Csokoládés-joghurtos pohárkrém

2010. április 26.

Van itt egy a magyar Vacsoracsatához hasonló műsor a tv-ben. Itt azonban hétköznapi emberek főznek hétfőtől péntekig egymásnak, pontozzák egymás ételeit, és a hét végén a legtöbb pontot kapott "versenyző" nyer 1500 Eurót. Nos ebben a műsorban volt ez a borzasztóan egyszerű sütés és mindenféle nagy konyhai tapasztalat nélkül elkészíthető desszert. Édes, de mégis pikáns a benne lévő joghurtnak köszönhetően.
A receptet egyébként megtalálhatjátok a Kifőztük magazin 2. számában még sok más finom recept társaságában, ami innen pdf formában letölthető.

White and milk chocolate cream with biscuits

Hozzávalók 6 kis pohárkához:
20 dkg tejcsokoládé
20 dkg fehércsokoládé
2×20 dkg sűrű görög joghurt vagy tejföl
2×70 ml tejszín
1 teáskanál instant kávé
1 evőkanál rum vagy konyak
12,5 dkg keksz (a natúr Győri édes típusú)

A tejcsokoládét apróra tördeljük egy tálkába és ráöntünk 70 ml tejszínt, valamint az instant kávét amit 1 evőkanál vízben előzőleg felodottunk, majd az egészet vízfürdő felett egybeolvasztjuk. A fehércsokoládét szintén feltördeljük egy másik tálkába, ráöntjük a másik 70 ml tejszínt, 1 evőkanál rumot vagy konyakot adunk hozzá és gőz fölött egybeolvasztjuk.
A gőzről levéve hagyjuk picit hűlni, majd a tej és a fehércsokoládémasszához hozzámérünk 20-20 dkg sűrű görög joghurtot vagy tejfölt és egynemű krémmé keverjük.
A kekszből pár szemet félreteszünk díszítésnek. A kis tálkák vagy pohárkák aljába feltördelüjük a maradék keksz felét. Rákanalazzuk mindkét csokoládékrém felét, úgy hogy egy kanál tejcsokoládés, majd egy kanál fehércsokoládés krémet kanalazunk. Az első krémrétegre rátördeljük a keszk másik felét és végül a megmaradt csokoládkrémet kanalazzuk felváltva a második kekszréteg fölé. A tetejére a félretett kekszből morzsolunk díszítésként. Fogyasztás előtt legalább 2 órára tegyük hűtőbe.

Read more...

Csokoládétorta

2010. április 25.

Úgy gondolom, hogy itt az ideje, hogy elhanyagolt blogomon új bejegyzés szülessen. Ennek egyébként külön oka is van. Ma van ugyanis az első házassági évforulónk. Az esemény megünneplésére egy csokoládétortát gondoltam ki. A csokoládékrém a dobostorta csokoládékrémje rummal bolondítva amit aztán nagyon kakaós piskólapok közé töltöttem. A tortáról több képet is készítettem, a díszítés különböző fázisaiban. Az ünnepi hangulatot apró, piros cukorszívekkel adtam neki. Nagyon csokis, nagyon nem fogyókúrás torta!

Chocolate cake

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
A piskótához:
5 tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaópor
2 dkg vaj

A krémhez:
3 tojás
15 dkg cukor
1 ek rum
15 dkg étcsokoládé
3 dkg kakaópor
18 dkg puha szobahőmérsékletű vaj

A krémet előző este elkészítettem:
A 3 tojást egy nagy fém keverőtálba ütöttem és hozzámértem a cukrot. Egy lábosban kb. 2 ujjnyi vizet forraltam, közepesre vettem vissza a hőfokot, majd a tojásos cukorral teli keverőtálat fölé tettem. Kézimixerrel nagy fokozaton elkezdtem habosítani és folyatamatosan verve kb. 6-7 perc alatt sűrű, habos krémmé főztem a tojásos-cukrot a gőz fölött. Szintén gőz fölött meglovasztottam a csokoládét amit a tojásos krémbe beledolgoztam a kakaóporral együtt (figyeljünk, hogy a tojáskrém és a csokoládé kb. egyforma hőmérsékletűek legyen). Hagyom kihűlni teljesen, majd a mixerrel áthabosítom, hozzáadom a puha, szobahőmérsékletű vajat amivel szintén kihabosítom. Átteszem egy fedeles műanyagdobozba és betöltésig a hűtőben tárolom. A krémet mindenképpen érdemes előző este, de legalább fél nappal előbb elkészíteni.

Ma pedig mesütöttem a piskótát:

Kettéválaszottam a tojásokat. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, a vajat megolvasztom. A tojások sárgáját a cukorral magas fokozaton addig keverem amíg sűrű-fehér tojáshabot nem kapok, beleöntöm az olvasztott, de nem meleg vajat és átkeverem. Ezt a krémet a felvert fehérjehabba forgatom óvatosan, majd adagonként beleszitálom a kakaóporral elkevert lisztet. Amikor sima és csomómentes a massza, egy vajazott és lisztezett 20 cm-es tortakarikába öntöm és a közepénél homorúra húzom (nem púposodik fel a közepe) és 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm. Rácsra borítom a tetejével lefelé és hagyom kihűlni. Kihűlés után három egyforma lapba vágom.

Betöltés:

A krémet kiveszem a hűtőből és kb. 10 percet várok, majd kézimixerrel még egyszer utoljára áthabosítom. Három részre osztom, amiből egy-egy részt a három tortalap közé kenek, majd a megmaradt utolsó résszel kívülről is beborítom, úgy hogy hagyok egy kevés krémet a tetejére díszítésnek. Én a szélénél és az aljánál apró cseppeket nyomkodtam körbe, majd a tetején az alkalom jellege miatt minden második cseppre egy apró cukorszívecskét nyomtam, végül a tetjét is becseppeztem.


Chocolate cake for weeding anniversary

Read more...

Tsoureki-Τσουρεκι, görög húsvéti kalács

2010. április 2.

A hagyomány szerint húsvétvasárnapra készítik ezt a kalácsot, de manapság már minden nap sütik a pékek, többnyire kis méretben, mini változatban. Én nagyon szeretem, hogy a hozzá használt fűszer, a mahlepi igen kellemes aromát ad neki. Húsvétkor piros tojást nyomnak a kalács tetjébe, mielőtt betolják a sütőbe. Ez a mozzanat nálam ugyan kimaradt, de attól még ugyanolyan hagyományos húsvéti kalács lett. A formázását tekintve lehet fonott, ami maradhat hosszúkás, illetve koszorúba kanyarított, egyszerű kerek cipóformájú, császárzsemleként fonott vagy egyszerűen csak összecsavart. Nálam most nemrég sült ki és az egész lakásban friss kalácsillat terjeng. Már alig várom, hogy kihűljön és vajjal/lekvárral megkenve ehessek belőle egy szeletet.

Tsoureki - Τσουρεκι, sweet greek easter bread

Hozzávalók:
50 dkg liszt
12,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
12,5 dkg cukor
12 g szárított élesztő
5 g mahlepi (őrölt) - bővebben lásd a recepleírás végén
2 nagy tojás (L-es méretű)
125 ml tej
1 tojás sárgája a kenéshez
szeletelt mandula a tetejére díszítésnek

A száraz anyagokat kimérem és elkeverem. A vajat a tejben felolvasztom, a tojásokat enyhén felverem, majd a száraz anyagokhoz adom őket. Kézimixerrel 5-10 percig dagasztom. Közepesen lágy tésztát kell kapnom. Lisztezett tálba teszem, a tetejét is megszórom liszttel, majd folpackkal lefedem és langyos helyen kb. 2 órát kelesztem (amíg a duplájára nem nő). Ekkor átgyúrom, egy hosszú rudat sodrok belőle amit a felénél meghajtok és a két szálat összecsavarom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és még fél órát kelesztem. Az egy tojássárgáját egy kevés tejjel felverem, majd ezzel megkenem a kalács tetejét, megszórom szeletelt mandulával, ekkor nyomhatnám bele a piros tojást is. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 percig sütöttem.
A mahlepi helyettesítésre kerestem megoldást, de sajnos nem találtam. Ha valakinek van ötlete azt szívesen veszem. Sajnos nem tudom, hogy Magyarországon lehet-e kapni ezt a fűszert, és ha igen hol.
Talán lehetne helyettesíteni őrölt szegfűszeg, fahéj és szerecsendió egyenlő arányú összekeverésével.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP