Marhahúskockák citromszószban - Μοσχαρι λεμονατο

2010. szeptember 26.

Szerintem a görögöknél kétféle főzési mód létezik. Vagy paradicsomosan vagy citromosan készítik el az adott ételt. Na jó ez erős túlzás és csak az én kizárólagos véleményem ez.
Amikor először főztem citromosan marhahúst voltak fenntartásaim az eredményt illetően. De kellemesen csalódtam és nagyon-nagyon ízlett az eredmény. Ma ez készült nekem ebédre, N.-nek pedig vacsorára. A legjobb sültkrumplival, vagy rizzsel, de spagettivel se rossz. Ha valaki rákeres tuti babérlevelet írnak ízesítésként, nos én ezt lecseréletm kakukkfűre és nem bántuk meg. Másrésztől kb. 30 perc amíg odatesszük főni, utána pedig csak rá kell kukatani néha és keverni egyet-kettőt rajta.

Beef in lemon sauce - μοσχαρι λεμονατο

Hozzávalók:
1/2 kg marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
só, bors, kakukkfű (eredetileg babérlevél)
1 nagy citrom leve
2 csapott ek. liszt
olívaolaj

A húst felhevített olívaolajon minden oldalról aranyszínűre pirítom, majd hozzádobom az apróra kockázott vöröshagymát, sózom és fűszerezem, és addig pirítom amíg a hagyma is picit üveges nem lesz. Ekkor felöntöm annyi vízzel, hogy kb. egy kisujjnyival a hús fölött legyen a víz. Megvárom amíg felforr és utána picit nyitott fedőnél, lassan főzöm kb. 2 órát. Néha ránézek és megkeverem. Ha letelt a kb. 2 óra, kicsavarom egy nagy citrom levét, hozzáadok 2 csapott evőkanál lisztet, kevés hidegvizet és csomómentesre keverem, akkor jó, ha sűrűn folyós. Ezzel besűrítem a hús levét (amiből épp kilátszanak a husi csücskei, ha kevesebb a víz kipótolom) és még 20-30 percig nagyon lassan főzöm.

Read more...

Beba napló - 4 hónapos lettem én

2010. szeptember 22.

Tegnap 4 hónapos lett (eredetileg 3 hónapos lenne). Csak tudnám mikor telt el ez a 4 hónap???? Ma megkaptunk az e havi kötelző oltásunkat, amit a szokásos 5 másodperces sírással reagált le. 5300 gramm és 62 cm jelenleg. Ha függőlegesen tartom őt, mint pl. büfizéskor, akkor a fejét már biztosan tartja, forgatja jobbra balra. Szintén tartja a fejét, ha hátonfekvésből a kezénél fogva ülő helyzetbe húzza őt a doktor bácsi és ekkor is forgatja szépen a fejét. Hason a fejét egyenlőre egyik oldalról a másikra fordítja, monduk ezt már egy hónapos kora óta műveli (akkor tettem őt először hasra), de előrenézve még nem emeli. Ez mondjuk kicsit aggasztott, de ma az orvos azt mondta ne aggódjak a gyerek tökéletes fizikai állapotban van és minden reflexe és mozgása a korának megfelelően fejlett.
Kedvencei még mindig a pihenőszéke felett lógó állatkák (ha sikerül a szájához húznia akkor a csirke lábát csócsálja), a kiságya feletti zenélő-forgó és a játszószőnyeg, de a járókában is elvan a köré tett játékokkal.
Már nagyon sokat beszélget és legújabban sikongat is. Ha beszélnek hozzá akkor rögtön nevet és "válaszol".
Ha olyan játékkal játszok neki ami elég könnyű, akkor ha sikerült megfognia akkor rövid ideig már kézben tartja és próbája a szájához venni.
Úgy általában eléggé nyálzik, ha az egész ökle beférne a szájába akkor beletömné és azt rágcsálná egész  nap. Bármilyen rágókára, csörgőre, játékra ami a szája közelébe kerül rögtön ráharap és csócsálja.
Fürdeni most már nagyon szeret, főleg mióta nemcsak a fürdetőszékében ülve zuhanyozom, hanem a kádba vizet is engedek és a szappanozás után "úszunk" is, na azt nagyon bírja.
A hasfájásunk megszűnt, miután tápszert váltottunk és most kifejezetten kólikás babák részére készített tápszert eszünk.
Éjjel egyhuzamban alszik 8-8,5 órát ami azt jelenti, hogy este 20.30-21.00 órától egészen hajnali 4.30-5.00-ig alszik, akkor is csak a enni kel fel és visszaalszik kb. reggel 8-ig. Tudom arany életem van és borzasztó szerencsés vagyok, hogy ilyen jól alszik éjjel. Remélem ezt a fogzás sem fogja majd elrontani.
Folytatás egy hónap múlva.....

I am playing

Read more...

Szilvalekvár

2010. szeptember 9.

Mivel idén az eperszezon kellős közepén először a kórházban, majd otthon voltam szigorú ágybanfekvésre kötelezve elmaradt az idei "piros" lekvár elkészítése. Azért piros a lekvár neve, mert amikor N. reggelire lekváros pirítóst kér akkor mindig úgy kéri, hogy az én lekváromból csináljak neki egy szelet piros és egy szelet sárgát.
A mi városrészünkben minden kedden reggel van piac. Tegnapelőtt vettem egy kevés szilvát, hogy mégiscsak elkészüljön az idei piros lekvárunk. A netet és a szakácskönyveimet áttúrtam szilvalekvár főzési tippekért. A dolog legtöbbször ott bukott meg, hogy vegyük elő a gázlángelosztót. Nekem kerámilapos villanytűzhelyem van. Majd órákon át tartó lábos mellett álló kevergetésekről szólt a receptek többi része. Találtam még jópár sütőben való elkészítési módot, de azt nem találtam szimpatikusnak.
Mivel egy napközben alig alvó 3 és fél hónapos mellett nem lehet órákon át a tűzhely mellett álldogálni gondoltam egyet és úgy dönttem kipróbálom az eddig majd minden gyümölcsnél bevált lekvárfőzési technikámat. Úgy gondoltam vagy eszük piros lekvárt idén vagy nem. És bevált! Ma reggel teszteltem az eredményt és igencsak finom lett. És nem utolsó sorban gyorsan és fröcsögésmentesen elkészül.

Plum marmalade

Hozzávalók 3 db kb. 3 dl-es üveghez:
80 dkg tisztított-magozott szilva
30 dkg kristálycukor
1 kis citrom leve (kb. 2 evőkanálnyi)

A szilvát megmostam, kimagoztam és felkockáztam. Így lett 80 dkg tisztított-magozott gyümölcsöm. Ezt egy nagy lábosba tettem és rámértem 30 dkg kristálycukrot és jól átkevertem, majd hagytam úgy 10-15 percet állni, hogy levet eresszen. Ez után nagy hőfokon elkezdtem főzni és amikor felforrt, közepesre vettem vissza a hőmérsékletet és kb. 5 percet főztem így. Ekkor elővettem a botmixert és teljesen összezúztam a gyümölcsdarabokat, belecsavartam a citrom levét és alacsony hőmérsékeleten (mintha húslevest gyöngyöztetnénk, épp csak bugyogjon) fél órát főztem úgy, hogy kb 10 percenként kevertem rajta egyet. Szép piros színe lett és kellően besűrűsödött. Steril üvegekbe töltöttem, amiket lezárás után pár percre fejre állítottam, majd szárazdunsztban hagytam őket kihűlni.

Nem, a cukortól nem lesz túl édes!
Szép sűrű lekvár lesz belőle, na jó persze nem az a fajta amiben megáll a kanál és késsel kell vágni, de elég jól besűrűsödik mindenféle dzsemfix nélkül is.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP