Görög rizspuding - Ρυζογαλο

2010. július 25.

Hogy mennyire görög ez a punding arról vannak kétségeim. Egy biztos, ez a recept Görögországból való. Itt nagyon népszerű hűsítő édesség. Meg lehet szórni fahéjjal, kakaóval, vágott diófélékkel; lehet rá csurgatni mézet, vagy kanalas édességet (γλκο του κουταλιου) ki hogy szereti. Egyes vidékeken a hozzávaló víz egy részét helyettesítik rózsa vagy narancsvirágvízzel, illetve vanília helyett masticát tesznek bele.
Rendkívül praktikus édesség, főleg nyár idején. Maximum fél óra alatt kész van, plusz a hűtési idő és még a sütőt se kell bekapcsolni hozzá!

Rice pudding - Ρυζογαλο

4 db kb. 2 dl-es tálkához:
1/2 csésze rizs (NEM gyors!)
1 csésze víz (illetve 1/2 cs. víz és 1/2 cs. rózsa v. narancsvirágvíz)
4 csésze tej
1/2 csésze cukor
2 evőkanál kukoricaliszt
1 cs. vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd kikapart bele / mastica
tetejére: fahéj, kakaó, méz, vágott diófélék, gyümölcsszósz, ki mit szeret

A rizst a vízzel (vagy víz+rózsa v. narancsvirágvízzzel) közepes hőfokon elkezdem főzni. Amikor a rizs beitta szinte az összes vizet, felöntöm 3 + 1/2 csésze tejjel, beleöntöm a cukrot, a vaníliás cukrot vagy a vaníliarúd belsejét és lassan forralom kb. 15-20 percig (rizsfüggő, hogy mennyi idő alatt lesz puha). Ekkor a 2 evőkanál kukoricalisztet csomómentesre keverem a maradék 1/2 csésze tejjel és besűrítem vele a pudingot. Nem kell megijedni nem lesz olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Hűlés közben is sűrűsödik még majd.
Kis tálkákba mérem, megvárom amíg langyosra hűl, majd hűtőben teljesen behűtöm. Hidegen, a tetején ki mivel megszórva, megcsurgatva tálaljuk.

Megjegyzés: ha vanília helyett masticával készítjük, akkor a masticát egy kevés kristálycukorral mozsárban össze kell törni. Magában nem lehet, mert összeragad! Vagy ha szerencsések vagyunk és kapunk őrölt masticát akkor azt tegyük bele. Vigyázzunk vele nem kell sok belőle mert nagyon intenzív az íze!

Read more...

Beba napló - Rohan az idő...

2010. július 13.

Még csak most született és pénteken már 8 hetes leszc. Az első ovorsi ellenőrzés szerint, ami két hete volt a születés óta nőttünk 5 cm-t!, vagyis már 52 cm "magasak" vagyunk. Tápszerből naponta 550-600 ml-t befalunk. És ezt szó szerint kell értelmezni. A cumisüveget olyan eszeveseztt hanggal szívja és olyan hatalmasakat kortyol, hogy még a magyar nagyija és papája is hallja cirka 2000 km távolságból :D.
Súlyunkat tekintve tegnap volt mérekezés, mivel itt nem divat mérleget vásárolni (kölcsönözni lehetetlen, még védőnői szolgálat sem létezik) ha gyermek születik; gasztrobloggerhez illően a digitális konyhamérleg és egy tálca segítségével ejtettük meg a dolgot. Nos mindezek szerint 3600 grammosak vagyunk jelenleg. Ami azt jelenti, hogy a hazajöveteli súlyhoz képest 1290 g-ot híztunk! Azt hiszem látható, hogy milyen szépen kerekedünk-gödröcskésedünk-párnásodunk.


Asteraki

Read more...

Magyar segélyszállítmány

Nem recept következik. Nem mintha nem főznék, de semmi olyan nem készült az utóbbi időben ami új lenne és felkerülhetne ide. A megszokott dolgokat főzőm. Nincs motiváció. N. egész nap dolgozik, itthon csak vacsorázik, Kis Fahéj egyenlőre csak és kizárólag a tápszeresüveget részesíti előnyben, így csak magam miatt nincs kedvem új dolgokat kipróbálni.
A szüleim voltak itt egy hétig unokanézőben és ha már erre jártak, hoztak némi "magyar csemege" utánpótlást. Tudom a pirosarany nem gasztrobloggerre vall, merthogy kápiapaprikából egészséges paprikakrém állítható elő ami kiváló a magyaros ételekbe, de hát egy jó magyar pörkölthöz nekem ez alap hozzávaló. A Bocicsoki N.-nek érkezett, mert ő szinte csak és kizárólag a sima tejcsokoládét szereti, azt is éjjel szereti enni, hűtőhidegen. A Melba kokca és a Piros Pöttyös nekem érkezett, már nem is emlékszem mikor ettem őket utoljára, van már egy éve is. És sokaknak szintén gasztrobűn, a gyári libamájpástétom mindkettőnk élvezetére érkezett. Imádom, friss baguettel, vékony majonézréteggel a tetején! Itt alig lehet ilyen pástétomfélét kapni, egyet találtam ami hasonlít rá, finom de nem az igazi.
Most egy ideig feltöltődünk "magyar" ízekkel. Bár egyvalamit elfelejtettem kérni és az a Picknek a kolbászrudacskái. Szóval anyu ha olvasod, majd ha már nem lesz 1000 fok árnyékban pufiborítékban feladhatnál nekük 1-2 csomaggal.


Help package

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP