Csokoládétorta első születésnapra

2011. május 22.

Kis Fahéj tegnap egy éves lett. te jó ég, rohan az idő nagyon! Egy kívül-belül nagyon csokoládés tortát kapott tőlem szétrombolásra. De nem csak szétrombolta, hanem nagyon ízlett is neki! A romok elfogyasztása pedig ránk vár.

First birthday chocolate cake

Egy 17 cm-es tortához:
4 tojás szétválasztva
8 dkg cukor
7 dkg liszt
1 dkg holland kakaópor
1,5 dkg olvaszott vaj

A párizsi krémhez:
165 ml habtejszín
16,5 dkg cukor
8,3 dkg holland kakaópor
23 dkg margarin

A csokiganache-os bevonóhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín

A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig habosítottam a cukorral, majd belekeverem az olvasztott vajat. A tojások fehérjét kemény habbá vertem egy csipet sóval. Ebbe a fehérjehabba óvatosan beleforgattam a tojássárgájás habot, majd részletekben beleszitálom a lisztet és a kakaóport amit óvatosan beleforgatok. 17 cm-es tortaformában 180 fokon tűpróbáig sütöm. Kb 30 perc volt. Kihűtöm
A krémhez a tejszínt a cukorral 4-5 percig forralom, majd a tűzről levéve belekeverem a kakaóport és simára keverem. Hűtőben kihűtöm. Ha kihűlt a szobahőmérsékletű vajat belekeverem és robotgéppel habosra keverem. Ha kész egy keveset kiveszek belőle a díszítéshez.

Ha kihűlt a piskóta akkor kettévágom és vastagon (kb. 2 cm) betöltöm a párizsi krémmel. A tortát kívülről is bekenem (a tetejét és a oldalát körbe) a krémmel, majd hűtőbe teszem legalább fél órára, hogy a krém megszilárduljon .
A csokoládés ganache bevonóhoz a tejszínben felolvasztom a csokoládét, szép sima fényes krém legyen. És ráöntöm a tortára, hogy szépen szétterüljön. Így vontam be itt egy videó róla.  Bár az én csokibevonóm nem volt ennyire folyékony, így az oldalán spatulával segítettem itt-ott, hogy mindenhova kerüljön belőle. Hűtőbe tettem dermedni és végül a félretett krémmel díszítettem.

A szülinapos tortaromboló:
DSC00285a

Read more...

Dagasztás nélküli kenyér - No knead bread

2011. május 9.

Elérkezett a nap, amikor is kipróbáltam a Latsia által lett ismert dagasztás nélküli kenyeret. Tegnap este összekevertem a hozzávalókat. Ma délelőtt kiborítottam, négyet hajtottam rajta és kelesztettem még két órát, majd egy fedeles cserépedényben megsütöttem.
Csak szuperlativuszokban lehet erről a kenyérről beszélni. Ez a legjobb kenyér amit valaha készítettem! Aki még nem próbálta, annak muszály most rögtön összekevernie a hozzávalókat, hogy holnap ezt kínálhassa az ebédhez!
Én a lehető legpuritánabban kóstoltam. Itt Krétán úgy tartják, hogy a frissensült kenyeret úgy kell megkóstolni, hogy extraszűz olívaolajjal kell meglocsolni és pici meg kell sózni tengeri sóval. Így lehet kiélvezni legjobban a kenyér ízét. És ez tényleg igaz. Bármi más csak elnyomná ennek a fantasztikus kenyérnek az ízét!  
A RECEPTET ITT TALÁLJÁTOK, de fényképek alatt én is feljegyzem, hogy meg legyen nekem is.

No knead bread - The best bread I've ever made!

No knead bread

No knead bread

No knead bread - The best bread I've ever made!

Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 és 1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál szárított élesztő
1,5 csésze víz

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük, majd hozzáöntjük a vizet és elkeverjük. Tényleg csak elkeverjük, hogy épphogy összeálljon a massza, NEM DAGASZTJUK! Fóliával (folpack) lezárjuk a tálat és 12-18 órán át szobahőmérsékleten állni hagyuk.
Ez után alaposan lisztezett felületre borítjuk és a négy szélét egymásra hajtjuk. Egy konyharuhát megszórunk búzadarával/korpával/liszttel és a hajtással lefelé rátesszük a tésztát a tetejét is megszórjuk búzadarával/korpával/liszttel, letakarjuk egy másik konyharuhával és 2 órát pihentetjük.
A sütőt 260 fokra melegítjük, amiben felhevítünk egy fedeles vaslábost/cserépedényt. A pihentetés után ebbe a forró lábasba borítjuk a tészát, úgy hogy a hajtogatás legyen felül és befedjük. 30 percig fedővel, majd 20 percig fedő nélkül sütjük, addig amíg szépen meg nem pirul.

Read more...

Fetás párnácskák - Τυροπιτακια κουρου

2011. május 1.

Ezeket a sajtos pitéket mindenhol árulják. Van az apró két falatnyi változata és van a nagyobb normál méretű (mint Magyarországon egy ízeslevél). Lehet enni reggelire, vagy csak úgy ha éppen a főétkezések között megkíván valamit az ember. A κουρου szónak sajnos nem tudom a magyar megfelelőjét, a szó egyébként annak a tészának a neve amiből a pite készül. Sós omlós tésztaféleség. Nekem az egyik kedvencem ez a pite.

Tiropitakia kourou

Hozzávalók:
150 gramm joghurt (1 kis doboz)
a joghurt dobozát megtelítő mennyiségű olívaolaj
37,5 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál só

töltelék:
20 dkg feta sajt
2-3 ek joghurt

1 tojás a kenéshez

Az olívaolajat a joghurttal elkeverem, sózom és beleszórom a lisztet. Összegyúrom. Egy elég jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Lehet, hogy nem lehet szép simára kidolgozni, nekem sem sikerült. Lehet ha nem kézzel, hanem géppel gyúrtam volna akkor szép sima lett volna a tészta. A fetát villával összetöröm és elkeverem a joghurttal.
Kinyújtom, szép vékonyra 2-3 mm-esre. Nagy pogácsaszaggatóval, nagy pohárral, vagy mint én, speciális pitekészítővel (ilyennel) kiszaggatom, mindegyikre teszek a töltelékből és összehajtom őket a pitekészítővel, hogy félhold formát kapjak. A széleit jól összenyomkodom, most már tudom villával kellett volna, hogy ne nyíljon ki. Megkenem a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm amíg szépen meg nem pirul. Kb. 20-25 perc.

A fenti adagból lett 13 db 6,5 cm átmérőjű és 13 db 8,5 cm átmérőjű köröm amit megtöltöttem.
Műanyag ravioli vagy műanyag derelye készítőként árulják a szerkezetet amivel én csináltam.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP