Krétai-görög sajtok: Mizithra (μυζηθρα) és anthotiros (ανθοτυρος)

2010. február 14.

A mizithra (μυζηθρα), egy pasztörizálatlan sajt, mely juh és/vagy kecsketejből készül. Csonkakúp formájú, alacsony zsírtartalmú, puha, hófehér, kissé krémes állagú, nem lyukacsos, kéreg nélküli sajt. Íze leginkább a ricotta-ra hasonlít. A friss, lágy, édes formáját nevezik mizithrának, a savanyú változatot xynomizithrának.
Ehetjük meze-ként (előételként), készülhet belőle édesség-sütemény töletléke, kerülhet salátába, vagy ehetjük csak úgy magában mézzel megcsurgatva desszertként.

Mizithra

Az anthotiros (ανθοτυρος) a mizithra érett változata. Íze sokkal pinkánsabb, a színe piszkosfehér, állagra kicsit tömörebb, de még mindig nagyon puha sajt. Az érés során kívülről penészes puha kéreg keletkezik rajta. Leginkább reszelve fogyasztják, tésztaételeket megszórva vele.
Az egyik legfinomabb és legegyszrűbb vele felszolgált étel, a kecske/marha húsleves levében megfőzött spagetti, melyet ezzel a sajttal szórnak meg. A legtöbb krétai étterem étlapján megtalálható ez az egyszerű étel.


Anthotiros

Read more...

Isler

2010. február 10.

Eredetileg diós kosárkának idult a dolog N. kérésére, de ahhoz nem volt túl sok kedvem, így "aprósüti" témában az isler jutott az eszembe. Tegnap este elkészítettem a tészát, ami ma reggelig pihent a hűtőben. Délelőtt elkészült maga a süti is. N. kóstolás után már csak annyit fűzött, hozzá, hogy mit alkottál már megint???? Ez nála egyenlő azzal, hogy nagyon finom és nagyon ízlik neki.

Jam filled chocolate cookies - Isler

Hozzávalók:
20 dkg liszt
15 dkg darált dió vagy hámozott darált mandula
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
csipet só

kb. 15 dkg sűrű inkább dzsem szerű (nem folyós!!!) lekvár

20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
0,5 dl víz

A tészta hozzávalóit összegyúrom és legalább 1 órát hűtőszekrényben pihentetem, de jobb egy éjszakát.
Ez után lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtom és nagy pogácsaszaggatólval kerek lapocskákat szaggatok. Én több részletben nyújtom a tésztát, így jobban kezelhető és nem "olvad" meg túlságosan. Sütőpapírra teszem a korongokat közöket hagyva közöttük, mert sülés alatt kicsit megnőnek. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütöm őket. Akkor jó ha épphogy elkezd színt kapni a széle.
Kihűtöm, majd lekvárral összeragasztgatom őket.
A bevonáshoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztom, majd a vajjal és a vízzel fényesre keverem. Két villa segíségével bevonom csokoládéval, majd sütőpapírra teszem őket dermedni. A végleges dermedést hűtőben kapják meg. A mártogatás alatt végig a vízgőz felett hagyom a csokit, hogy ne dermedjen meg.
Mi rögtön dermedés után megkóstoltuk, már így is elég puha, de valószíűleg másnap még puhább és még jobban össze lesznek érve az ízek.
A fenti adagból 10 db 6cm átmérőjű nagy és 14 db 4 cm átmérőjű mini isler lett.

Másnapi update: Még puhább lett, az ízek még jobban összeértek. Nekem ízre teljesen olyan, mint amit a Szamos Marcipán cukrászdában árulnak.

Read more...

Piskóta csokicseppekkel

2010. február 6.

A telefontársaság jószívűségének köszönhetően átkötötték a vonalunkat és ismét van telefonunk és internetünk :D! Ennek örömére és N. napok óta tartó nyúzásának köszönhetően megszületett ma ez a nagyon gyors édesség. Tulajdonképpen egy egyszerű piskóta amibe csokicseppeket szórtam. Nagyon finom egy bögre kakaó, tea vagy kávé mellé, reggelire vagy uzsonnára, vagy csak úgy nassolásképpen. Szerintem vajjal megkenve egy bögre kakaóval a legfinomabbb.

Chocolate drop cake

Hozzávalók egy 26 cm-es hosszúkás formához:
4 tojás
16 dkg porcukor
16 dkg liszt
6-8 ek tej
10 dkg csokicsepp (csokilencse)

A tojásokat szétválasztottam és a sárgákat a porcukorral fehéredésig vertem. Hozzákevertem először a tejet, majd beleszitáltam a lisztet és alaposan kikevertem. Felvertem a tojásfehérjét, aminek először a felét adtam a lisztes masszához egyáltalán nem vigyázva arra, hogy ne törjön össze a hab jó alaposan átkevertem, hogy kicsit fellazuljon a lisztes massza. Ez után beleforgattam a hab másik felét és a csokicseppeket. Vajazott lisztezett formába öntöttem és 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütöttem. A sütési idő vége felé tűpróbával néztem, hogy jó-e már.
Készen meg lehet szórni porcukorral (nekem elfogyott), de aki brutál csokisat akar az bevonhatja csokoládémázzal is.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP