlen nélküle :).

gyros collage

Read more...

Pillekönnyű joghurtos-meggyes pite

2009. június 27.

Ti rejtetettek már el süteményt, mert vendégek voltak kilátásban, de a süti annyira jól sikerült, hogy nem akartátok megkínálni őket?
Én tegnap megtettem. Tudom utálatos dolog. Amikor kész lett és megkóstoltam, tudtam ezt nem tehetem az asztalra, hogy két perc alatt eltűnjön. Így történt, hogy még mielőtt N. hazaért volna a munkából visszatettem a már kihűlt sütőbe, hogy ne is lássa, mert ha látja, akkor tuti meg kellett volna kínálni őket. Persze az illata ott terjengett a konyhában, még szerencse, hogy hátra volt az ebéd megfőzése, így annak az illata elnyomta a sütiét. A vendégek végül jöttek, láttak, mentek, aztán meg előszedtem a sütit a rejtekéből.
Itt a szigeten nem nagyon van meggyfa. A piacon is csak egy-két napig lehet kapni, akkor is inkább azt árulják, amit az ország szárazföldi részéről hoznak. Már jó két hete vadászom a meggyet, de még semmi. Akkor azt modta az egyik árus, hogy június végén lesz, ha akarom megrendelhetem, hogy biztos kapjak. Nem rendeltem, bíztam benne, hogy lesz és láss csodát tegnap amikor már nem is számítottam rá az egyik standnál árultak meggyet. Vettem is rögtön belőle. Sajnos az itteni meggy nagyon aprószemű, a magyar kb. kétszer akkora, mint ez. A magozáskor azt hittem sose fogy el.
Meggyes pitét akartam az első adagból sütni, de nem a hagyományosat ahhoz most nem volt kedvem, a piskóstánál meg nem szeretem a tojásszagot, így a hűtő és a többi alapanyag alapján az interneten kerestem recept után. És Gabriellánál rá is találtam. Könnyű, gyors és nagyon finom. Köszönet érte neki és az anyukájának!

s.cherry pie1

Egy 23 cm-es 2,5 cm magas formához (1 bögre=200 ml):
1 egész tojás
1/2 bögre cukor
1 vaníliás cukor
1/4 citrom reszelt héja
1,5 dl sűrű görög joghurt
1/2 tk olaj
1 bögre liszt
1/2 cs sütőpor
25 dkg friss magozott meggy, vagy bármilyen idény gyümölcs

Az egész tojást a cukorral addig verem amíg sűrű, fehér, habos krém nem lesz. Hozzákeverem a joghurtot, a citromhéjat, az olajat és a vaníliás cukrot. Ha egynemű beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet. A sütőport ki lehet hagyni, ha eleve sütőporos lisztet használunk, mint ahogy én is. Elég tömör massza lesz és úgy tűnik, hogy nem lesz elég a formára.
A masszát egy 23 cm-es, 2,5 cm magas szilikonos formában elsimítottam és rádobáltam a meggyet, picit bele is nyomkodtam. A forma feléig ért sütés előtt, sütés után épp a tetejéig. 170-180 fokon kb. 25 perc kellett neki. Aki nem szilikonos formában készíti az vajazza és lisztezze ki a formáját.

s.cherry pie2

Read more...

Lényegtelen, hogy....

2009. június 26.


Palócprovence hívott játékba, hogy írjak lényegtelen dolgaimról. Talán lényegtelennek tűnnek ezek a dolgok, de talán mégis a legfontosabbak, ezek jellemeznek minket és részei a mindennapjainknak. Valóban lényegtelenek lennének???
  1. ... 40 fok van kint árnyékban, én a lakásban akkor is zoknit húzok, különben jéghidegek és lilák lesznek a lábujjaim; sőt éjszakára még nyáron is legalább egy könnyű plédre szükségem van, hogy betakarhassam és bekuckózhassam magam benne.
  2. ... táraságban általában én vagyok a legcsendesebb, inkább a hallgatni szeretem, hogy mások miről beszélnek, mint résztvenni benne (bár ezt anyukám talán másként gondolja), sokan ezért azt hiszik, hogy mindig savanyú és rosszkedvű vagyok.
  3. ... mások mit szólnak hozzá, mindig, mindenhol kimondom a véleményemet, éppen ezért sokszor sokakat megbántok és nagyon sokan undoknak tartanak. A jó véleményt azt hiszem nem baj ha halljuk és kimondjuk mindig, mindenkor és mindenhol. A rossz véleménynél viszont tudom, hogy ez nagyon undok dolog és rossz tudlajdonság. Próbáltam már nem kimondani, de akkor meg utálatos és morcos voltam amíg ki nem mondtam.
  4. ... csak és kizárólag magamnak és a férjemnek akarok megfelelni, mások véleménye nem igazán számít. Ha mégis akkor én kérem ki az ő véleményüket.
  5. ... a vérvétel "csak" egy szúnyogcsípés és két pillanat, én akkor is nagyon félek tőle és nem bírom még nézni se. Még szerecse, hogy jó esetben csak évente egyszer kell elmenni.
  6. ... kicsi, nagy, öreg, fiatal, hosszú vagy rövid szőrű, cirmos, foltos, fekete, fehér, fajtiszta vagy kertimix imádom a cicákat.

Fruzska, Chef Viki, Rebaba és Cserke számára mi a lényegtelen?

Read more...

Brownies

2009. június 25.

A brownies kérdés mindig is izgatott. Mit szeretnek rajta annyira az amerikaiak? Lehet szégyen de még soha nem ettem. Ahol lett volna lehetőség browniest ennem, ott eddig valamilyen oknál fogva mindig a csokoládé szuflé győzött vaníliafagylalttal.
Az egyik görög tv adón azonban van egy nagyon klassz sorozat. Az édességekről szól. Minden szombaton 1 óra tömény édességgyártás folyik az egyik legjobb és leghíresebb görög cukrász vezetésével (sütésével). Ő Stelios Parliaros. Az összes részt láttam eddig, de a legjobb, hogy a tv adó oldalán az összes eddigi recept leírása megtalálható és videon is lejátszható az elkészítési folyamatuk. Ha esetleg valakit érdekel itt található, görögül tudók előnyben :). A pasas egyébként nekem nem túl szimpatikus, de nem is őt nézem, hanem amiket készít. A múlt héten browniest készített, igaz az olívaolajos változatot, de emlékeztem, hogy csinált ő már korábban egy vajasat is. Visszakerestem és tegnap megsütöttem. Isteni lett. A ropogós tető alatt, puha és majdnem krémes süti rejtőzik. Tömény kalóriabomba, de most már legalább tudom, miért imádják az amerikaiak.

brownies

20×20 cm-es formához kell:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
9 dkg liszt

A sütőt 160-170 fokra előmelegítem. A csokoládét a vajjal vízfürdő felett felolvasztom. Az egész tojásokat a cukorral addig verem a robotgéppel amíg fehér, sűrű krémes nem lesz, kb. 3-5 perc. Ekkor a tojáskrémet belekeverem az olvasztott csokoládé-vaj szirupba. Végül beleszitálom a lisztet és egyneműsíem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntötm és 25 percig sütöm. Egy perccel se süssük tovább, akkor jó, ha a tetejét megérintjük és úgy érezzük még sülnie kellene. Ha tovább sütjük csak kiszárad! Sütőpor nem kell a sütibe! Kihűtjük és felkockázzuk.

brownies collage1

Read more...

Piacon jártam

2009. június 23.

melon-peponi

Sokan erre gondolom azt mondanák: Na és akkor mi van? Én is járok piacra. Igen ám, de ez nem akármilyen piac. Ez egy igazi kiabálós, temperamentumos, összevissza görög piac.
Minden szombaton újraéled és ez a sziget fővárosának legnagyobb piaca. Régebben a kikötőnél került megrendezésre, lezárták a kikötői utat fél napra és ott árulták a kofák a portékáikat. Aztán elköltöztették, mert a hajnalban kikötő nagy kompokkal érkező autósok, kamionosok, gyalogosok stb. közlekedését megbénította. A gyalogosok még kijutottak a kikötőből, de a járművel érkezők csak a piac végén "szabadulhattak". Így aztán a város vezetősége úgy döntött nincs mese a piacnak mennie kell. Ez annyiban érint engem, hogy 5 perc séta helyett 15 percet sétálok, de megéri. Maga a piac területe egy kicsit lejt és én a felső részéhez lakom közelebb, így a piac látványa egy nagy fehér sátorvásznak sokakásából összeeszkábált tetőnek látszik. Kicsit az arab országok medináinak-bazárjainak hangulatát idézi. A tető alatt azonban pezseg az élet, látszólagos káosz uralkodik. A kofák kiabálnak, így próbálva vársárlásra csábítani a népet. Mindent meg lehet fogdosni. Magad választhatod a neked tetsző zöldésgeket-gyümölcsöket. A dinnyéből és sok féle gyümölcsből kósolót adnak. De kínálás nélkül is lecsíphetsz egy-egy szem szőlőt, elvehetsz egy-egy szem cseresznyét tesztelés céljából.
Minden nagyon friss. A zöldségek és gyümölcsök mellett, saláták és ehető vadnövények (horta) sokasága kínálja magát. Lehet kapni sajtokat, joghurtot a termelőtől; friss és szárított, a szigeten termeszett fűszernövényeket; a görögök kedvencét a csigát; friss halakat, kalácsot, paximadi-t (szárított kenyérféleség), friss falusi tojást, olajbogyót, helyi termelésű mézet, olívaolajat, sőt friss virágot is árulnak, palántákat, virág és zöldség magokat stb., stb. Egyszóval mindent árulnak mi szem-szájnak ingere. De ami a legfontosabb, hogy mindig friss és a szupermarketbeli árak kb. feléért juthatunk a portékához.
És a piac elengedhetetlen kelléke is megtalálható, a lakókocsiból kialakított "gyorsétkezde", ahol a megfáradt, látványtól és illatoktól kiéhezett piacozó frissen sült souvlakit ehet kenyér vagy sült krumpli kíséretében, sőt még friss citromot is kapunk hozzá. Mindezt egy zöldségesládákból és pallóból eszkábált "asztalnál" jóízűen el is tudjuk fogyasztani, miközben az éppen sülő souvlakik illatától és a parázsba lecsöpögő olajcseppek keltette füsttől minden porcikánk átitatódik "a piac illatával".
Aztán van egy másik része is a piacnak. A zsibvásár. Itt főként hatalmas piaci asztalokra borított filléres ruhákat, cipőket lehet turkálni, de ez nem azt jelenti, hogy valaki már hordta őket; minden új, csak éppen nagyon olcsó, nagyon kínai és nagyon gagyi, "egyszer használatos". De azért vannak jó dolgok is, mint millió féle organza függönyanyag méterre árulva, a bolti ár feléért; törölközők, ágyneműk, fürdőszobai és konyhai kiegészítők szintén kellemes árfekvésben és mindezek normálisan "berendezett" bizalomgerjesztő standokon.
Az egész piaccal csak egy baj van, hogy olyan sok féle dolgot szeretnék egyszerre hazacipelni, hogy legalább 10 kezet kellene még növeszetenem, plusz úgy 50 kg-t kellene hízom, hogy erővel is bírjam a terhek cipelését.
N. viccesen felvetette, hogy vehetnénk egy olyan kerekeken húzható nagy bevásárlótáskát nekem. Elképzelem magam ahogy a 160 cm-el és a 43 kg-mal próbálok magam után rángatni egy ilyen kb. 20 kg-os, majd szétpukkadó kerekes csodát :).
(A képek megnyílnak nagyobban is)

market collage4b

market collage10

market collage1

Read more...

Cseresznye édes szirupban - Κερασι γλυκο του κουταλιου

2009. június 20.

Mindenki aki egyszer már járt Görögországban tudja, hogy ez egy nagyon "édes" ország. A görögök ugyanis nagyon szeretik a süteményeket és az édességeket amelyek sokszor gej édes sziruppal vannak átitatva-leöntve, vagy abban úsznak.
De nem csak süteményeket esznek, hanem rengeteg zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztanak. Ezek közül is jónéhány gyümölcsnek és zöldségnek igen előkelő édes-szirupos szerepet szánnak, amikor is a tartósításra szánt alanyokat hasonló alaprecept szerint, cukros vagy mézes szirupban tesznek el. Az így készült édességeket gliko kutaliu-nak, vagyis édes kanálnak hívják, mivel pici tányérkákon szolgálják fel és miniatűr kanálkákat adnak az elfogyasztásához.
Azt hiszem ez a gyümölcsök és zöldségek egyik Magyaroszágon nem ismert "tartósítási" formája. A gliko kutaliu alapja sokminden lehet, de a legnépszerűbb a narancs, a citrom, a körte, a birs, a szőlő, a cseresznye, a meggy, a füge, a gesztenye, a padlizsán, de akár paradicsomból is készülhet.
Mikor és mihez fogyasztják? A délutáni kávéhoz egy pohár jéghideg vízzel, tavernákban-éttermekben sokszor az étkezés után kérés nélkül a ház édességeként hozzák, illetve finom a natúr görög joghurt tetjén is.
Nagyon finom, nagyon édes és egyáltalán nem fogyókúrás.

cherry spoon sweet3

Hozzávalók 4 db 2,1 dl-es üveghez:
1 kg kimagozott cseresznye, vékony héjú legyen a cseresznye!
1 kg kristálycukor
125 ml víz
1 ek citromlé

A kimagozott és megmosott cseresznyét megszárítom papírtörlővel. A cukrot és a vizet elkezdem egy lábosban főzni, még mielőtt felforrna beleteszem a cseresznyét és felforralom. Miután felforrt közepesre veszem vissza a lángot és 10-15 percig (attól függ nagy vagy kis szemű a cseresznye) lassan forralom sűrűn megkeverve. Leveszem a tűzről és leszedem a habját, majd magára hagyom majdnem teljesen kihűlni. Ha majdnem hideg kiszedem a gyümölcsöket a szirupból és a szirupot megint felforralom. Kb. 10-15 percig forralom lassan a szirupot magában amíg be nem sűrűsödik (nem lesz forrón sűrű-sűrű, egy hideg tányérra pöttyintsünk a szirupból, ha majdnem hidegen ragacsos-nyúlós akkor már jó). Ekkor beleöntöm a citromlevet és a gyümölcsöt, még egyet forralok rajta, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Ha kihűlt kiforrázott üvegekbe töltöm, úgy, hogy a szirup befedje a gyümölcsöt. Rácsavarom a tetejét, fejtetőre állítom pár percre és sötét hűvös helyen tároljuk.
Semmilyen tartósítószer nem szükséges a tetejére! Felbontás után hűtőben tároljuk!

cherry spoon sweet collage

Read more...

Húsospite - Κρεατοπιτα

2009. június 19.

A görögök rengeteg féle pitét esznek. Az utcán szinte minden sarkon tudunk venni a sok féle pitékből. Tölteléktől függően lehet enni reggelire, ebédre, vacsorára, vagy csak az étkezések között éhségcsillapítóként. Ez a húsos pite tegnap készült ebédre egy könnyű salátával.

meatpie - kreatopita

Hozzávalók egy 26×17 cm-es tálhoz:
35 dkg darált marhahús
1/3 csésze rizs
1 vöröshagyma
0,5 dl vörösbor
1dl víz
3 dl paradicsomszósz
só, bors, fahéj, oregano
2 kinyújtott leveles tészta lap (30×40)

A sütőt bekapcsolom és előmelegítem 180 fokra. A tálat kivajazom és kibélelem az egyik leveles lappal úgy, hogy picit túllógjon a széleken. A másik lapból kivágunk egy akkora darabot amekkora a tálunk.
Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatom. Rádobom a húst és átpirítom. Fűszerezem, felöntöm a borral, a vízzel és a paradicsomszósszal és egyet forralok rajta. A szósz legyen kicsit sós, mert a rizs még magába fog szívni a sóból és a fűszerekből. A FŐTLEN rizst belekeverem a szószba és azonnal a kibélelt formába öntöm. Befedem a másik méretre vágott lappal és a túllógó széleket ráhajtom. A leendő szeletek mentén a felső lapot bevágom és az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm amíg szépen meg nem pirul a teteje.

Read more...

Mogyorós csokoládéval töltött mogyorós tallérok

2009. június 16.

Ugyan ezt a receptet már egyszer postoltam , de olyan nagy sikere volt, hogy muszály többször készíteni. Most egy kicsit változtatattam a recepten. Mogyorót használtam mandula helyett és nem étcsokoládékrémmel töltöttem, hanem apró mogyoródarabos tejcsokoládékrémmel.
Az biztos, hogy ezt a kekszet nem készítem többször nyáron, illetve, ha a konyhában a 22 fokot meghaladja a hőmérséklet, ugyanis a krém nagyon gyorsan olvad és a fotózás alatt egyfolyátban csurgott ki a tallérok közül. Ráadásul a hűtőben kellett tárolnom, mert az asztalon tárolva kifolyt volna belőlük az összes krém és meg is romlott volna. A hűtőben való tárolásnak azoban megvolt az előnye, hogy a csokikrém hűvös volt és így nyári hűsítő tallérok lettek belőlük.

cookies4

A tallérhoz:
4 tojásfehérje
17,5 dkg porcukor
13,5 dkg hámozott mogyoró, liszt finomságúra darálva
5 dkg kristálycukor
1 dkg kakaópor
kevés porcukor

A krémhez:
20 dkg jó minőségű mogyorós tejcsoki (nem az egész mogyorós, hanem az apró mogyoródarabos)
12 dkg tejszín 35%-os
aki szereti: reszelt citromhéj vagy narancshéj

Először a krémet készítjük el: a tejszínt felforraljuk, és az összetört csokoládéra öntjük, majd addig kevergetjük amíg az összes csoki fel nem olvad. Aki szereti ízesítheti reszelt citrom vagy naracshéjjal. Tálkába öntjük és hűtőbe tesszük kihűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tallérokhoz 2 tojásfehérjét nagyon kemény habbá verünk, majd 5 dkg kristálycukorral még egy kicsit tovább verjük. A porcukrot elkeverjük a mogyoródarával, a kakaóporral, valamint a másik két tojásfehérjével (nem kell őket felverni). Egynemű masszát kell kapnunk. Ehhez a masszához hozzákeverjük a kemény tojáshabot és óvatosan egyneműsítjük. A masszát habzsákba (tiszta nejlonzsacskóba) öntjük.
Sütőpapírral/alufóliával/szilikonlappal bélelt tepsire egyforma halmokat nyomunk szellősen, mert sütés közben terül, és pontosan 12 percig sütjük. Én sütőpapírt használtam és egy 3 cm-es pohárkát szellősen körberajzoltam tollal, így segítve egyforma tallérokat gyártani. Rajzolt féllel a tepsi felé tettem a papírt, hogy a toll ne fesse meg a tallért. Nekem mezei 15 éves villanyütőm van, 180 fokon, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül sütöttem, középső sínen. Összesen 80 db 4 cm átmérőjű tallérom lett sütés után, ami 40 töltött tallért jelent. Sütés előtt meg lehet őket szórni porcukorral, hogy kicsit havas legyen a külseje. Az első tepsi kisülése után a következő tepsiket ne süssük 12 percig, elég nekik kb. 10 perc, mert különben megég és kiszárad.
Ha kihűlt óvatosan felszedjük őket a papírról és kettesével összeragasztjuk őket a hideg krémmel, majd átadjuk magunkat az élvezetnek.
A krém opcionális, lehet tej, ét vagy fehércsokis, tehetünk belet reszelt citrom vagy narancshéjat, lehet mogyorós, mandulás stb., mikor mihez van kedvünk.

cookies3

Read more...

Cheesecake eperöntettel sütés nélkül

2009. június 12.

Valami "hűvös" édességet ettünk volna ezeken a forró és fullasztóan párás nyári napokon. Így esett a választás a cheesecake-re, de még soha nem csináltam. Három dologban biztos voltam: 1. nem akarok olyan receptet amiben tojás is van a hozzávalók között, 2. sütés nélküli változatnak kellett lennie, ugyanis a konyhában uralkodó 28 fokot nem akartam tovább fokozni a sütő beüzemelésével, és 3. az "alapreceptet" kerestem ami kekszes alap, egyszerű krém és a tetjén valamilyen gyümölcsöntettel/dzsemmel. Átnéztem az összes gasztro magazinomat, a receptek amiket talátam vagy tojásosak voltak, vagy sütni kellett őket vagy valami csavar volt bennük. Aztán áttúrtam az internetet is és végül beugrott Nigella és nála végre rátaláltam arra amit kerestem. A kommentek alapján gyors, egyszerű és isteni finom cheesecake-t eredményez a recept. A recepten csak annyit változtattam, hogy eperöntetet készítettem hozzá és a krémből csak fele mennyiséget csináltam, mert én mini tortaformákban csináltam és azok nem elég magasak. Ha az eredeti recept szerinti dupla krémmel készítjük akkor egy 20 cm átmérőjő tortaformát ajánl hozzá Nigella.
Beszereztem a hiányzó hozzávalót, a kekszet és hozzáláttam. 4 db 11 cm átmérőjű, személyre szabott kis tortácskám lett és kommenteknek megfelelően, gyors, egyszerű és isteni finom. Nem túl édes, könnyű és hűsítő.

cheesecake with strawberry sauce

Hozzávalók 4 tortácskához:
12,5 dkg keksz
7,5 dkg puha vaj
15 dkg natúr krémsajt
3 dkg porcukor
pár csepp citromlé
125 ml tejszín

Az eperöntethez:
15 dkg tisztított eper
8 dkg cukor
csavarásnyi citromlé

A formákat kibéleljük alufóliával, úgy, hogy túllógjon a szélein. A kekszet ledaráljuk, a vajat picit megolvasztjuk, de nem teljesen. A kekszet és a vajat összedolgozzuk, majd a formácskák aljára nyomkodjuk.
A krémsajtot habosítjuk a cukorral és a pár csepp citromlével, a tejszínt felverjük, majd egybeforgatjuk a krémsajttal. A kész krémet a kekszes alapra adagoljuk és elsimítjuk. 3 órára a hűtőbe száműzzük.
Az erperszószhoz a tisztított epret felaprítjuk és a cukorral elkezjük nagy lángon főzni, ha felforr botmixerrel egy kicsit pürésítjük, de maradjanak benne darabok, és egy csavarásnyi citromlevet adunk hozzá. Tovább főzzük 10 percig közepes lángon, a keletkező habot leszedjük róla és a hűtőbe tesszük hűlni.
A tortácskákat fogyasztás előtt 20 percre a fagyasztóba tesszük és így biztonságosan le tudjuk róla húzni az alufóliát. Megkenjük az eperszósszal, vagy kinek mihez van kedve a tetejét és befaljuk.


cheesecake with strawberry sauce 2

Read more...

Fetás-olajbogyós csirkemelltekercs

2009. június 10.

Megjelent a kedvenc főzős újságom (a Realfood görög kiadása) júniusi száma. Tegnap előtt meg is vettem, és az idei első tengerparti délutánra magammal is vittem. Amíg N.-re vártam, hogy befejezze a munkát és csatlakozzon hozzám a parton át is lapoztam és ki is néztem a másnapi ebédünket.


2 személyre:
1 csirkemellfilé
1 szál újhagyma
15 dkg feta
1 púpos ek. joghurt/tejföl
olajbogyó ízlés szerint
só, bors
citrom, olívaolaj


A filét kettévágjuk és folpack között vékonyra klopfoljuk. A fetát villával összetörjük, hozzáadjuk a felaprított újhagymát, a joghurtot és összekeverjük. A filéket megkenjük ezzel a fetás krémmel és megszórjuk ízlés szerinti karikázott olajbogyóval. Feltekerjük, fogpiszkálóval összetűzzük, kívülről egy lehelletnyit megsózzuk (vigyázzunk a feta és az olajbogyó sós magában is) és borsozzuk. Egy serpenyőben pici olívaolajat hevítünk és a tekercseket mindkét oldalról megpirítjuk. Ha szép színe van akkor egy tűzálló tálba tesszük, ha a serpenyőben maradt olaj akkor azt ráöntjük, plusz még egy kevés olajat öntünk alá és rácsavarjuk egy fél citrom levét. 200 fokon 20-25 percig sütjük.

Chicken rolls with feta and olives

Read more...

Saláta gránátalmagyöngyökkel

2009. június 7.

Magyaroszágon egyszer kóstoltam gránátalmát és nem nagyon nyűgözött le az íze. Nem is emlékszem igazán az ízére, de azt tudom, hogy nem nagyon akartam többször enni ezt a gyümölcsöt. Aztán egyszer itt egy salátában ettem megint. Lédús és édes volt. Azóta imádom. Csak úgy magában a gyümölcsgyöngyöket, vagy salátában, sőt egy grillezett hússal is isteni.
Itt a szezonja igazából nem most van, hanem télen, október végefelé kezd beérni itt a gránátalma, most még csak virágzik. A piacon azonban lehet importot találni, a mostani például Indiából érzekeztt és igencsak brutális áron 8,95 Euroért árulják kilóját. De nagyon szeretjük, így vettem 3 db-ot és salátában végezte az első.

salad with pomegranate

Hozzávalók:
fehér káposzta
római saláta
egész olajbogyó
gránátalma
graviera sajt (vagy gruyere)
só, olívaolaj és citrom

A fehérkáposztát és a metélő salátát vékony csíkokra vágjuk és egy salátástálban összekeverjük. A tetjére szórunk pár szem egész olajbogyót, kockázott graviera (vagy gruyere) sajtot és ízlés szerint gránátalmagyöngyöket. Sózzuk, fél citrom levével és olívalojjal meglocsoljuk. Csak magában, vagy grillezett húsok mellé nagyon finom.

Read more...

Krétai-görög sajtok: Graviera (Γραβιερα κρητης)

A graviera az egyik legnépszerűbb, legfinomabb tradicionális sajt Krétán. Ez egy kemény, halványsárga színű, kissé lyukacsos, aromás sajt, enyhén édes-diós, pikáns ízzel. Juhtejből készül, illetve juh és kecsketej keverékéből, de a kecsketej soha nem haladja meg a 20 %-ot a készítéskor. Sótartalma kevesebb, mint 2%. Készítésekor a teljes érlelési idő legalább három hónapig tart. A legjobb minőségű graviera kizárólag juhtejből készül.
Ez a sajt nagyon sokféleképpen fogyasztható. Előételként sajttálon, salátában, rántott vagy grillezett sajtként, főételek kiegészítőjeként reszelve, illetve mézzel megcsorgatva akár desszertként is.
Leginkább a gruyere-hez hasonlítható és azzal helyettesíthető.


graviera-cretan cheese

Read more...

Töltött szőlőlevelek - Ντολμαδακια (dolmadakia)

2009. június 4.

A dolmadakia az egyik legkedveltebb előételek közé tartozik itt. Hidegen és melegen is fogyasztják. Én a legjobban langyosan, majdnem hidegen szeretem. Most van a friss szőlőlevél "idénye"; a piacokon és a zöldségeseknél mindenki árulja, így aki el akar tenni télire az most veszi meg a frisset és tartósítja. Na nem mintha nem lehetne kapni tartósítottat, de azért a friss levélből, vagy a saját magunk által tartósított levélből azért mégiscsak más íze lesz. Én is vettem egy keveset a piacon a friss levelekből. A legegyszerűbb és legnépszerűbb töltelékkel töltöttem meg őket. Kicsit munkás étel, de megéri.
Ezt a tölteléket szinte a végtelenségig lehet variálni a szerint mivel dúsítjuk a tölteléket: mazsolával, mandulával, darált hússal, paradicsomszósszal stb. Sőt nem csak szőlőlevelet lehet és töltenek ezzel a töltelékkel és készítenek ezzel a módszerrel, de forrázott fehérkáposztalevelekt és cukkinivirágot is. Lehet lábosban készíteni a tűzhelyen, vagy tűzálló tálban a sütőben, ahogy én is csináltam.

dolmadakia - stuffed wineleaves

Egy 19 cm átmérőjű tálhoz:
friss vagy tartósított szőlőlevél
2,5 dl rizs (NEM zacskós gyors rizs!)
só, bors, oregano, menta
1 citrom
olívaolaj
1 kis fej hagyma
víz

Ha friss levelünk van akkor forrásban lévő vízbe mártjuk és leforrázzuk. Ha tartósított akkor ezt a lépést kihagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és olajon megfuttatjuk. Ha üveges, sózzuk és fűszerezzük + hozzáöntjük a rizst és kb. 3,5 dl vizet és fél citrom levét. Addig pároljuk amíg majdnem felitta az összes vizet. A szőlőlevelet a fényes felével lefelé és az eres felével felnék kiterírjük. A levél nyelének a tövéhez egy kis kupac (1 tk) rizst teszünk és kétoldalról ráhajtjuk a levelet, majd elkezdjük feltekerni. A tekeréskor oldalra kilógó részeket mindig behajtjuk. A tálunk vagy lábosunk alját kibéleljük üres levelekkel és erre szorosan egymás mellé körkörösen befelé haladva a levél csúcsával lefelé tesszük a kész csomagocskákat. Ha sokat készítünk több réteget is tehetünk egymásra. Ha az összes csomagocska a tálban van rácsavarjuk egy fél citrom levét, 2 ek olívaolajat és annyi vízzel öntjük fel ami ellepi és még egy fél ujjnyit. Betakarjuk őket egész levelekkel és egy tányért teszünk a tetejére, hogy főzéskor (sütéskor) ne jöjjenek fel a csomagocskák. Ha lábosban készítjük közepes lángon addig főzzük amíg az összes vizet fel nem szívta. Ha sütőben mint én, akkor 200 fokon kb. 1 óra alatt szívja magába a vizet.
Katt a képre a nagyobbért (ha minden igaz megnyílik):

dolmades 1

Read more...

Cseresznyés pite

2009. június 1.

A cseresznye egyre pirosabb és egyre olcsóbb. Gondoltam sütök belőle egy jó kis pitét. Remekül sikerült mind kinézetre mind ízre. Langyosan isteni egy kis vaníliafagylalttal, de hidegen is eteti magát.

cherry pie

Egy 14×20 cm-es formához:
15 dkg liszt
7 dkg margarin
4 dkg cukor
1 ek tejföl
1 tojás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna

35 dkg friss magozott cseresznye
5 dkg cukor
1 ek liszt
fahéj

1 tojásfehérje a kenéshez
2-3 ek zsemlemorzsa
kristálycukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Ha kipihente magát kinyújtjuk akkorára, hogy majd minden oldalon túllógjon a tálon. A tálat kivajazzuk és lisztezzük, beleügyeskedjük a tésztát és az oldalait is beborítjuk vele. A túllógó részeket levágjuk és a kész alapot kb. 5 percre betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és kicsit elősütjük. Kivesszük, megszórjuk 2-3 ek zsemlemorzsával egyenletesen. A kimagozott cseresznyét elkeverjük az 1 ek. liszttel, az 5 dkg cukorral és ízlésnyi fahéjjal. A gyümölcsöt elosztjuk az elősütött tészta tetjén. A maradék pitetésztát megint kinyújtjuk és vékony csíkokat vágunk belőle amivel a pite tetejét berácsozzuk. A tojásfehérjét picit felverjük, megkenjük vele a rácsok tetejét, megszórjuk cukorral és mehet 180 fokra 25-30 percre a sütőbe.


cherry pie 2

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP