Görög bableves - Φασολαδα
2012. június 3.
Nem a magyar értelem vett leves. Mint ahogy egyik görög leves sem olyan leves, mint ahogy azt mi magyarok értelmezzük. Nincs benne annyi lé, mint amihez mi vagyunk hozzászokva.
Hozzávalók:
20 dkg szárazbab (fehér)
3-4 szál sárgarépa apróra "kockázva"
friss zellerlevél 3-4 ek finomra aprítva
1 fej vöröshagyma apróra kockázva
3 dl paradicsomszósz (az ami a típusú ami a paradicsomlére hasonlít, de sűrűbb annál)
1 dl olívaolaj
só, bors
pici cukor (jobb ízle lesz tőle a paradicsomos ételeknek)
A babot éjszakára beáztatom. Mánap átmosom, és hideg vízben felteszem forrni. Amikor felforrt leöntöm a vizet róla, sózom, borsozom, hozzáteszem az apróra kockázott répát, a felaprított hagymát, a zellerlevelet és felöntöm vízzel, úgy hogy kb 3-4 ujjnyira ellepje. Felforralom, majd lassú tűzön majdnem puhára főzöm. Ha már majdnem puha a bab és a répa akkor beleöntöm a paradicsomszószt, pici cukrot adok hozzá (egy kávéskanálnyit kb) és az olajat. Így addig főzöm amíg teljesen meg nem puhul.
Fetával tálaljuk. Vagy süthetünk hozzá kolbászt.
9 megjegyzés:
Jól néz ki. Én amúgy is úgy szeretem a leveseket, ha tele vannak "kajával" és van mitől jól lakni már csak magával a levessel is, nem csak lé és pár benne úszó ezmegaz.
Mostanában levesmániás lettem, és én is tartalmasabbakat kedvelem! Az olyanokat, mint ez! :)
Guszta,majdnen olyan, mint a mi bablevesünk, ez egy igen sűrű leves, de mivel nincs berántva, még sem főzelék.
Csak azt nem értem, miért kell az első levet/vizet leönteni róla. Ezzel értékes íz anyagokat, vitaminokat veszítünk.
Mi is az ilyen "kanalazható" leveseket szeretjük.Vittem a receptet!!!!!
Az első vizet általában itt Görögországban leöntjük róla. Így nem purcogtat annyira:))))
A bableves alapvetően is nagy kedvenc, mindenképp kipróbálom így is: Köszönjük a receptet!
Biztosan nem keresnék rá csak úgy magatóm bableves receptre, hiszen a "magyar" bableveseket nem nagyon szeretem, viszont ez nagyon jól hangzik és nagyon gusztusosan néz ki! El is mentem magamnak, a páromnak is biztosan ízlene. Köszönet a receptért :)
Szia, baromira tetszik a cikk :)
Ha az elsőt főzővizet leöntjük róla, kevésbé lesz szeles a bab.
Megjegyzés küldése