Borsó és krumpli paradicsomosan (Αρακας λαδερος)

2010. augusztus 21.

A görögök nem ismerik a főzeléket. Sőt szerintem nem csak a görögök nem ismerik, hanem valószínűleg senki más a magyarokon kívül. Erre az ételre azt mondhatnám ez a görögök főzeléke. Ha szó szerint fordítanám akkor borsó olajosan lenne a neve. Nagyon sok féle változata van: csak borsó, borsó répával és krumplival, borsó répával, borsó krumplival, okra, lencse, zöldbab, csicseriborsó, aztán ezeket lehet kombinálni még rizzsel is.
A legelső krétai nyaralásomkor találkoztam ezekkel az ételekkel még 2005-ben. A hotelban párszor előételként szolgálták fel őket.
Én szeretem csak úgy magában egy szelet fetával, vagy hús mellé köretként is szoktam csinálni. A görögök nagy többsége önnáló főfogásként eszi.

Pea and potato in tomato sauce

Hozzávalók:
20-25 dkg mirelit zöldborsó
30-35 dkg krumpli közepesre kockázva
1 közepes fej hagyma
2 dl paradicsomszósz (az amelyik a paradicsomitalra hasonlít, nincsenek benne darabok)
2 dl víz
kapor
petrezselyem
só, bors
kb. 0,5 dl olívaolaj

A hagymát apróra kockázom, majd az olajon a krumplival és a borsóval együtt 2-3 percig dinsztelem. Sózom, borsozom, felaprított kaprot és petrezselymet adok hozzá, majd felöntöm a paradicsomszósszal és a vízzel. A szósz épp fedje el a zöldségeket. Megvárom míg felforr, majd lassan forralva addig főzöm, amíg a krupli és a borsó puha nem lesz. Nekem ez kb. 1 óra. Közben ránézek és ha kell akkor pótolok hozzá vizet, de alapvetően jól be kell sűrűsödjön a szósz magától. Sok helyen még kevesebb szószt hagynak rajta, de nekem úgy nagyon fojtós.

5 megjegyzés:

Thrini írta...

Biztosan fincsi lehet!

Névtelen írta...

De gyönyörű a rerítőd.
Kis Fahéj hogy van?
L Niki

Viktoria írta...

Thrini, nemcsak finom de egèszsèges is! Kell nèha hùs nèlküli èteleket is enni!

Niki, köszi, èn nem rajongok az e fajta terítökèrt, de a kèpen jòl mutat.

Kriszta írta...

Szia!
hát ezt a receptedet is megcsináltak és ajánlom az oldaladat is!A Tiropitád is sietni lett!:)

Meli írta...

Szia!

Ezt a receptet nagyon köszönöm (párom nevében is). Imádjuk. Többször megcsináltam már, kisebb-nagyobb módosításokkal, de mindig isteni lett. :)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP