Ribizlis mini torták

2009. augusztus 30.

Már többször tervbe vettem, hogy elkészítem ezeket a mini tortákat, de mivel a szinte minden sarkon fellelhető cukrászdákban isteni kicsi tortákat árulnak, eddig az egyszerűbb megoldás győzött. Elmentem és megvettem. Elég rég készítettem édességet, így úgy gondoltam ma kipróbálom. Nem túl édes, hűs, frissítő nyári édesség.

Mini red currant tarts

A tortácskákhoz:
10 dkg liszt
5 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 mk sütőpor

A krémhez (én az alábbi mennyiség felét csináltam):
3 dl tej
3 tojás sárgája
2,5 dkg liszt
5 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor

Gyümölcs tetszés szerint a tetejére

A tésztához valókat összegyúrom és hűtőben pihentetem 1 órát. Kinyújtom, köröket szaggatok belőle és kibélelek vele 10 kosárkaformát. Mindegyik tészta tetjére sütőpapírt teszek, száraz babot öntök bele, majd 180 fokon 10-11 perc alatt vakon kisütöm.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral fehéredésig verem, elkeverem benne a lisztet. A tejet felforralom és merek belőle a tojáskrémbe, hogy kicsit átmelegedjen, majd az egész tojáskrémet beleöntöm a tejbe és közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem. Vigyázzunk ne forrjon.
A krémet beletöltöm a formákba és tetszőleges gyümölcsöt szórok a tetejére. Hűtőbe teszem 2-3 órára, hogy teljesen lehűljön.

Read more...

Freddo - Φρεδδο

2009. augusztus 25.

Még mielőtt végleg vége van a nyárnak gyorsan felteszem ide a görögök másik kedvenc hideg kávéját a freddo-t. Ezt a kávét az olaszoktól vették át, igazából capuccino freddo-ként ismerik, de az egyszerűség kedvéért mindenki csak freddoként rendeli. Illetve, mint az összes görögországban kapható kávénál itt is hozzáteszik a rendeléskor, hogy hány cukorral isszák, illetve, hogy tejhabbal kérik.
Karácsonykor a Mikulás jóvoltából a konyhánk bővült egy kapszulás nespresso géppel, így már semmi akadálya annak, hogy itthon is bármikor elkészítsem a párom nyári kedvencét a freddot.

Freddo at home

Hogy készül? Először is főzök egy dupla espressot, amihez adok 4-5 jégkockát, 1 tk cukrot (aki cukor nélkül issza kihagyja, aki többel az többet ad hozzá) és tejhabosítóval 10-15 másodpercig keverem, hogy a kávé lehűljön és a cukor feloldódjon. A lehűlt kávét a jégkockákkal együtt egy magas-karcsú freddopohárba öntöm. Hideg tejből vagy kávétejszínből (kb. 30 ml) tejhabosítóval tejhabot készítek amit a kávé tetejére öntök. Beledobok egy szívószálat és kész is. Tejhabosító hiányában, a kávét a jégkockákkalval egy shakerben jó alaposan összerázzuk és pohárba töltjük, a tejhabot pedig blenderrel tudjuk elkészíteni.

freddo collage

Görögországban népszerű másfajta kávék:

Read more...

Kápia paprikakrém

2009. augusztus 23.

Több gasztrobloggernél is olvastam mostanában, hogy paprikakrémet készítettek és eszembe jutott, hogy mennyire megszoktam, a nélküle való főzést. Míg kishazánkban a pörköltes alappal készült ételekbe mindig került pirosarany, itt soha nem tettem bele, mivel ilyesmit nem árulnak az üzletekben. Kicsit keresgéltem az interneten, a magyar szakácskönyvemben, elolvastam a bloggerek által feltett krémek elkészítését és ezekből az információkból megalkottam a saját paprikakrémemet. A mai görög csirkepörkölthöz már teszek is belőle.

Red pepper - piperies florinis

Hozzávalók:
50 dkg csumázott, felkockázott kápia paprika
1 csapott tk só

A paprikát megmostam, kicsumáztam és felkockáztam (kockázás helyett húsdarálón is le lehet darálni). Tisztíva, kockázva 50 dkg lett, ehhez adtam egy csapott teáskanál sót és fél deci vizet. A legmagasabb hőfokon elkezdtem főzni. Az elején gyakran megkevertem, amíg a paprika is kieresztette a levét. Innentől kezdve lassan forraltam és megvártam amíg megpuhult. Ekkor botmixerrel pürésítettem és még egy pár percet főztem. Összesen kb. 25 percet főztem. Kiforrázott üvegekbe töltöttem, lezártam, fejtetőre állítottam egy pár percre őket, majd újságpapírba és szárazdunsztba csomagolva hagytam kihűlni őket. Felbontás után hűtőben tárolom. A fenti mennyiségből 4 dl paprikakrém lett.

Red pepper cream

Read more...

Frappé - Φραπε

2009. augusztus 20.

Magyarországon augusztus 20. jeletnette a nyár végét számomra. Utána ugyan még lehet pár jó meleg későnyári nap, de az időjárás e nap után nagyon szeszélyes lett mindig. Itt nálunk azoban még egy hónapig biztos tombol majd a nyár, és szeptember közepétől is csak azt lehet majd észrevenni, hogy az éjszakák kezdenek frissebbé válni, nappal még mindig nagyon meleg van, de már megjlennek a bárányfelhők és előfordulhat egy-két zápor. Itt október közepétől kezdhetjük mondani, hogy vége a nyárnak. Nem is tudom eddig miért nem tettem fel ezt a görögök számára olyan fontos és a mindennapjaikban is nagy szerepet játszó italt. Itt a nyár elképzelhetetlen frappé nélkül, bár van aki egész évben issza, időjárásra való tekintet nélkül.
Mi is a frappé tulajdonképp? Egy instant kávéból, cukorból és aki szereti tejből készült habos, hideg hosszúkávé, amit kb. 2,5-3 dl-es magas pohárban szívószállal szolgálnak fel.
A frappét állítólag 1957-ben találta fel egy görög férfi, aki a Thessaloniki-i Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron dolgozott és az instant kávéját akarta elkészíteni, de sehogy se tudott vizet forralni hozzá. A Nestlé ezen a vásáron egy új gyerekitalt reklámozott amit shakerben kellett összerázni. A görög férfi ebben a shakerben rázta össze a kávét és a cukrot, hogy az feloldódjon és ezzel meg is született az első frappé, ami aztán egész Görögországot meghódította.
És, hogy mennyit isznak belőle naponta? Egyet biztosan, de van aki kettőt vagy hármat is megiszik belőle. Maga a frappé nem túl erős kávé, ugyanis a koffein a felrázáskor, vagy habosításkor a habba kerül. A habot meg senki nem issza meg.
Amikor frappét rendelünk a nevén kívül a beletett cukor mennyisége alapján kell megrendelni, vagyis:
- Σκετος (szketo), keserűen cukor nélkül
- Μετριος (metrio), közepesen édesen 1 kanál cukorral
- Γλυκος (gliko), édesen 2 kanál cukorral
- Illetve ha valaki tejet is kér bele akkor még hozzá kell tenni, hogy με γαλα (me ghala), pici tejjel.
A turisták kedvéért, néhány helyen kaphatunk olyan frappét is amibe egy gombóc vaníliafagylalt is kerül.

Frappe at home

Hogy is készül a frappé házilag? A pohárba 1 tk nescafe-t és én most 1 tk cukrot tettem. Erre ráöntöttem kb. 1 ujjnyi hideg vizet és tejhabosítóval, felhabosítottam. Beledobtam 3-4 jégkockát és felöntöttem annyi hideg vízzel, hogy a hab a pohár tetejéig érjen, beletettem egy szívószálat és kész is.
Ha tejjel készül akkor még mielőtt felöntöm vízzel beleöntök egy kevés kávétejszínt vagy sima tejet és utána jöhet rá a többi víz. Beleteszem a szívószálat és a szívószállal keverek rajta néhányat.
Tejhabosítót szerintem minden háztartási üzletben lehet kapni, az enyém innen van, 295 Ft-ot kérnek érte. Ha valakinek nincs vagy nem akar venni, tökéletes egy egyszerű kupakkal jól záródó műanyagpohár, vagy shaker. Ebbe tesszük a kávét, a cukrot, egy kevés vizet, összerázzuk, pohárba öntjük, jégkockát dobunk bele és felöntjük vízzel.

frappe collage

Read more...

Mézes krémes

2009. augusztus 16.

Soha nem rajongtam ezért a süteményért igazán. Évente egyszer-kétszer 1-2 kockát megettem belőle és ezzel ki is merült az iránta való érdeklődésem. Fogalmam sincs, hogy most hogy jutott eszembe. Felhívhattam volna anyut, hogy kérdezze meg a receptet apu anyukájától és küldje el nekem e-mailben, ugyanis a családban ő az aki rendszeresen készíti ezt a sütit. Aztán inkább áttúrtam az internetet és találtam egy csomó receptet, mind ugyanúgy írta le a hozzávalókat és az elkészítést. Tegnap megsütöttem, mára megpuhult, így fogyasztásra kész. Kóstolás után ugyanazt az ízt kaptam vissza, mint amire emlékszem, tehát nagyon valószínű, hogy apukám anyukája is ugyanebből a receptből készíti.

Creamy honey-cake

A mézes lapokhoz:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek méz
3 ek puha vaj
3 ek tej
1 tojás
1 kk szódabikarbóna

A krémhez:
25 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
0,5 l tej
10 dkg búzadara
2 cs vaníliás cukor

baracklekvár

A lisztet és a porcukorot elmorzsolom a puha vajjal. Hozzáadom a többi hozzávalót és először kanállal kevergetve-nyomkodva félig összeállítom, majd a kezemmel folytatom és rugalmas tésztává gyúrom. Eleinte úgy tűnik nem fog összeállni és kellene még bele valamilyen folyadék, de nem kell bele, a kezünk melegétől összeáll a tészta. Négy részre osztom a tészát és sütőpapíron mindegyiket kinyújtom (kb. egyforma nagyságúra), majd 180 fokos sütőben, tepsi hátulján 7-8 perc alatt világosra sütöm őket.
A krémhez a tejet a búzadarával és a vaníliás cukorral sűrűre főzöm és kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt búzadarás krémet kanalanként belekeverem.
Az első lapot megkenem a krém felével, majd ráteszem a második lapot amit baracklekvárral kenek meg, erre jön a harmadik lap amit a krém másik felével kenek meg és végül befedem az utolsó lappal. Folpackkal lefedem és hűtőbe teszem legalább egy fél napra, de jobb egy egész nap neki. A pihentetés után felkockázom és porcukorral megszórom a tetejét.

Tapasztalatok, tippek:
1. A összes recept ennyi krémet írt hozzá, de szerintem ez kicsit sok, így legközelebb a fenti mennyiség 2/3-át fogom csak elkészíteni.
2. A tetejét porcukor helyett csokimázzal is be lehet vonni.
3. A baracklekváros réteg helyett lehet kakaós krémet kenni bele. Ehhez a fenti mennyiségű krémet három részre osztanám. Két részt úgy hagynék ahogy van, a harmadikba pedig belekevernék 1 tk cukrozatlan kakaóport. Eegy vaníliás, egy kakaós, és felül megint vaníliás réteggel tölteném meg.
4. A krémet egy citrom reszelt héjával kicsit frissebbé, nyáriasabbá lehet tenni.

Read more...

Foszlós fonott kalács

2009. augusztus 13.

N. egy pár napja rákapott az itthoni reggelizésre. Ez azért nagy csoda, mert mint a legtöbb görög ő sem híve a reggelinek. Egy kávé és indulhat a nap. Csakhogy aztán a nap folyamán ugye megéhezik és mire hazér már kopog a szeme az éhségtől. Lehetősége lenne, hogy vegyen és egyen valamit, csakhát a lustaság az nagy úr. Néhány napja azonban rájött, ha csak muszályból is eszik reggel, az mennyi energiát ad neki. Így reggelente a házikészítésű lekvárokból készít magának vajas-lekváros kenyeret. A kenyeret azonban gyorsan meg ehet unni, így ezekhez a levározós reggelikhez készítettem ezt foszlós fonott kalácsot amit Limara oldalán találtam. A recept isteni, igaz én a cukor mennyiségét kicsit kevésnek találtam így dupla adagot tettem bele, plusz egy kevés mazsola és vaj is került bele.

milk loaf 1

Hozzávalók:
125 ml tejszín
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
3 ek cukor
2,5 dkg olvasztott vaj
50 dkg liszt
5 g szárírott élesztő
2 marék mazsola
1 tojássárgája a kenéshez

A mazsolát kb. 10 percre meleg vízben áztattam és a tejszínt meglangyosítottam. Az összes hozzávalót az 1 tojássárga kivételével összegyúrtam és hólyagosra dagasztottam. Lisztezett tálba tettem amit folpackkal lezártam és duplájára kelesztettem. Átgyúrtam és 6 egyforma rudat formárztam belőle, majd Fűszeres Eszter könyvének segítségével 6-os fonással összefontam és újra kelesztettem. Mielőtt betettem a sütőbe tejjel elkevertem a tojássárgáját és megkentem vele a kalácsot, majd 180 fokon kb. 25 percet sütöttem.

milk loaf 2

Read more...

Krumpli citromosan, sütőben sütve - Πατατες στο φουρνο

2009. augusztus 10.

Imádom az alábbi módszerrel elkészített krumplit. Szinte minden egyes görög taverna étlapján megtalálható. Összeállítása kb. 10 perc, a többi munkát a sütő végzi helyettünk, nekünk csak a végeredményt kell élvezni. A fokhagyama és a hagyma belesütése az én ötletem volt. Autentikus görögnek hagyma nékül mondható.

Potatoes from the oven - Patates sto fourno

Hozzávalók:
1 kg krumpli
só, bors, oregano
olívaolaj
1 citrom
víz
vöröshagyma és fokhagyma

A krumplit megpucolom és hosszában nagyobb, de egyforma hasábokra darabolok. Megpucolok 3-4 fokhagymagerezdet és 1-2 kisebb vöröshagymát amit félbe, maj nagyobb gerezdekre vágok. Egy tűzálló tálban elrendezem a krumplit a hagymákkal. Sózom, borsozom, oreganot hintek rá. Rácsavarom egy citrom levét, majd felöntöm 1 bögre olívaolajjal és 2 bögre vízzel. A víz-olaj keveréknek épp a krumpli tetejéig kell érnie. Lefedetlenül a sütőbe tolom és 190 fokon kb. 75 perc kell neki. A sütés egyébként krumpli és sütő függő, érdemes villával ellenőrizni, hogy puha-e, valamint légkeverésen valószínű, hogy elég kisebb hőfok vagy rövidebb sütési idő.

Read more...

Olívás-hagymás kenyér

2009. augusztus 5.

Ha bemegyünk egy görög pékségbe száz százalék, hogy árulnak olívás kenyeret. A sima kenyerek mellett nagyon népszerű ez az olagybogyópasztával és olajbogyóval ízesített kenyér. Már többször készítettem én is itthon, de ebbe most egy kis dinsztelt hagymát is tettem. N.-nek különösen ízlett a végeredmény.

Olive-onion bread1

Hozzávalók:
1 fej lilahagyma
1 ek olívaolaj
10 dkg magozott olajbogyó
40 dkg liszt
1/2 ek só
8 g szárított élesztő
230 ml langyos víz
1 ek olajbogyópaszta

Nem tudom, hogy olajbogyópasztát lehet-e Magyarországon kapni. Ez tulajdonképpen az olívaolaj gyártás mellékterméke, ami a pépessé zúzott bogyóból és a bogyó magjából áll. Erőteljes olajbogyó és kissé kesernyés íze van a magtól. Ha nem lehet kapni akkor egy aprítógépben, vagy mozsárban 1-2 evőkanálnyi magozott olajbogyót 1 mokkáskanál olívaolajjal pépesítsünk. Sok helyen azért teszik az olívás kenyérbe, mert az egész kenyér színét megszínezi egy kicsit és mindenhol átjárja a kenyeret az olajbogyó íze.
A lilahagymát félfőre vágom és az olívaolajon üvegesre párolom. A lisztet egy nagy tálba mérem, hozzáadom a többi hozzávalót és kézimixerrel szép hólyagosra dagasztom. Alaposan lisztezett tálba teszem a kész tésztát és folpackkal lezárom a tál száját. Duplájára kelesztem, majd átgyúrom, megformázom és ismét duplájára kelesztem. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm.

Olive-onion bread2

Read more...

Rántott csikemellfalatok rizibizivel

2009. augusztus 3.

Amikor a bakancslistás ételeken gondolkoztam, hogy mi is lenne az a 10 étel-ital amit mindenképpen szeretnék még egyszer elfogyasztani, rájöttem, hogy milyen régen nem készítettem már az egyik nagy kedvencemet a rántott csirkemellet, ezért ma ez készült ebédre. Az elkészítését nem részletezném, mindenkinek van bevált módszere a panírozásra és a rizibizi készítésre. Ugyan későn jutott eszembe, hogy elszaladjak egy üveg csemegeuborkáért vagy cékláért, de a nélkül is nagyon finom volt és nagyon jól esett.

Fried chicken with rice and peas

Read more...

Csirkeleves citromos-tojásos szósszal - Κοτοσουπα με αυγολεμονο

2009. augusztus 1.

Nem vagyunk levesesek. Mondhatnám jó ha évente négyszer-ötször eszünk levest, főleg nem nyáron amikor amúgy is nagyon meleg van kinek van kedve még jobban befűteni magának? Most kényszerből főztem levest, ugyanis N.-nek borzasztóan fáj a foga. Januárban már volt problémája ugyanezzel a fogával, akkor ugyan elmúlt a fájadlom, de kilátásban volt, hogy ha újra előjön és nem akarja, hogy kihúzzák akkor meg kell műteni. Nos, most megint előjött, pokolian fáj neki, két napot alig aludt, antibiotikum, fájdalmocsillapítók és házipálinkás öblögetés van most terítéken, illetve a fájdalom és a gyulladás elmúltával foghúzás. Pont ezért mivel rágni is alig bír, készült ez a leves, mert ezt szinte csak nyelni kell. A leves egyébként a görög konya egyik alaplevese, én nem kedvelem túlságosan a tojás miatt, de azért néha megeszem.

Chicken soup with egg and lemon - Kotosupa me avgolemono

Hozzávalók:
fél konyhakész csirke
4-5 répa
1 szárzeller
vöröshagyma
fokhagyma
só, egész bors
10 dkg rizs
1 citrom
2 tojás

A csirkét megmosom és egy nagy lábosban felteszem főni annyi vízzel amennyi két-három ujjnyival ellepi. Amikor felforrt leszedem a habját és beleteszem a megtiszított zöldségeket, valamint sózom és borsozom. Szépen gyöngyözve kb. másfél órát főzöm. Magyarul főzök egy sima húslevest. Ha kész kiszedem a húst és a a zöldségeket, a levet pedig átszűröm egy lábosba. A leszűrt levet megint felforralom, beleszórom a rizst és puhára főzöm. Ha kész leveszem a tűzről és hagyom picit hűlni. A tojásokat felverem a citrom levével és a meleg levesből folyamatos verés mellett hozzámerek 1-2 merőkanálnyit, hogy kiegyenlítsem a hőmérsékletét, majd a tojásos citromos masszát hozzáöntötm a leveshez és alaposan elkeverem. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett addig főzöm amíg picit be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne kezdjen el forrni, mert akkor a tojás összeugrik.
Tányérba szedjük, a főtt húst és a zöldségetek, valamint plusz citromgerezdeket kínálunk mellé, így akinek nem elég citromos az még tud ízesíteni rajta, illetve a főtt hús nagyon finom citromlével locsolva.
Ez a leves csak frissen jó. Újramelegítés nem ajánlott, nehogy tojásrántotta legyen belőle. Ha úgy látjuk, hogy sok egy evésre, akkor inkább csak az alaplé feléből készítsünk citromos-tojásos levest, a másik felét pedig tegyük el másnapra és akkor készítsük az új adagot frissen.

Read more...

Bakancslista, vagyis mit ennék-innék utoljára?

Gumimacik Vicától érkezett a kérdés mi szerint mi lenne az a 10 étel-ital amit utoljára ennék-innék. Nem rajongok túlságosan a különleges ételekért vagy a különleges ízek kombinálásáért, így az én listám azt hiszem nagyon átlagos és hétköznapi lesz.

1. Paradicsomos káposzta fasírttal a nagyim által készítve.
2. Csokis-banános crepa.
3. Egy freddito (átmenet a kávé-fagyi-shake között) a kedvenc kávézónkban.
4. N. anyukája által készített pizza.
5. Rántott csirkemmel kovászos uborkával és "zsíros" krumplival.
6. Szaganaki (serpenyőben sült vagy rántott sajt) bármelyik pici tavernában.
7. Egy fava-t Santorinin.
8. Almatea Istanbulban.
9. A világ legegyszerűbb spagettije, ami húslében főtt és a krétai anthotiro-val van megszórva.
10. És az utolsó ami kész gasztobűn, de néha olyan jól esik: egy sajtburgert és egy mc chicken-t a mcdonald's-ból.

Játékba hívnám Renit, Szepyke-t, Duende-t, Fruzskát és Napmátkát.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP