Bougatsa, vaníliás krémmel töltött "pite" - Μπουγατσα

2012. január 1.

Talán már írtam, hogy itt Krétán éjfél után mindenki megrohamozza a bougatsa árusokat és mindenki ezt az édességet eszi. Persze nem kötelező ennek pont éjfél után lenni, lehet, hogy hajnalban a szilveszteri szórakozásból hazafelé vagy reggelire eszik.
Bougatsat amúgy egész évben lehet kapni a pékségekben az egész országban. Kétféle változata van a vaníliás-grízes krémmel töltött és az édes mizithra nevű sajttal töltött. Szóval nem kifejezetten szilveszeri édesség, de itt Krétán mindenképpen szilveszteri édesség is.
Én idén itthon készítettem a miénket. A kép jó béna lett. Mintha csak egy nagy adag krémes pacát fényképeztem volna. De nem bírtam várni amíg jobban kihűl, így a krém nem tudott kellően lehűlni és szétterült :-(- De hát éhes voltam na.

Bougatsa

Hozzávalók 4 főre, egy 23×23 cm-es tepsihez:
fél csomag rétes tészta kb 250 g (vagys ha valaki hozzájut akkor phillo tészta)
10 dkg cukor
750 ml tej
10 dkg búzadara, olyan ami nagyon apró szemű (nem tudom Mo.-n lehet-e olyat kapni)
1 cs vaníliás cukor
1 ek vaj
1/2 cs olvasztott vaj
porcukor és fahéj a tetejére

A tejet a cukrokkal és a búzadarával közepes lángon folyamatos keverés mellett forrásig főzöm. Akkor van kész amikor épp elkezd buborékozni. Ekkor belekeverem az egy evőkanál vajat. Folpackkot nyomok a krém tetejére, hogy ne bőrösödjön meg.
A tepsit kivajazom és réteslapot belefektetek, mindegyik lapot külön megvajazva és úgy hogy picit túllógjon a tepsi szélein. Elkenem benne a krémet, ráhajtom a lelógó széleket, majd a tetejét befedem szintén 5 réteslappal, szintén mindegyiket külön vajazom. A legfelső lapot is megvajazom és 180 fokra előmelegített sütöben kb 45 percig sütöm amíg szép aranybarnána sül.
Tálaláskor mindenki szeletét külön kis kockákra vágom (pizzavágóval a legegyszerűbb) és a tetejét megszórom porcukorral és fahéjjal.

Read more...

Töltött vasilopita - Βασιλοπιτα γεμιστη

Tegnap elkészítettem az idei vasilopitánkat, amit ma annak rendje és módja szerint fel is vágtunk. Az érmét még nem találtuk meg! Kivételesen kísérletező kedvemben voltam így az év utolsó napján és a már jól bevált recept helyett egy újat próbáltam ki. A recept szerint egy 30 cm-es formában kellett volna megsütni, de még szerencse, hogy nekem ilyen nagy formám nincs, így a 26 cm-esben sütöttem, és nekem még az is nagynak bizonyult a leírásban szereplő tésztamennyiséghez. Az utolsó réteghez nekem már alig maradt tészta, de azért megoldottam a feladatot. Maga a pite nagyon finom lett, de azért idén megint a már beváltat fogom megint sütni, mert azt nem tudta felülmúlni finomságban.
Ha mégis újrasütném akkor 20-22 cm-es formában tenném azt meg ezzel a mennyiséggel.


Vasilopita 31.12.2011
Hozzávalók egy 20-22 cm-es pitához:
A piskótához:
3 csésze liszt
1 1/2 tk sütőpor
1 vaníliás cukor
1 csésze puha margarin
1 1/2 csésze cukor
4 nagy tojás
1 csésze sűrű joghurt vagy tejföl

A töltelékhez:
1 csésze darált dió
4 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
1 tk kakaópor
kb 5 dkg csokilencse/csokicsepp (ez elhagyható az eredetileg nem volt benne a receptben)

A töltelékhezvalókat egy tálkában összekeverem és félreteszem.
A piskótához a puha vajat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverem. Egyenként beleütöm a tojásokat és mindegyikkel egyenként alaposan kikeverem, végül belekeverem a sűrű joghurtot/tejfölt. Ebbe a masszába beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet és simára keverem. Elég sűrű masszát kapok.
A piskótamassza 1/3-át egy vajazott-lisztezett tortaforma alján szétterítem. Megszórom a töltelék felével, majd ezen óvatosan elterítek még 1/3-ad piskótamasszát. Jöhet rá a töltelék másik fele és végül befedem a piskótamassza maradék 1/3-ával.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc kell neki, de tűpróbával megnézem a közepénél, hogy tényleg megsült-e, ha nem akkor tovább sütöm.
Rácson hagyom kihűlni és porcukorral meg az újévi jókívánsággal és az új év számjegyével díszitem.
Vasilopita 31.12.2011

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP