Dagasztás nélküli kenyér - No knead bread
2011. május 9.
Elérkezett a nap, amikor is kipróbáltam a Latsia által lett ismert dagasztás nélküli kenyeret. Tegnap este összekevertem a hozzávalókat. Ma délelőtt kiborítottam, négyet hajtottam rajta és kelesztettem még két órát, majd egy fedeles cserépedényben megsütöttem.
Csak szuperlativuszokban lehet erről a kenyérről beszélni. Ez a legjobb kenyér amit valaha készítettem! Aki még nem próbálta, annak muszály most rögtön összekevernie a hozzávalókat, hogy holnap ezt kínálhassa az ebédhez!
Én a lehető legpuritánabban kóstoltam. Itt Krétán úgy tartják, hogy a frissensült kenyeret úgy kell megkóstolni, hogy extraszűz olívaolajjal kell meglocsolni és pici meg kell sózni tengeri sóval. Így lehet kiélvezni legjobban a kenyér ízét. És ez tényleg igaz. Bármi más csak elnyomná ennek a fantasztikus kenyérnek az ízét!
A RECEPTET ITT TALÁLJÁTOK, de fényképek alatt én is feljegyzem, hogy meg legyen nekem is.
Hozzávalók:
3 csésze liszt
1 és 1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál szárított élesztő
1,5 csésze víz
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük, majd hozzáöntjük a vizet és elkeverjük. Tényleg csak elkeverjük, hogy épphogy összeálljon a massza, NEM DAGASZTJUK! Fóliával (folpack) lezárjuk a tálat és 12-18 órán át szobahőmérsékleten állni hagyuk.
Ez után alaposan lisztezett felületre borítjuk és a négy szélét egymásra hajtjuk. Egy konyharuhát megszórunk búzadarával/korpával/liszttel és a hajtással lefelé rátesszük a tésztát a tetejét is megszórjuk búzadarával/korpával/liszttel, letakarjuk egy másik konyharuhával és 2 órát pihentetjük.
A sütőt 260 fokra melegítjük, amiben felhevítünk egy fedeles vaslábost/cserépedényt. A pihentetés után ebbe a forró lábasba borítjuk a tészát, úgy hogy a hajtogatás legyen felül és befedjük. 30 percig fedővel, majd 20 percig fedő nélkül sütjük, addig amíg szépen meg nem pirul.
10 megjegyzés:
De szép lett, és az a héja!!
Wow! Eszméletlen! És én még mindig halogatom...:S
na, most mondd, hogy légsűrítővel nyomtál még kis bubikat bele ;)
én is készítettem már 2x, de ennyi lyuk nem volt benne összesen. ez nagyon csodás. tökéletes diákja vagy Latsiának.
Ez valami meseszép!...kívül, belül :)
Gyönyörű lett!!!!!:-)))
Ugye milyen fini? Ízlik a Családnak?
Anazar,
a héja...... jaj, ha tudnád milyen isteni volt!
Chriesi,
ne halogasd! Roppant egyszerű és frenetikus a végeredmény!
4Gyerek,
köszönöm! Nem csináltam én semmi extrát, csak követtem Latsia utasításait és ilyen csudiszép lyukacsok lett!
Csibe,
Köszönöm!
Mennyei, ahogy kinéz!!!
Én ez Nálad olvastam, és ki is próbáltam: ISTENI!!!
Ezentúl nem akarok bolti kenyeret :)))
Ja, de én tettem bele kicsi cukrot is, az élesztőnek :)
Hany litres edenyben sutod?
Koszi,
AGi
Szia Ági,
nem tudom hány literes (kb. 3-4 literes), de 23 centi az átmérője és 11 centi magas fedeles kerámiaedényben sütöm.
És 1 csésze= 1 cup= kb 2,4-2,5 dl
Sok sikert hozzá!
Megjegyzés küldése