Tiganites, a görögök palacsintája - Τηγανιτες (απλες)

2011. június 23.

A "tábori konyhában" ez készült ma reggel reggelire. Nagyon-nagyon hasonlítanak az amerikai palacsintára. Ez az alap változat. Nem mondom, hogy állandóan ilyet esznek itt reggelire, mert a legtöbb görög nem reggelizik, ez mégis egy reggelire való palacsinta.
Görög mézzel megcsurgatva, vagy egyszerűen csak porcukorral megszórva nagyon finom.

Tiganites

Hozzávalók 8-9 kb 12 cm-es palacsintához:
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 tojás
1 ek olívaolaj
1 tk sütőpor
1 ek cukor
csipet só

(1 bögre = 250 ml)
A tojást felverem, beleöntöm a száraz hozzávalókat, majd villával folyamatosan keverve, lassan hozzáöntöm a tejet és simára keverem. A végén keverem bele az olívaolajat. Közepesen sűrű masszát kell kapnom. Egy pici (pont egy tükörtojás nagyságú serpenyőben) egy kevés olívaolajat pöttyintek és 3-4 evőkanállal kanalazok a masszából. Megvárom amíg a tetején megjelennek a buborékok, majd picit megmozgatom, hogy elválik-e a serpenyőtől és óvatosan megfordítom egy lapát segítségével. A másik oldalát is megsütöm. Ha mind kész akkor mézzel vagy porcukorral megszórva tálaljuk. De lehet melegíteni lekvárt is és azt rácsorgatni, esetleg nutellába mártogatni.
És természetesen lehet nagyobb serpenyőben is sütni, de akkor is csak 3-4 evőkanálnyit tegyünk egy kupacba. Ha elfér akkor egyszerre többet is lehet egy időben sütni a serpenyőben.

Read more...

Húsgombócok paradicsomszósszal - Κεφτεδακια με σαλτσα ντοματας

2011. június 18.

Ismét ritkábbak lesznek a bejegyzések, bár eddig se voltak túl gyakoriak, de talán javuló tendenciát mutattak az korábbiakhoz képest.
Nyaralunk. Ez a legjobb kifejezés rá. Otthagytuk a nyáron a hőségtől elviselhetetlen várost és N. munkahelyétől 700 méterre kibéreltünk egy apartmant szeptember elejéig. Így a sziesztaidőben is együtt a kiscsalád, mi a lánnyal ha van kedvünk akkor minden tengerpartozhatunk. Amit ő nagyon élvez, szerintem a szezon végére a parton feleannyi homok lesz, mert minden egyes alkalommal ellenőrzini kell, hogy még mindig ugyanolyan íze van-e :). Főzési lehetőség van. Bár eléggé korlátozott módon. Aki volt már akár Görögországban, vagy akár más mediterrán országban apartmanban nyaralni az tudja miről beszélek. Egy főzőlap van a konyhában amire egyszerre két lábost lehet feltenni. Sütő egyáltalán nincs. Mosogató, miniatűr hűtő, szagelszívó, és kb két kávéscsésze befogadóképességű konyhaszekrény. Az össz felszerelésem az áll egy nagyobb és egy kisebb lábosból, egy serpenyőből, 3 villából, 3 késből, 3 kanálból és 3 pohárból. A körülmények eléggé táboriak. A lányzó egy nagy sárga lavórban fürdik minden este, úgy, hogy az egész szoba úszik utána a kipancsolt víztől :D, de ő rettentően élvezi!  A fürdőszoba az olyan pici, hogy épp meg lehet benne forudulni a saját tengelyünk körül :). Az apartman amit találtunk az nem a legújabb építésű kb 25 évvel ezelőtt lett kész, de tiszta, a tengerpart 2 perc séta. N.-nek nem kell naponta 30 km-t oda és vissza autóznia, azaz havonta megspórolunk 1800 km-t. És sokkal többet van velünk.
És akkor következzen a recept:
A még hónap elején feltett faltatnyi húsgombócok variációja ez a könnyen és gyorsan összedobható étel. Finom spagettivel és sült krumplival is egyaránt. Lehet előétel akkor készítsük fele mennyiséből két főre, de  a lenti mennyiség körettel főételként is megállja a helyét.

Meat balls in tomato sauce - Keftedakia me saltsa tomata

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús
2-3 ek friss apróra vágott petrezselyem
só, bors
2 ek olívaolaj
2-3 ek sűrű joghurt
1/2 csésze kétszersült morzsává darálva
1 közepes hagyma nagyon apróra vágva

A szószhoz:
250 ml paradicsomszósz, az amelyik kicsit darabosabb (itt házi paradicsomszószként árulják)
1-2 ek friss apróra vágott petrezselyem
egy pici fej hagyma apróra kockázva
csipet cukor
só, bors
pici víz

A húsgombóchoz a hozzávalókat alaposan összedolgozom és diónyi golyókat formálok belőlük. Egy serepenyőben pici olajat hevítek és minden oldalukról megpirítom őket. Papírtörlőre szedem és leitatom a felesleges olajat.
A serpenyőben amiben a húsgombócokat sütöttem, ha kell akkor még öntök egy kevés olivaolajat és a hagymát megprirítom. Sózom, borsozom, felöntöm a paradicsomszósszal és kb 1 dl vízzel, hozzáadom a petrezselymet és a csipet cukrot. Megvárom amíg elkezd forrni és beledobom a kész húsgombócokat, majd kb 10 percig lassan tűzön rotyogtatom. Tálaláskor lehet meg lehet szórni még egy kevés friss petrezselyemmel. Ha főételként akarjuk tálalni akkor nagyon finom sült krumplival vagy spagettivel és reszelt sajttal.

Read more...

Linzer

2011. június 6.

Linzert sütöttem úgy két hete. N. nagyon szereti a mi magyar süteményeinket. Lehet azért mert nem csöpögnek a sziruptól és még akkor sem túl édesek, ha amúgy jelentős mennyiségű cukor kell bele.

Linzer cookies

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
lekvár az összeragasztáshoz
porcukor a szóráshoz

A porcukrot és a lisztet egy tálba szitálom és beleszórom a felkockázott puha vajat, majd az egészet kézzel összedolgozom. Fóliába csomagolom és hűtőben 1-2 órát állni hagyom. Ez után lisztezett felületen kinyújtom, 4-5 mm vastagságúra és ugyanannyi lyukas és sima virágocskát/csillagot/szívecskét/kört szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöm őket. Ha kihűltek megkenem lekvárral a sima virágokat és egy lyukasat ragasztok a tetejére. Végül megszórom a tetejét porcukorral. Másnap az igazi, mert akkor a lekvártól klasszul megpuhul, de frissen sem ehetetlen ;)!

Linzer cookies collage

Read more...

Falatnyi húsgombócok - Κεφτεδακια

2011. június 3.

Falatnyi húsgombócok. Ebben a verzióban tojás nélkül. Az előételek között találjuk meg itt Görögországban az étlapon. Még nem találkoztam olyannal aki ne szerette volna.

Fried meat balls - Keftedakia

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2-3 ek friss apróra vágott petrezselyem
só, bors
2 ek olívaolaj
2-3 ek sűrű joghurt
1/2 csésze kétszersült morzsává darálva
1 közepes hagyma nagyon apróra vágva

A hozzávalókat alaposan összedolgozom és diónyi golyókat formálok belőlük. Egy serepenyőben pici olajat hevítek és minden oldalukról megpirítom őket. Papírtörlőre szedem és leitatom a felesleges olajat. Citrommal tálalom.

Read more...

Joghurt mézzel - Γιαουρτι με μελι

2011. június 1.

A világ leggyorsabb édessége/reggelije. Elkészítési ideje kb 2 perc. Ehetjük reggelire, tízóraira vagy csak úgy naközben, ha egészséges nassolnivalóra vágyunk.

Hozzávalók:
méz (ha hozzájutunk akkor görög)
sűrű görög joghurt
durvára tört díó (ez fakultatív)

Egy tálka aljára egy ek mézet csurgatunk, ennek a tetejére sűrű görög joghurtot púpozunk (személyenként kb. 150 grammnyit) a joghurt tetejére még egy evőkanál mézet csurgatunk és ha kedvünk tartja akkor megszórjuk durvára tört díóval.

Greek joghurt with honey

Read more...

Ételrendelés tavernákban - étlapok

Gondoltam érdekes lehet, ha megmutatom, hogy is működik a tavernákban a rendelés. Hangsúlyozom a tavernákban.  Itt is léteznek éttermek, amit mi magyarok vendéglőként ismerünk. A turisták által látogatott területeken  fényképekkel illusztrált, több nyelvre lefordíott, lapozgatós könyvszerű étlapot tolnak a nagyérdemű elé. A görögök által látogatott tavernákban viszont olyan étlap van, mint egy felül ragasztóval összetartott jegyzettömb. A tömb 2-3 példányos önindigós, letéphető rendelőlapokbóll áll.  Ezt teszik elénk egy toll kíséretében és a kiválasztott étel mellett (előtte vagy utána) annyi függőleges vonalat kell húznunk ahány tányérral szeretnénk az adott ételből rendelni. Amikor készen vagyunk a rendeléssel, akkor a pincér elviszi ezt a tömböt, amiről letépi a mi rendelésünket, felírja rá az asztalszámunkat, azt, hogy hányan vagyunk és egyet a kasszánál egyet pedig a konyhán ad le belőle.
Ha esetleg valami aznap nem redelhető a felsorolt ételkből akkor azt egyszerűen áthúzzák és abból tudni lehet, hogy aznap az nincs. Illetve ha valami plusz vagy új étel van aznap akkor azt a szabadon hagyott sorokba beírják kézzel.
A letöbb ilyen rendelőlapon a étel mellett szerepel az ára, de van olyan is ahol nincs feltüntetve.
Én nagyon praktikusnak tartom ezt a fajta rendelési módot. Egy oldalon látszik minden az előételektől kezdve a főételeken át egészen az italokig, minden kategóriákba szedve. Nem kell lapozgatni oda-vissza, hogy mit is egyen az ember. 
Sikerült ilyen üres étlapot szereznem és beszkenneltem, hogy meg tudjam mutatni, hogy is néz ki a valóságban. Az egyiken szerepelnek az árak is, a másikon nem.
to rodi menu

Saláták
Előételek
Falatok - szintén előételféleségek
Grillezett ételek
Halak
Frissen grillezett főfogások
Az étterem ajánlata
Üdítők
Sörök
Fehér, rose és vörös borok
Desszertek - ebben az étteremben az étterem ajándéka, ami azt jelenti, hogy raki (pálinka) kíséretében 2-4 féle édességet hoznak az étekezés után amíg az ember a számlára vár. A legtöbb étteremben ez általában valami apróság szokott lenni. Egy kis szelet halva például.

img005
img006

Sajtok
Előételek
Főtt főételek
A séf ajánlata
Saláták
Frissen készült főételek
Édességek
Italok

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP