Somlói galuska

2009. november 29.

N. két napja rágja a fülem, hogy ő úgy enne olyan édességet, ami hűs, van benne krém, van rajta tejszínhab, ami olyan jó szaftos. Tegnap mikor hazajött szinte az első kérdése volt, hogy csináltam-e édességet??????
Nos mivel már amúgy is terveztem, hogy kipróbálom ezt a receptet, amit még Magyarországon jegyzeteltem le a receptesfüzetembe, kaptam az alkalmon és ma megcsináltam.
A somlóit mindig is szerettem, de nem mindenhol tudták jól elkészíteni. Ettem finomat, rosszat és pocsékot is Magyarországon. Nem tudom, hogy ez a recept az eredeti recept-e, mindenesetre az összes bolti és cukrászdai somlói elbújhat mellette. Megéri a fáradtságot! És nem is tart olyan sokáig elkészíteni, mint ahogy elsőre tűnik. Aki szereti a somlóit mindenképpen próbálja ki, ez után száz százalék, hogy nem fog cukrászdai somlóit enni csak házi készítésűt! Én a lenti mennyiség felét készítettem el.

Somloi

Hozzávalók 8-10 adaghoz:
A fehér piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
2 ek mazsola

A kakaós piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
1 ek kakaópor

A diós piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
1 ek darált dió

Vaníliás krémhez:
5 dl tej
1/2 rúd vanília
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
8 dkg liszt

A rumos sziruphoz:
8 dkg cukor
0,5 dl rum
1,5 dl víz

A csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg porcukor
2 dl víz
0,5 dl rum

4dl 35%-os tejszín és 2 ek porcukor a díszítéshez

Egyenként megsütöm a piskótákat (felverem a tojásfehérjét, a sárjágát fehéredésig verem a cukorral, majd hozzáforgatom a fehérjéhez, beleforgatom a lisztet és hozzáadom az extra hozzávalót, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm, sülés után rögtön lehúzom a sütőpapírt), ugyanabban a tepsiben, hogy egyforma méretűek legyenek. Félreteszem őket hűlni.
A cukorból a rummal és a vízzel kb. 5 perc alatt szirupot főzök, majd ezt is félreteszem.
A vaníliaszószhoz, a tejet a kikapart vaníliarúd belsejével és a rúddal felforralom, majd leveszem a tűzről és a vaníliarudat kiveszem belőle. A tojások sárgáját fehéredésig habosítom a cukorral, majd hozzákeverem a lisztet és azzal is kikeverem csomómentesre. Ekkor a kicsit lehűlt tej 1/3-át lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tojásos masszához, majd az egész tojásos keveréket hozzáöntöm a tejhez és visszateszem a tűzre. Folyamatos keverés mellett besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.
Összeállítás: A diós lapot lefektetem egy tálcára és a rumos szirup 1/3-ával meglocsolom, rákenem a vaníliaszósz felét, ráfektetem a kakaós lapot, ezt szintén meglocsolom a rumos sziruppal, majd rákenem a vaníliakrém másik felét és befedem a fehér, mazsolás piskótalappal amit megöntözök a maradék sziruppal. Lefedem folpackkal és legalább 2-3 órára hűtőbe teszem.
Amíg a tésztalapok a hűtőben "érnek" elkészítem a csokoládéöntetet. Ehhez vízfürdő felett a vizet, a rumot, a porcukrot és a csokoládét alaposan összeolvasztom. Amikor már szép egynemű tálkába öntöm, hagyom hűlni, ha kicsit lehűlt ezt is a hűtőbe teszem.
Ha minden hideg jöhet a végső összeállítás:
A rétegezett piskótalapból evőkanállal "galuskákat" szaggatok kis tálkákba, amit meglocsolok a csokoládéöntettel. Végül felverem a tejszínt a porcukorral és a galuska tetejét megkoronázom vele.

Read more...

Sonkás-sajtos mini croissant

2009. november 27.

Ahogy látom a napokban mindenki Limara express croassaint-ját süti. Én is. Gondolom senkinek nem mondok majd újat a recepttel, sőt a rosszmájúak még azt is mondhatnák, minek jegyzem ide le, ha Limaránál és sok más gasztrobloggernél úgyis megtalálható. Hát azért jegyzem le, mert ez itt a virtuális receptesfüzetem, ami azért született, hogy elsősorban én, másodsorban a családom, és barátaim ha kedvük van hozzá bármikor megtalálják a nekem bevált ételek-sütemények receptjeit. És végül, de nem utoljára, bárki kipróbálhassa, aki szeret engem olvasni, vagy csak véletelenül recept keresés közben talált rám és bizalmat szavazott azzal, hogy kipróbálja a műveimet.
Limarának örök hála ezért a receptért! Fantasztikus! Próbáltam már csak sajttal megszórva, csokoládéval és lekvárral töltve, illetve ma sajttal és sonkával töltve. Mindegy, hogy készítem, mindenképpen finom. Én kettőnknek a Limara által megadott mennyiség felét szoktam készíteni, így vagy 8 nagyobb, vagy 16 pici croissant készül belőle.

Ham and cheese express croissant

Hozzávalók 16 mini croissanthoz:
35 dkg liszt
7 dkg joghurt
1 dl tej
1 mk só
2-3 ek cukor
6 g szárított élesztő
12,5 dkg HIDEG vaj

A vaj kivételével a hozzávalókat összegyúrom és 1,5 órát hűtőben pihentetem. Hűtőből kivéve, 8 egyforma labdát formázok és mindegyiket jó vékonyra (lehetőleg egyformára) nyújtom. A hideg vajat a sajtreszelő nagy lyukán lereszelem és 7 részre osztom.
Ez után a tésztát a lereszelt vajjal rétegezem. Először tészalap, majd megszórom egyenletesen 1 kupac vajjal, erre tésztalap, majd vaj....... egészen addig amíg minden el nem fogy. A tetejére tésztalapnak kell kerülnie.
A kupacot vékony 2-3 mm-es lappá nyújtottam és 16 cikkre vágtam. Midegyik cikkre egy vékony csík sonkát és sajtot tettem a szélesebb végéhez, majd feltekertem őket (a szélesebb végétől kezdve), sütőpapíros tepsire sorakoztattam mindegyiket és megvártam amíg a duplájára kelt. Előmelegíetett 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt megsütöttem. Most nem kenetem meg tojással és ezért nem lett szép fényes, de ízre tökéletes! A sajt sülés közben kicsit kifolyt, ami a croissant széléhez tapadt és klasszul hozzásült.

Read more...

Krétai dakos - Κρητικος ντακος

2009. november 23.

Ez egy tradicionális krétai előétel. Tulajdonképpen nem is recept, mert olyan egyszerű elkészíteni. Az alapja egy teljeskiőrlésű kőkemény pirítós, amelyre paradicsom, feta, oregano, bors, pici só, olajbogyó és olívaolaj kerül.
A pirítóst ne úgy képzeljük, el, hogy veszünk egy szelet kenyeret és betesszük a pirítóssütőbe, hogy megpiruljon. Majd erre a meleg a pirítósra halmozzuk a feltétet.
A dakos egy lapos zsömle, ami ketté van vágva kisülés után, majd visszateszik a nem túl meleg sütőbe és szó szerint kiszárítják kő keményre. Az így elkészített dakos aztán nagyon sokáig eláll. Az üzletekben lehet több féle nagyságban és formában kapni. Lehet kerek, négyszögletes, rendes zsömle nagyságú, vagy annak az óriás, illetve mini változata.

Cretan dakos

Hozzávalók:
teljeskiőrlésű kétszersült zsömle
paradicsom
só, bors, oregano
feta
olívaolaj
opcionális olajbogyó

Kétféleképpen készíthetjük.
1. Ha a késztersültünk nagy és vastag, akkor ajánlatos folyó víz alatt épphogy megforgatni, hogy pici nedvességet szívjon magába és utána tesszük rá a feltétet.
2. Ha nem túl nagy, vagy pici a kétszersült, akkor nem kell vízzel öblíteni, majd a feltét megpuhítja, de ekkor jó, ha egy fél órát áll fogyasztás előtt, nehogy evéskor beletörjön a foguk.
Szóval ha meg van az alap kétszersültünk, akkor az egész paradicsomot megmossuk és a nagyobb lyukú sajtreszelelőn héjával együtt lereszeljük. A paradicsom héja a kezünkben fog maradni, azt kidobjuk. A lereszelt paradicsomot picit megsózzuk és a kétszersült tetejére halmozzuk. Egy kevés fetát összetörünk villával és a paradicsom tetejére szórjuk. Az egészet picit megborsozzuk és oregánót szórunk rá, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Aki akarja az tehet olajbogyót is a tetejére.
Ha nem forgattuk meg víz alatt a kétszersültet akkor várjunk egy fél órát amíg a paradicsomszósz kicsit megpuhítja, ha megforgattuk víz alatt akkor fogyaszthatjuk azonnal.

Read more...

Piskótatekercs házi sárgabaracklekvárral

2009. november 16.

Újra itt vagyok! Akik a posztmentes időszakban is bekukkantottak, olvastak, kommenteltek azoknak ezúton is köszönöm. Akik pedig kommentben kérdeztek, azoknak ezúton üzenem, hogy legkésöbb holnap válaszolok nekik.
Az igazság az, hogy 5 napra utaztunk el, úgymond nászútra, itt a szigeten belül. Az időjárás kegyes volt és nagyon kellemes, napsütéses 20-22 fokot fogtunk ki.
Már múlt hét csütörtökön hazaértünk, de az útóbbi majd két hétben kellőképpen el lettem kényeztetve azzal, hogy alig kellett főznöm, így akármennyire is szeretek a konyhában ténykedni, nehezen vettem rá magamat, hogy megint főzzek. Pontosan ezért, jól bevált, gyors ételek készültek. Mivel házisütemény elvonási tünetek kezdtek jelentkezni a legegyszerűbb és leggyorsabb sütit készültem megsütni. Igazából tegnapra terveztem, de az áramszolgáltató a nap közepén keresztül húzta a számításaimat, így ma készült el. Piskótatekercset gondolom mindenki tud sütni és senkinek nem mondok majd újat az elkészítéről, de mégis lejegyzem ide, merthát ez a blog mégiscsak a virtuális receptesfüzetem.

Sponge-cake roll with apricot marmalade

Hozzávalók:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg sütőporos liszt
házi sárgabaracklekvár
porcukor a szóráshoz

A tojásokat szétválasztom. A fehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verem. A sárgáját a maradék cukorral sűrű fehér habbá verem, amit óvatosan a fehérjehabba forgatok. Végül beleszitálom a lisztet és sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és 170 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm. A sütőpapírt azonnal lehúzom, feltekerem a piskótát és konyharuhába csavarva hagyom kihűlni. Ha kihűlt kitekerem, megkenem házi sárgabaracklekvárral, ismét feltekerem, végül megszórom porcukorral.

Read more...

Csokoládés pöffetegek

2009. november 4.


Először is azzal kezdeném, hogy véget ért a turistaszezon, vagyis vége van a nyárnak itt is. Október utolsó hete már elég hűvösen telt el, inkább borongós volt az időjárás mint napos és kb. 5 hónap után minden kizöldült a pár esős napnak köszönhetően. A szezon vége azt is jelenti, hogy a N. is végre lazíthat egy kicsit, mert a hotel ahol a szezon alatt a hét minden napján szabadnap és szabadság nélkül dolgozik november 1-én bezárt. Télen is dolgozik ugyan, ahol november közepén kezd, de oda csak heti 2-3 napot megy.
Előre is elnézést kérek mindenkitől azt hiszem november nem lesz a nagy sütések-főzések hónapja, így posztok is ritkábban lesznek. Ez a keksz még júniusban készült és azóta várja a sorát, hogy felkerüljön ide. A receptet az interneten találtam és lejegyzeteltem a kipróbálandók közé, de az oldal nevét nem jegyeztem fel, így aki ráismer a receptjére, attól bocsánat, hogy nem neveztem meg forrásként.

Chocolate crinkles

Hozzávalók:
4 ek (56 gr) vaj
225 gr csokoládé
100 gr cukor
2 tojás
210 gr liszt
1/2 tk sütőpor
porcukor a hempergetéshez

A csokoládét a vajjal felolvasztottam. A tojásokat a cukorral fehéredésig habosítottam, majd hozzákevertem a felolvaszott csokoládé-vaj keverékét, beleszitáltam a sütőporral elkevert lisztet és kikevertem az egészet. A tál tetejét egy folpackkal lefedtem és 3-4 órára, de lehet akár egy egész éjszakára is, hűtőbe tettem. Pihentetés után kivettem a hűtőből és 2,5-3 cm-es labdácskákat formáztam a masszából amiket porcukorban alaposan meghempergettem, majd szellősen sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket.
170 fokra melegítettem a sütőt és 10-12 percig sütöttem. Akkor jó, ha tapintásra kívülről kicsit roppanós, belülről pedig még puha, de nem folyós.

Tipp: utólag olvastam, hogy a porcukor sütés közben nem olvad bele a kekszbe és tényleg havas-hófehér marad, ha először kristálycukorba, majd utána porcukorba hempergetjük. Tesztelés még nem volt, hogy beválik-e, de ami késik nem múlik. Aki esetleg így készíti el, szívesen veszem kommentben a tapasztalatait.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP