Pain aux raisins - Vaníliakrémes - mazsolás csigák

2011. szeptember 24.

A kakaós csiga után ez a kedvencem. Itt néhány pékségben Dán csiga néven fut és mindig veszek belőle, ha látom.
Azt kell, hogy mondjam tegnap megalkottam életem eddiggi legjobban sikerült péksüteményét. Fenséges lett!!!! A tészától féltem kissé, merthogy hajtogatott élesztős-vajas tészta, de így utólag belegondolva kár volt. Egyszerűen isteni lett a tészátja. A vaníliakrémmel kicsit csaltam, ugyanis nem én főztem hozzá a vaníliás cukrászkrémet, mert nem bírom amikor egy krém tojástól "szaglik", így vettem egy tasakos vaníliás cukrászkrémet és azt kevertem ki hozzá a zacskón lévő leírás szerint. De szerintem ez semmit nem csökkentett a finomságán. Én még langyosan megettem kettőt uzsonnára.

Pain aux raisins

Hozzávalók 8-10 csigához (4 személyre) a tésztához:
25 dkg liszt
150-170 ml langyos tej
3,5 dkg cukor
6 gramm szárított élesztő
12,5 dkg hideg vaj vagy margarin

Krém:
Tasakos vanílás cukrászkrém
vagy
házilag főzött vanílás cukrászkrém. Kinek mi a szimpatikus.

mazsola

1 tojás sárgája és 1 ek tej a kenéshez

felmelegített baracklekvár a fényes glazúrhoz

A lisztet, a cukrot és az életszőt egy tálban összekeverem. A langyos tejet beleöntöm, nekem kellett mind a 170 ml (lisztfüggő) és bedagasztom. Közepesen kemény tészát kapunk. Folpackkal lezárom a tálat és duplájára kelesztem.
Amíg kel a tészta két sütőpapír között vékony négyzetté nyújtom a hideg!!! vajat és visszatesszem a hűtőbe amíg megkel a tészta.
Ha megkelt kiütöm belőle a levegőt és kinyújtom négyzetté. A közepére helyezem a kinyújtott vajat és mind a négy szélét ráhajtom, majd téglalappá nyújtom. Ezt úgy hajtom össze mint egy üzleti levelet. A rövidebb vége felől felhajtom a harmadát, majd ráhajtom felülről a harmadik harmadot. Hűtőbe teszem egy órára pihenni, majd kiveszem és a rövidebb felével magam felé fordítva, a hajtással felfelé nézve, téglalappá nyújtom és üzleti levél szerűren összehajtom. Megint hűtő és pihentetés. 2-3 alkalommal még megismételem. Éretlem szerűen a nyújtásokkor a konyhapultot/deszkát lisztezzük.
Az utolsó pihentetés után kinyújtom kb 30×35 cm-es téglalappá, megkenem a vaníliakrémmel és jó alaposan megszórom mazsolával. A rövidebb oldalánál fogva feltekerem és 2,5-3 cm széles szeleteket vágok belőle egy jó éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket jó szellősen, majd letakarom és szobahőmérsékleten 45-60 percig kelesztem.
180 fokra előmelegítem a sütőt. A csigákat megkenem tejjel elkeveret tojássárgával és 20-25 percig sütöm amíg szépen meg nem pirulnak.
Felmelegítem a baracklekvárt (ha darabos akkor előtte botmixerrel pürésítem) forrásig, majd egy ecsettel a még langyos csigákat megkenem vele.
A kibírjuk akkor még várunk egy kicsit, ha nem akkor rögtön befalunk belőle egyet.

Pain aux raisins 

Read more...

Csokicseppes keksz - Chocolate chip cookies

2011. szeptember 19.

Rég óta piszkálta a fantáziámat a csokicseppes keksz otthoni elkészítése. Na tegnap rászántam magam. Áttúrtam a világhálót a legjobb receptet keresve. Végül találtam két szimpatikusat és abból választottam ki a nekem nyerőt. Egy icipicit módosítottam rajta. Jól sikerült. Én a lenti mennyiség felét csináltam magunknak, így 23 db kekszem lett.

Chocolate chip cookies 2

Hozzávalók kb 48-50 db kekszhez :

1 csésze puha vaj
2 csésze cukor
2 tojás
2 vaníliás cukor
3 csésze liszt
1 tk szódabikarbóna
2 tk forró víz
1/2 tk só
2 csésze csokipasztilla/csokicsepp

1 csésze = 250 ml

1. A cukrot és a vaníliáscukrot a vajjal simára keverem és egyenként belekeverem a tojásokat. A forró vízben feloldom a szódabikarbónát és a sóval együtt a vajas krémhez keverem. Beleszórom a lisztet és simára keverem. Végül beleforgatom a csokicseppeket.
2. Legalább két órára hűtőbe teszem pihenni a masszát.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A masszából kb. 3 cm-es labdákat formázok és sütőpapírra ültetem őket jó távol egymástól.
4. Kb. 15 percig sütöm őket. Ekkor a közepük még puha a szélük már ropogós és aranybarna.

Chocolate chip cookies

Ingredients, makes 48-50 cookies:


1 cup butter, softened
2 cups sugar
2 eggs
2 vanilla
3 cups flour
1 teaspoon baking soda
2 teaspoons hot water
1/2 teaspoon salt
2 cups chocolate chips

1 cup = 250ml

1. Cream together the butter, sugar, and vanilla until smooth. Beat in the eggs one at a time. Dissolve baking soda in hot water. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips.
2. Put it to the fridge to chill at least for two hours.
3. Preheat the oven to 180 degrees C. Make abot 3 centimeter balls, and put them on a baking tray lined with a baking paper far away from each other.

4. Bake for about 15 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned. At this time the middle will be still soft.

Read more...

Spenótos rizs - Σπανακορυζο

2011. szeptember 13.

Spenót. Soha nem kóstoltam a spenótfőzeléket. Így úgy gondoltam, hogy nem is szeretem a spenótot. Egy spenótos-fetás pite elfogyasztása után rájöttem, hogy tévedtem. Na nem eszem minden nap, sőt minden héten sem, de néha azért megeszek egy jó kis spenótos-fetás pitét.
A spenótos rizst viszont meg se kóstolom. Az más. Ez csak és kizárólag Kis Fahéj részére készül. Ő imádja. Mit imádja falja!
Eredetileg kevesbé leveses, de én így készítem, mert másképp nem enné meg. Ha valami nem szaftos az nem csúszik neki.

spinach rice - σπανακορυζο

Hozzávalók 2 személyre:
1/2 kg friss spenót
1/2 csésze rizs
kapor, só, bors
1 kis fej hagyma
olívaolaj

A hagymát apróra kockázom és olívaolajon megfuttatom. Rádobom a megmosott, megtiszított, durvára vágott spenótot és megfonnyasztom. Sózom, borsozom, apróra vágott kaprot dobok rá kb. 1 evőkanálnyit. Hozzáadok 1/2 csésze rizst és 2 csésze vizet. Lassú tűzön addig forralom amíg a rizs megpuhul és majdnem minden vizet felvett.
Rizstől függően lehet, hogy kevesebb vagy több víz szükséges hozzá.
Kínálhatunk hozzá citromgerezdet, van aki szereti egy kevés citromlével meglocsolni evés előtt.

Read more...

Fatörzs

2011. szeptember 7.

Úgy látszik jó hatással volt a konyhai tevékenységeimre, az, hogy három hónapig, csak Kis Fahéjnak főztem a tábori konyhában. Így most itthon megint lelkesen sütök-főzök N. legnagyobb örömére.
Tegnap fatörzset sütöttem. Fogalmam sincs róla, hogy milyen is az eredeti fatörzs tölteléke, mert nem néztem utána. Én egyszerűen párizsi krémmel töltöttem és vontam be. Isteni lett! És nagyon gyorsan elkészült.

Chocolate swiss roll

Hozzávalók:
4 tojás
4 púpos ek cukor
4 ek liszt
1/2 tk sütőpor
csipet só

A krémhez:
165 ml habtejszín
16,5 dkg cukor
8,5 dkg holland kakaópor
23 dkg szobahőmérsékletű margarin/vaj

Díszitésnek csokiforgács.

A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A sárgájákat a cukorral fehéredésig vertem. A fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá vertem, amit óvatosan a sárgájás habhoz forgattam, majd kanalanként beleforgattam a sütőporral elkevert és átszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt gáztepsin szétterítettem és 180 fokon megsütöttem (talán 10-12 perc volt). Egy tiszta konyharuhára fordítottam miután kisült, lehúztam a sütőpapírt és a rövidebb oldalánál fogva szorosan feltekertem, majd hagytam teljesen kihűlni.
A krémhez a tejszínt a cukorral 4-5 percig forraltam, majd beleszórtam a kakaóport és simára kevertem. Hagytam teljesen kihűlni. Amikor kihűlt akkor robotgéppel belekevertem a margarint (szobahőmérsékletű). Szépen kihabosítom a krémet.
A piskótát kitekertem, a krém nagy részét beletöltöm, szorosan feltekerem, majd kívülről is megkenem a krémmel. Villával bekaristolom és csokiforgáccsal megszórom. Hűtőben behűtöm, mielőtt szeletelem.

Chocolate swiss roll

Read more...

Spetsofai - Σπετσοφαι

2011. szeptember 3.

Hiába élek itt már 4 éve, mégis vannak olyan ételek amiket még nem készítettem el itthon. Ezeket az ételeket olyankor esszük amikor tavernázunk.
Tegnap este tudván, hogy N. rajong a kolbászért úgy döntöttem kipróbálom itthon is ezt az ételt. Nagyon gyorsan elkészült és tényleg nagyon finom lett. És ami a legfontosabb elsőre sikerült úgy elkészítenem ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Spetsofai  

Hozzávalók 2-3 személyre:
20 dkg kolbász (olyan amit pl lecsóba, vagy rántottába is teszünk)
1 nagy zöld paprika (kaliforniaihoz hasonló)
1 nagy piros paprika (kaliforniaihoz hasonló)
1 közepes hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
2 dl darabos paradicsomszósz
1 dl vörösbor

A kolbászt felkarikázom olyan fél-egy centi vastagra. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítom a kolbászkarikákat, majd kiszedem őket egy tányérra és félreteszem. A hagymát félfőre vágom, a paprikákat pedig félcenti vastag csíkokra szeletelem. A serpenyőben fennmaradt olajon megpirítom a hagymát és az átnyomott fokhagymát, rádobom a paprikacsíkokat és azokat is átpirítom, ha kell kipótolom még egy kevés olajjal. Felöntöm a vörösborral és paradicsomszósszal. Sózom, borsozom, majd úgy 10 percig lassan rotyogtatom. Ekkor hozzáadom a megpirított kolbászkarikákat, kevés vizet öntök alá és úgy 20 percig lassan forralom, amíg a paprika megpuhul és a szósz besűrűsödik, majd késznek nyilvánítom.

Read more...

Paszteli - Παστελι - VKF! 44 (szezámos szelet)

2011. szeptember 2.

Paszteli, vagyis szezámos szelet. Egyszerű elkészíteni és a klasszikus pasztelinek mindössze két összetevője van a méz és szezámmag. Ennél egészségesebb nyalánkság talán nem is létezik, nincs benne semmi mesterséges adalék. Az már más kérdés, hogy eléggé kalóriadús. A klasszikus változatban csak méz és szezámmag van. Aztán vannak különböző variánsok is, mint a szezámmag-földimogyoró, szezámmag-mandula, szezámmag-mogyoró párosítások. Ezeknél a párosításoknál a szezámmag kb 2/3-ad, míg a másik összetevő kb. 1/3-ad arányban van jelen. És van egy nagyon rendhagyó változata is amiben csak méz és pisztácia van. Csak halkan jegyzem meg, nekem a pisztáciás a kedvencem.
Itt Görögországban még ma is működnek pasztelisütödék, ahol ugyanúgy állítják elő a pasztelit mint kb. száz évvel ezelőtt.
Én ezzel neveznék az Á la carte által meghírdetett VKF! 44-re, melynek mottója: Számoljunk le a késztermékekkel!
Remélem megbocsájta nekem, hogy egy nap késéssel teszem közzé a pályaművet.

Pasteli - Παστελι 

Hozzávalók a klasszikus pasztelihez (kb. 4 személyre):
20 dkg méz
20 dkg szezámmag

A szezámmagot egy serpenyőben arany színűre pirítom. A mézet egy lábosban közepes lángon felforralom és amikor épp karamelizálódni kezd leveszem a tűzről és belekeverem a szezámmagot. Egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral és egészen vékonyan megkenem napraforgóolajjal, ráborítom a szezámmagos masszát és belolajozott sodrófával vékonyra nyújtom. Nekem úgy fél centisre sikerült így elsőre, de lehetne vékonyabbra is (majd még próbálkozom), úgy még finomabb. Úgy 5 perc pihentetés után olajozott késsel, vagy a legjobb olajzott pizzavágóval szeletkre/rombuszokra vágom és hagyom teljesen kihűlni a konyhapulton. Jól záródó csatos üvegben sokáig eláll, márha van ideje és nem faljuk fel egy-két nap alatt az egészet.
Ha esetleg nem sikerül elég roppanósra és evéskor úgy érezzük, hogy ráragad a fogunkra akkor legközelebb ki lehet próbálni, hogy 1-2 evőkanál cukrot is beleforralunk a mézbe, attól elvileg roppanósabb lesz.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP