Sárgabarack lekvár

2009. július 28.

Tavaly életem első lekvárja sárgabarackból készült, ugyanis N. anyukájáéknak van jópár fájuk és kilószámra kaptuk tőlük. Én nem nagyon szeretem, N. nem győzte enni, megromlasztani vagy kidobni nem akartam, így lekvárt főztem belőle. Ahhoz képest, hogy ez volt az első próbálkozásom nagyon finom lett, sőt minden várakozást felülmúlt. 9-10 kis üvegnyi lett belőle és semmilyen tartósítószert nem tettem rá. Az utolsó üveget idén májusban bontottuk fel és annak se volt semmi baja.
Barack idén is érik, így a tavalyi sikeren felbuzdulva ma el is készítettem 4 üvegnyit. Idén nem olyan édes így kicsit több cukrot használtam hozzá. Ha jó édes a barackunk akkor 1 kg tisztított-magozott gyümölcshöz 50 dkg cukrot adok, most azonban 60 dkg került bele kilónként.

Apricot jam

4 db 3,8 dl-es üveghez:
1,25 kg tiszított-magozott sárgabarack
75 dkg kristálycukor
2-3 ek friss citromlé

A tisztított-magozott barackot apróra kockázom és egy nagy lábosba öntöm a cukorral együtt, majd jól átkeverem. 5-10 percig hagyom állni, hogy a cukor elkezdjen olvadni és a barack elkezdjen levet ereszteni. Ekkor nagy lángon elkezdem főzni. Át-átkeverem, hogy ne égjen oda. Ha felforrt, visszaveszem közepesre a tüzet, amin kb. 10-15 percig bugyogtatom, félidőnél hozzáadom a citromlevet. Amíg bugyog botmixerrel félig összetöröm, hogy maradjanak benne darabos részek is, valamint folyamatosan leszedegetem a habot róla.
Kimosott és kiforrázott üvegekbe töltöm, amiket lezárás után fejtetőre állítok néhány percre, majd újságpapírba és pokrócba csavarva hagyom kihűlni. Ebben a melegben ez kb. 2 nap.

Mivel én nem használok semmiféle zseléfixet (nem is tudom, hogy lehet-e itt ilyet kapni?) ez inkább a folyós lekvárok közé tartozik, de isteni finom! Felbontás után hűtőben tárolandó, mert tartósítót sem teszek bele.

Read more...

Oreo cookies fagylalt

2009. július 26.

Rengeteg fagylaltot eszünk. Télen-nyáron, nem számít hány fok van. Szerencsére a legtöbb görög zaharoplasztio-ban (cukrászdában) finom, főzött fagylaltot árulnak, így bármikor hódolhatunk a fagyi élvezetének. Mióta gasztroblogokat olvasok egyre jobban érdekelt a házi készítésű fagylalt, azonban nincs fagyigépem és nem is akarok venni. Rájöttem aztán, hogy a nélkül is lehet házi fagyit gyártani. Egyik kedvencünk a kekszes/cookie-s fagylalt. Tegnap reggel áttúrtam érte az internetet, elolvastam kismillió receptet és mint ahogy azt előzőleg sejtettem, az alap vaníliafagylalt és abba keverik bele az ízesítőt, vagyis a kekszet. Az olvasottak alapján megalkottam az enyémet. Íme életem első saját kezűleg készült fagylaltja, ami pontosan olyan lett amilyennek lennie kell egy cookies fagyinak!

oreo cookies ice cream

250 ml zsíros tej
250 ml tejszín 35%-os
6 ek porcukor
3 tojás sárgája
fél vaníliarúd
6 db oreo keksz

A vaníliát félbevágom, kikaparom a belsejét. A kikapart rudat és a magokat hozzáadom az előzőleg egy vastag aljú lábosba öntött tej+tejszín keverékéhez. Felforralom és leveszem a tűzről. A három tojás sárgáját habos-fehérre kevertem a porcukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadok 1 bögrényit a felforralt tej+tejszínből, hogy kiegyenlítsem a hőmérsékletét. A tojásos-tejes masszát hozzáöntöm a maradék tej+tejszínhez és alacson hőfokon állandó keverés mellett addig főzöm amíg szósz állagúra nem sűrűsödik, vagyis a fakanál hátulját szépen bevonja és ha az ujjunkkal egy csíkot húzunk a közepén akkor a két széléről már nem fut össze a szósz. Akinek van hőmérője: 76-82 fokos ekkor a szósz. Ha kész azonnal átöntöm egy hő és fagyás álló műanyag dobozba, amit hideg vízbe állítok és még kevergetem egy kicsit, hogy gyorsabban hűljön. Ha kicsit lehűlt fagyasztóba teszem kb. 3 órára, majd 30 percenkét (4-5 alkalommal) kiveszem és kézimixerrel alaposan átkeverem. Az utolsó átkeverés után adom hozzá a kekszet, amihez 4 db-ot blenderrel darabosra őrlök, 2 db-ot pedig kézzel kisebb darabkákra tördelek. A kekszet csak lazán beleforgatom, hogy mindenhova jusson és végső fagyasára teszem ami nekem kb. 2,5 órát vett igénybe.

oreo collage2

Oreo kekszet Magyarországon ha jól tudom a Culinaris-ban lehet kapni, de más keksszel is lehet helyettesíteni.

Read more...

Csirkés-currys rizottó

2009. július 23.

Tegnap rögtönöztem, egy tavernában evett "rizottó" és a reggeli főzős műsorban látott rizottóból. N. nem igazán díjazta, hogy a rizs nem pereg, de azért evett belőle, sőt az ízvilágát imádta. Egyet kért csak, ha legközelebb rizottót támad kedvem főzni, azt ne rizottó rizsből tegyem, hanem a kedvencéből, Ben nagybácsi sima rizséből.

Chicken risotto with curry and raisins

Hozzávalók:
1 csirkemell
2 szál újhagyma
1 marék mazsola
só, bors, curry
2,5 dl rizottó rizs
8 dl csirke vagy zöldség alaplé

A csirkemellet felkockázom és pici olajon megpirítom, majd kiszedem egy tálba. A serpenyőbe ismét öntök egy kevés olajat amin megpirítom a felaprított újhagymát és a rizst. Fokozatosan elkezdem a rizshez adagolni az alaplevet és szorgalmasan kevergetem. Az utlosó adag alaplé előtt beleszórom a mazsolát, fűszerezem sóval, borssal és curryvel, hozzáadom a megpiríott húskockácat, majd készre főzöm.
Hogy mennyi alaplé kell a rizs megpuhulásához az rizs függő, kóstolgassuk, hogy mikor jó!

Read more...

Kókuszgolyók

2009. július 21.

Kint tombol a nyár, így nem akartam a sütő bekapcsolásávál még jobban emelni a konyha amúgy sem alacsony hőmérsékletét. Gyerekkoromban a mamám néha csinált kókuszgolyót, emlékszem meggy volt a közepén. 4. osztályba jártam amikor meghalt, a süteményes füzetébe meg nem írta le, így sokáig nem ettem kókuszgolyót. Amit a cukrászdában lehetett kapni azt nem szerettem annyira, mert hatalmas teniszlabda nagyságúra csinálták, én meg jobban szerettem a kis falatnyi méretűeket. Egy munkahelyi név- vagy szülinap alkalmával azonban az egyik kolléganőm ilyen falatnyi kókuszgólyókat készített nekünk. És nem csak falatnyi volt, hanem az íze is pontosan olyan mint gyerekkoromban. A receptet gyorsan el is kértem és az óta ha nem is gyakran de készítem én is.

Biscuit balls with coconut covering/picnik

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz (háztartási)
10 dkg olvasztott vaj
5 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
3,5 - 4 dl tej
3 ek rum, vagy fél rum aroma
2 ek kakaópor
kókuszreszelék a hempergetéshez

A kókuszreszelék kivételével mindent összegyúrok és hűtőben pihentetem 2-3 órát. Ha kipihente magát és az ízek is összeértek 2,5-3 cm átmérőjű gombócokat formálok enyhén nedves kézzel, majd kókuszreszelékben meghempergetem őket.
A közepébe lehet magozott meggyet, mogyorót tenni, hogy feldobjuk egy kicsit őket. Hűtőben tároljuk, főleg nyáron. Ebből az adagból kb. 45 darab lesz.

Read more...

Mosoly

2009. július 19.

Vicától érkezett hozzám tegnap egy mosoly, :). Köszönöm szépen neki :D!


A szabályok:
1. Tedd ki a díjat a blogodra.
2. Linkeld be azt, akitől kaptad.
3. Nevezz meg legalább 3 blogot.
4. Hagyj üzenetet a díjazottaknak a díjukról.

Akiknek én küldök mosolyt:

Reni, Bea és Szepyke. És, hogy miért ők, egyszerűen szeretem olvasni őket.

Read more...

Gyerekkor

2009. július 18.

Nem is olyan rég fényképeket rendezgettem és köztük találtam ezt a fényképet. Kb. 6-7 éves lehettem és emlékszem imádtam földből, sóderből, homokból, fűből és vízből "főzni".
Egyébként igen aktív voltam már kicsi koromtól a konyhában. Emlékszem, hogy hokedlin, vagy sámlin állva segítettem a pogácsák szaggatásában, vagy figyelemmel kísértem, talán segítettem is a mosogatásban.
A kertben volt egy nagy orgonabokor, ami tulajdonképpen két bokor volt ami egybeért ahogy hatalmasra nőttek. Az alattuk lévő üreges részben nagyon szerettem játszani. Ez az üreg volt a "lakás", ide sokszor beköltöztem a dundi babámmal (textil testű csecsemő baba) és órákat eljátszottam ott. A bokor mellett meg kialakítottam a saját "kertemet". Ide tényleg ültettem dolgogat, például epertövet csentem a nagyi kertjéből és pár napig kitartóan locsoltam is őket aztán felhagyott a kertészláz és kiszáradtak...

Me when I was a child

Read more...

Görögdinnye saláta

Ez egy olyan borzasztó egyszerű saláta, hogy nem is tudom miért jegyzem ide le. Most ettem először, és be kell, hogy valljam az édes görögdinnye és a hagyma kicsit furcsának hatott az elején, de igazából mennek egymáshoz. Lehet csak magában, a nyári dögmelegben könnyű ebédként, vagy főfogás előtt előételként, sőt két étkezés között nasiként is enni.

Hozzávalók:
görögdinnye
feta
fekete kalamata olajbogyók
lilahagyma
endívia saláta
olívaolaj és citromlé

A dinnyét kisebb "kockákra" vágom, a tetejére tördelek vagy kockázok egy szelet fetát, és egy kevés félfőre vágott lilahagymát (nekem most csak apró újhagymám volt) és pár szem olajbogyót. Az egészet meglocsolom egy kevés olívaolajjal + friss citromlével, majd jól átforgatom. Egy salátástálat alját kibélelem a megmosott és feltépkedett endíviával és a tetejére halmozom a dinnyés keveréket.

watermelon salad

Read more...

Főtt kukorica

2009. július 16.

Boiled corns


Kislány koromban általában a strandon ettem főtt kukoricát, illetve anyukám is rendszeresen főzött otthon. Az utóbbi években nem nagyon főztünk, pedig egyszerű és finom. A múlt héten vettem pár cső kukoricát és ismét telefonos segítséget kérve a főzési idő tekintetében, - most anyutól - megfőztem az első kukoricáimat. Igazából nem akartam feltenni a blogra, mert nincs az elkészítésében semmi fakszni, aztán meggondoltam magam. A mai modern világban, amikro már egy pörköltet se tudunk megfőzni hagyomáson módon, mert úgy unalmas lenne és beleteszünk valami csavart, hogy újra érdekes és finom legyen az ilyen egyszerű de nagyszerű ételekről-desszertekről elfeljtkezünk.

Kell hozzá:
1 nagy lábos
kukorica
só és víz

A kukoricáról lefejtem a csuhét és a haját, de a leveleit nem dobom el. A lábos alját kibélelem egy vékony réteg csuhéval, erre fektetem a kukoricacsöveket, rászórok egy evőkanál sót és befedem a csöveket egy réteg csuhéval. Felengegem vízzel, hogy ellepje és elkezdem főzni. Forrástól számított 30 percig főzöm és a főzőlében hagyom langyosra hűlni.

Read more...

Húsos canelloni

2009. július 14.


Volt már egy próbálkozásom a canellonival, akkor a legegyszerűbb sonkás-sajtos változatot készítettem el. Nagyon jól sikerült, így ezen felbuzdulva most a húsos változat került sorra. Ez még finomabbra sikerült, mint az egyszerű sonkás-sajtos.

Canelloni with minced meat

Kell hozzá:
12 db canelloni (én a Barilla félét veszem)
50 dkg darált hús
2,5 dl paradicsomszósz
0,5 dl vörösbor
oregano, só, bors, őrölt szerecsendió
1 fej hagyma
olívaolaj
1 marék reszelt sajt

a besamelhez:
7 dl tej
7 dkg vaj
5 dkg liszt
szerecsendió, só
2-3 marék reszelt sajt a szóráshoz

A canellonikat forrásban lévő vízbe dobom és 3-4 percig előfőzöm, szorgosan meg-megkeverve nehogy leragadjon. A főzővizet leöntöm róla és hideg vizet engedek rá.
A besamelhez a vajat felolvasztom, beleszórom a liszet és világos rántást készítek, amit habverővel folyamatosan keverve fokozatosan felengedek a tejjel és addig keverem amíg felforr és besűrűsödik. Leveszem a tűzről, sózom és szerecsendióval ízesitem.
A húsos raguhoz a hagymát apróra vágom, olívaolajon megfuttatom. Ráborítom a husit és átpirítom. Felöntöm a paradicsomszósszal, a borral, sózom, fűszerezem és addig rotyogtatom amíg kicsit besűrűsödik a szósz. Ekkor a kész besamelből hozzákeverek 2-3 evőkanálnyit + 1 marék reszeltsajtot.
Egy tűzálló tálat picit kiolajozok és egy nagyon vékony réteg besamelt kenek az aljára, amit megszórok egy kevés reszelt sajttal. A picit előfőzött canellonikat megtöltöm a húsos raguval és lazán egymás mellé fektetem őket, úgy hogy kitöltsem a tálat mindenhol. Ha a tálban van az összes töltött canelloni a tetején elsimítom a megmaradt besamel szószt és megszórom reszelt sajttal. 190 fokon 25-30 percig sütöm amíg szép aranszínű lesz a teteje.
Tálalás előtt tegyük hűvös helyre úgy 20 percre, különben lehetetlen szépen kiszedni.

Tipp a canellonik töltéséhez: a canelloni mindkét végén lyuk van, így elég nehéz megtölteni őket úgy, hogy ne égessük meg magunkat a szósszal; főleg elég nehéz őket teljesen megtölteni, mert az egyik oldalon töltjük, a másik oldalon meg kifolyik a szósz. Elővettem egy evőkanalat és egy tányérra tettem. A canellonit beleállítottam az evőkanálba, így az alját elzártam. Az egyik kezemmel tartottam a canellonit, a másik kezemben lévő kiskanállal feltöltöttem és úgy tettem be a tálba, hogy felülről tatottam az egyik kezemmel, a másikkal meg megemeltem az evőkanállal együtt és egy gyors mozdulattal belefektettem a tálba.

Read more...

Pite nyári gyümölcsökkel

2009. július 13.


Lassan pitemérgezést fogunk kapni. De ha egyszer olyan finom pitéket lehet készíteni és a végtelenségig lehet őket variálni. A piacon nagyon szép friss bébikörtét, sárgabarackot és szilvát sikerült vennem. Itthon volt a mélyhűtőben ribizli, szeder és meggy. Úgy gondoltam ha ezeket a gyümölcsöket összeházasítom egy pitében csak jó sülhet ki belőle. És milyen jó, hogy így tettem. Ez a pite erősen versenyben van az eddigi legjobb pite címért.

summer fruits pie1

A tésztához (1 bögre=2,5 dl):
1,5 bögre liszt
1/4 bögre vaj
1 tojás
1/4 bögre cukor
4 ek tej
1 kk sütőpor
1 cs vaníliás cukor

A töltelékhez:
60 dkg gyümölcs (fele arányba piros és fele arányban sárga gyümölcsök)
1/2 bögre cukor
1 kk fahéj
1,5 ek vaj

Először a tésztát készítettem el. A hozzávalókból gyorsan tésztát gyúrtam amit 2 órára a hűtőben pihentettem.
A töltelékhez a gyümölcsöket megmostam és apróra felkockáztam, a bogyós gyümölcsöket kivéve. Egy teflonserpenyőben felolvasztottam a vajat és rádobtam a gyümölcsöket, majd rászórtam a cukrot és jól átkevertem. Hagytam, hogy felforrjon és aztán kb. 5 percig pároltam közepes tűzön amíg összeestek és puhultak egy kicsit. Ekkor ha túl sok lenne a gyümölcslé alatta akkor öntsünk le belőle, de ne az egészet. Fűszereztem egy kávéskanál fahéjjal és még egy-két percet pároltam, majd hagytam, hogy langyosra hűljön.
A tésztát kivettem a hűtőből és lisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtottam a tészta 2/3-át, majd egy 23 cm átmérőjű és 2,5 cm magas szilikonos piteformába simítottam. Akinek nem szilikonos a formája vajazza és lisztezze ki mielőtt beleteszi a tésztát. Beleöntöttem és eligazgattam a tésztán a megpárolt gyümölcsöket. Kinyújtottam a maradék tésztát nagyon vékonyra, derelyevágóval csíkokat vágtam belőle és nem túl sűrűn (sülés közben puffad a sütőportól) berácsoztam vele a pite tetejét.
170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sült meg.

Ne aggódjunk, ha úgy tűnik, hogy a pite aljába tett tésztaalap nagyon vékony, ugyanis sütés közben a sütőportól megemelkedik. Ha vastagra készítjük, akkor kisülés után a gyümölcsöt szinte nem is lehet majd érezni a sok tésztától.
Nekem sütés előtt a forma 3/4-ig ért fel a pite, sütés után pedig a tetejéig.

summer fruits pie2

Read more...

Meggy befőtt

2009. július 11.

Úgy tűnik, hogy az eddigi meggy hiány meggy túltengésbe ment át. Először vettem egy kilót a piacon és megrendeltem még kettőt. Miután "túlestem" ennek a három kiló borzasztó apró meggynek a kimagozásán és felhasználásán, újabb meggy adag állt a házhoz. N. anyukájáéknál voltunk, hogy meghallgassuk a 38 éve tartó házasságuk első külföldi utazásának élményeit és megnézzük a fényképeket. Mint minden náluk tett látogatás alkalmával most is különböző élelem municíókkal felpakolva érkeztünk haza, mint házi paradicsomszósz, krumpli, cukkini, uborka, sárgabarack, mindezek a saját kertjükből kerültek a konyhámba; valamint egy konyhakész nyúl, szintén saját nevelés és kb. 3,5 kg meggy.
Az anyukája mondta, hogy itt a faluban van valakinek meggyfája, de ők nem eszik, mert nem szeretik, így ment és szedett nekem belőle. Mikor megláttam, hogy milyen sokat szedett, azt hittem rosszul leszek a gondolatra, hogy megőszülök mire kimagozom ezt az apró szemű meggyet. A magozást két napig halogattam, de ma már nem várhatott tovább és nekiláttam, gyorsabban ment mint gondoltam, mert ez mégse volt olyan nagyon apró szemű fajta. A két nap alatt gondolkoztam, hogy mit is csináljak belőle, aztán a befőtt mellett döntöttem, de azt még soha nem készítettem. Mint más alkalommal is ha új dolgot készítek felütöttem Horváth Ilonát. A receptekkel csak egy gondom volt, mindet gőzölni kellett volna + szalicilt írt a tartósításhoz. Így aztán telefonos segítséget kértem a nagyimtól, mert lekvárfőzés terén is tőle tanultam, mit hogyan.
Ma reggel a 30 fokos konyhámban nekiláttam a befőttkészítésnek, kimagoztam a meggyet, amiből 2,15 kg magozott meggy lett. 35 dkg-t egy zacsiban lefagyasztottam a többiből pedig megszülettett 3 db 0,5l-es és 2 db 2,5 dl-es befőtt.

sour cherry preserve

Kell hozzá:
kimagozott meggy
cukor
víz
befőttes üveg
újságpapír és pokróc a szárazdunszthoz

A meggyet kimagozom és csak az egészséges szemeket tartom meg. A befőttes üvegeket kiforrázzom és megtöltöm őket a meggyel, de nem teljesen tele és töltés közben kicsit ütögetem az üveg alját, hogy a szemek szépen elrendeződjenek benne. Ha megtöltöttem őket az egyiket sima vízzel felöntöm a gyümölcs tetejéig, majd a vizet egy mérőpohárba visszaöntöm, így tudom, hogy egy üvegre mennyi szirupot kell majd számolnom.
Megfőzöm a cukorszirupot, amihez 1 l vízhez 50 dkg cukrot számolok. Ha felforrt, utána még kb. 5 percet főzöm, majd a meggyre öntöm úgy, hogy kb. 1 ujjnyival a gyümölcs teteje alá érjen (a meggy is ereszt majd levet és annak is kell a hely). Ha minden üveget megtötltöttem, akkor egy kanállal leszorítva a meggyet visszaöntöm a szirupot a lábosba és megint felforralom. A második forralás után ismét felöntöm a meggyet a sziruppal, és lezárom az üvegeket. Újságpapírba csomagolom és vastag pokrócba csavarom őket. Így hagyjuk kihűlni a befőtteket.

Read more...

Mandulás-meggyes pite

2009. július 9.

A megrendelt 2 kg meggy egy része lekvárként, egy kis része görög kanalas édességként és egy kis része Cserke legjobb meggyeseként végezte, amin csak egy nagyon apró változtatást hajtottam végre. Ez a meggyes tényleg nagyon finom, de azt hiszem nálunk a legjobb meggyes címet a joghurtos-meggyes pite érdemli ki. Ugye ízlések és pofonok különbözőek.

sourcherry pie with almond2

A tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg apróra vágott, hideg vaj
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 kanál jéghideg víz

A töltelékhez:
15 dkg mascarpone
8 dkg tejföl
1 egész tojás, és a tésztából megmaradt fehérje
7 dkg őrölt mandula
3 kanál méz (vagy porcukor)
kb. 30 dkg magozott meggy
2 dkg őrölt mandula

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel gyorsan összedolgozom, fóliába csomagolom és a hűtőben pihentetem.
A meggy és a 2 dkg mandula kivételével a töltelékhez valókat alaposan kikeverem.
A tésztát sütőpapír között kinyújtom és egy 2,5 cm magas, 23 cm átmérőjű szilikonos formát kibélelek vele (aki nem szilikonosba süti vajazza és lisztezze ki a formát). És itt jön a pici változtatás, mert a tésztát megszórtam 2 dkg őrölt mandulával, hogy ne áztassa el a meggy. A meggyet beleszórtam és eligazgattam egy kicsit a tészán, majd ráöntöttem a mandulás-mascarponés szószt. Betoltam a sütőbe és 30 perc alatt megsült szép arany színűre.

sourcherry pie with almond1

Read more...

Csirke hilopitesz-el - Κοτοπουλο με χυλοπιτες

Ez egy nagyon finom egytál étel és a kelleténél kevesebbszer készítem, pedig nagyon szeretjük. A hilopitesz egy hagyományos tésztaféleség. Elvileg régen a háziasszonyok otthon készítették, formája különféle lehet, mint kocka, szélesmetélt ki, hogy szereti. A gyarkorlatban falun még ma is sok nénike házilag készíti. Én a bolti változatát használom, még nem szántam rá magam a saját kezű előállításához.

chicken with greek pasta - kotopulo me hilopites

Hozzávalók:
2 alsó és 2 felső csirkecomb, 1 filézett csikremmell
só, bors, őrölt kömény, fahéj, babérlevél
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl paradicsomszósz
20 dkg hilopitesz

A husiról leszedjük a bőrt (nekem szerencsére a hentes megcsinálja), a csirkemellet 4 darabra vágom és alaposan megmosom őket. A felkockázott vöröhagymát olívaolajon megfuttatom. Rádobom a husikat fűszerezem ízlés szerint, felönöm a paradicsomszósszal és annyi vízzel, hogy ellepje. 1 órát főzöm lassan gyöngyözve, ekkor vizet pótolok még hozzá, hogy a szósz 1 ujjval ellepje a husikat, beleöntöm a tésztát, átkeverem és készre főzöm. Ennél az ételnél fontos, hogy a tésztát a "pörköltszósz"-ban főzzük meg, attól lesz autentikus.

Hilopites - Χυλοπιτες

Read more...

Lovely blog award

2009. július 6.


Ajándékot kaptam Timustól, aminek nagyon örülök és köszönöm szépen, hogy rám gondolt :D.
Az ajándék kapcsán azonban néhány szabályt be kell tartanom:
Tedd ki a díjat a blogodba
Linkeld be azt, akitől kaptad a díjat
Jelölj legalább 7 blogot
Hagyj üzenetet a díjazottjaidnál

lovely blog award

Mivel az ajándékot már szinte mindenki megkapta, így eltekintek a 3. ponttól és nem fogok 7 blogot megnevezni.
Az én díjazottaim: Reni, Piszke és Duende.

Read more...

Meggy dzsem

2009. július 5.

Azt hiszem már említettem, hogy amíg a csersznyébe bele lehet fulladni annyit árulnak belőle, meggyet szinte lehetetlen találni. Kiderítettem, hogy kapható június végén-július elején, de csak egy-két napig és ha az ember biztosra akar menni meg kell rendelnie. Másfél hete véletlenül talátam egy helyen a mindennap nyitva tartó piacon a városközpontban, de akkor nem vettem sokat belőle, viszont rendeltem még két kilót. Ez a két kiló tegnap érkezett meg. El is mentem érte és kb. két óra alatt sikerült is kimagoznom az egészet. Sajnos borzasztó kis szemű itt a meggy, a nagymamám szerint ezt hívják "cigány meggynek". Elsőre dzsemet készítettem belőle.

sourcherries

2 db 3,8 dl-es üveghez:
60 dkg meggy
35 dkg cukor
1 ek citromlé

A meggyet elkeverem a cukorral és negyed órárát állni hagyom. Ekkor nagy lángon felforralom, leszedem a habját, botmixerrel félig pürésítem, kozzáadom a citromlevet és még 10 percig főzöm alacsony lángon. Kiforrázott üvegekbe töltöm, lezárom és pár percre fejreállítom az üveget. Újságpapírba csomagolom és mehet a szekrénybe a pokrócok közé, hogy lassan hűljön ki. Felbontás után hűtőben tároljuk, mert nincs benne semmilyen tartósító!

sourcherry jam

Read more...

Séf saláta

2009. július 4.

Tegnap az ebédre sütött omletthez valami salátát akartam "köretként" csinálni. A szokásos salátákhoz nem volt kedvem, aztán eszembe jutott, hogy nagyon szeretem a séf salátát. Előszedtem az összegyűjtött ételfutáros szórólapokat és átböngésztem őket, hogy mit is tesznek bele. Egy kis változtatással megalkottam az én saját séf salátámat. Szerintem istenire sikerült.

2 személyre:
római saláta - 8 levelet mostam meg
2 kis paradicsom
5 nagyobb szelet füstölt pulykasonka
1 maréknyi kruton kocka
5 dkg reszelt gouda sajt
az öntethez:
1 dl joghurt
1 ek magos mustár
1 ek majonéz
1 tk citromlé
só, bors
olívaolaj ízlés szerint
fokhagymasó

A salátát és a paradicsomokat megmostam. A salátát nagyobb, széles csíkokra vátam, a paradicsomokat pedig gerezdekre és egy salátás tálba szórtam őket. Kikevertem az öntetet amit a paradicsom+salátahalomra öntöttem, átkevertem. A salátát a tál ajlán, a paradicsom gerezdeket pedig a szélén és közepén elrendeztem. A felkockázott sonkával és a krutonokkal megszórtam mindenhol végül a közepére halmoztam a reszelt sajtot.

Chef salad1

Read more...

Tiramisu

2009. július 2.

Nagyon szeretem a tiramisut, a kedvenc olasz desszertem. Egy dolgot nem szeretek benne és az a nyers tojás. Az eredeti tiramisuba márpedig kell tojás. Mivel nemcsak én nem szeretem a nyers tojást az ételekben úgy gondoltam léteznie kell tojásmentes változatnak is. Így addig keresgéltem amíg nem találtam olyan receptet amibe nem kell. Íme a tojásmentes tiramisu receptje, 100%-os tiramisu ízzel.

tiramisu1

Kell 6 kis pohárkához:
25 dkg mascarpone
2,5 dl 35%-os tejszín
10 dkg porcukor
20 dkg babapiskóta
4 dl kávé
0,5 dl rum, illetve kinek mi az ízlése
kakaópor a tetejére

Megfőzöm a kávét amibe belekeverem a rumot és hagyom kicsit hűlni. A mascarpone-t a porcukorral habosra verem. Ugyanezt teszem a tejszínnel is és a két krémet lazán egybeforgatom. A babapiskótákat épphogy megforgatom a kávéban és egy tál, illetve most kis pohárkák alját kibélelem velük. Midegyik pohárkába teszek egy réteg krémet, majd megint kávéba forgatott babapiskóta, a maradék krémet szétosztom a tetejükön és megszórom őket kakaóporral. Fogyasztás előtt hűtőbe teszem őket 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek egy kicsit.

tiramisu collage2

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP