Mágnás diós pite

2010. március 20.

Tegnap reggel eszmecserét folytattunk N.-el, hogy mi is legyen az ebéd. Majd mintegy mellékesen megjegyezte, hogy mostanában nem sütök olyan jókat, mint régen. Olyan diósakat, lekvárosakat, pitéket stb. . Az tény, hogy mióta elköltöztünk és vadiúj sütőm van még a jólbevált süteményeimnek se lesz olyan íze, mint ahogy megszoktuk, hiába készítem őket ugyanúgy mint eddig. Úgy néz ki a megszokott ízekhez a régi sütőm kellene. És rájöttem még valamire. N. imádja a régi, nagymamás magyar sütiket. Épp ezért mikor megláttam pár nappal ezelőtt Tündérnél a mágnás diós pitét, tudtam, hogy N. imádná. Az én receptemben ötvöztem a Váncza féle és a Tündérnél talált pitét. Sütés közben egyébként azon gondolkoztam, hogy ez sütemény tulajdonképpen a diós kosárka pite változata.
Langyosra hűlés után én már teszteltem és isteni lett, ízre a diós kosárkát juttatja az eszembe. N. még nem ért haza a munkából, de 100%, hogy imádni fogja, mert a kosárka az egyik nagy kedvence.


Walnut pie

Hozzávalók egy 28×28 cm-es tepsihez:
30 dkg liszt
15 dkg puha, szobahőmérsékletű margarin
1 tk sütőpor
1 citrom lereszelt héja
1 egész tojás
1 ek tejföl

A töltelékhez:
4 tojásfehérje
1 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
5-6 ek lekvár (én a saját sárgabaracklekváromat használtam)

1 tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem kb. másfél órát. Ez után a 2/3-át kinyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába simítottam, úgy hogy körbe-körbe kb. fél cm vastag pereme legyen felfelé. Megkenem a tésztát a lekvárral.
A töltelékhez felverem a tojásfehérjét, majd hozzáadom a porcukrot és továbbverem. Ha kész a cukros tojáskrém beleforgatom a darált diót, majd az egészet a lekvárral megkent tészta tetején szétkenem.
A maradék 1/3-ad tésztát kinyújtom és derelyevágóval vagy simán késsel 1 cm széles csíkokat vágok belőle és berácsozom vele a tölteléket. A rácsozatot felvert tojással megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm.

Read more...

Lagana - Λαγανα

2010. március 18.

Tavaly már írtam a tiszta hétfőről, a húsvétot megelőző böjti időszak első napjáról, meg arról, hogy van egy kenyérfajta amit a pékek csak erre a napra sütnek, ez a lagana. Se tavaly, se idén (pedig tavaly igéretet tettem rá, hogy idén itthon készültet eszünk) nem készítettem házilag a mi aznapi laganánkat, hanem a kényelmesebb megoldást választva a pékségben vettem meg.
Ma azonban gondoltam egyet és elkészítettem.

Lagana - Λαγανα

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs szárított élesztő (fél kg liszthez való)
1 tk só
2,5 dl langyos víz
5 ek olívaolaj
fehér és fekete szezámmag

A szezámmag kivételével a hozzávalókból tésztát gyúrok. Elég sűrű, kemény tészta lesz belőle. Lisztezett tálba teszem amit alufóliával lefedek és duplájára kelesztem.
Ha megkelt átgyúrom és kb. 1,5 cm vastag hosszúkás, ovális, lapos kenyérré nyújtom-húzom. Sütőpapírral bélelt tepsin lefedve még fél órát kelesztem, ez után víz és olívaolaj keverékével megkenem a tetejét, megszórom fehér és fekete szezámmaggal, majd az ujjbegyeimmel benyomkodom. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm amíg szép színt nem kap.

Read more...

Tirokafteri, Csípős fetakrém - Τυροκαφτερη

2010. március 14.

Ez egy Görögországszerte nagyon kedvelt mártogatós szósz/szendvicskrém. Az üzletekben készen is lehet kapni, de otthon is borzasztó egyszerű elkészíteni.

Tirokafteri

Hozzávalók:
20 dkg görög feta
1 ek görög joghurt
1 ek olívaolaj
1 tk tabasco szósz
1 kisebb paprika (piros, zöld, sárga ki milyet szeret)

vagy:
a tabascot kihagyjuk
1 pici chilipaprika


Először a paprikát egy blenderben felapírtom, majd beletördelem a fetát, hozzáadom a tabasco-t, a joghurtot és az olívaolajat. Az egészet a blenderben addig járatom amíg krémes nem lesz. Tálkába teszem és elfogyasztjuk.

Read more...

Csokoládés márványsütemény

2010. március 12.

Még valamikor tavaly tavasszal kaptam ajándékba N.-től a Csokoládés finomságok aranykönyvének görög nyelvű kiadását. Nagyon szeretem csak úgy lapozgatni és tervezgetni, hogy miket is fogok elkészíteni belőle. Aztán a napokban N. reklamálni kezdett, hogy minek vette meg nekem a könyvet, ha nem is használom. Így tegnap délután átlapoztam megint az elejétől a végéig és post-it-el bejelöltem az első körben nagyon tetsző recepteket. Ma délután pedig kiválasztottam az egyiket és megsütöttem. A tetejére való csokoládékrémet nem készítettem el, de jól is tettem, mert nekem így is elég csokoládés lett. Sőt legközelebb azt hiszem tejcsokoládéval vagy a csokoládé helyett sima kakaóporral fogom kipróbálni, mert az én számnak az étcsokoládéval kicsit keserű lett.

Csokoládés márványsütemény

Hozzávalók egy 23 cm-es hosszúkás formához:
25 dkg puha margarin
20 dkg liszt
3/4 tk sütőpor
15 dkg étcsokoládé
15 dkg cukor
4 egész tojás
125 ml tej

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A csokoládét vízgőz felett megolvasztom és félreteszem.
A puha margarint a cukorral habosra keverem, majd egyenként beledolgozom az egész tojásokat. Belekeverem a tejet, majd beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet és alaposan kikeverem. A kész massza felét az olvasztott csokoládéhoz öntöm és összedolgozom. Egy hosszúkás formát kivajazok és kilisztezek, beleöntöm a csokoládés masszát, majd ennek a tetejére a maradék sárga masszát. Egy késsel lazán "átkeverem" és 180 fokon kb. 50-60 percig sütöm. Az elkészültét fogpiszkálóval ellenőrzöm. Hagyom kihűlni, végül porcukorral megszórom a tetejét.

Read more...

Miért is tűntem el már megint?

2010. március 1.

Nem, nem azért mert nincs internetünk. Teljesen más oka van. Új családtag érkezését várjuk, ami miatt lázasan folynak az előkészületek. Szobát festünk, bordűrt és falmatricákat ragasztgatunk; függönyt, kisbútorokat, babakocsit, ruhácskákat és egyéb kellékeket vásárolunk. A lázas készülődés oka, hogy a családfő április közepétől, a nyári szezon miatt ismét minden nap dolgozik, így minden nagyobb dolgonak a helyén kell lennie addigra és a főbb kellékeknek is meg kell lenniük.

Az elmúlt 24 hét eseményei:
reggeli rosszullét: nulla
gyomorégés: minden elképzelhető mennyiségben
eddigi plusz kilók száma: 5
az érkezés várható ideje: június 22.

Az új családtag nemét illetően egy kis segítség kép formájában:

Our babys first shoes

Ígérem, hogy a receptes bejegyzések terén is igyekszem visszatérni a rég kerékvágásba.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP