Tiszta hétfő – Καθαρα δευτερα

2009. március 2.


Itt Görögoszágban ma van Tiszta hétfő a böjti időszak első napja. Azért tiszta, mert így jelzi a kezdetét annak az időszaknak amikor a lelkünk és testünk megtisztul, felkészítve azt a feltámadás befogadására.
Ez a nap Görögországban munkaszüneti nap, hagyományokkal és ünnepléssel tűzdelve. Ez egyben a tavasz első napját is jelenti a görögöknek, így sokan a szabadban töltik a napot, sárkány (χαρταετος - papírsas) eregetéssel, piknikkel, sétával. A sárkányok a farsangi időszak lezárását és a böjti időszak megnyitását jelképezik. Fontos, hogy a sárkány minél magasabbra szálljon. Formája rombusz vagy sokszög és színesnek kell lennie. Általában a menő focicsapatok emblémái vannak rajta, de én ma egy árusnál láttam spongya bobbal, pókemberrel, piroska és farkassal, sőt hófehérkével díszítettet is.
A sárkányeregetés és a szabadban eltöltött idő mellett ennek a napnak külön étrendje is van. Egyik „kötelező” a lagana (λαγανα) nevű kenyér, amit csak erre a napra sütnek a pékek és csak ezen a napon esszük. Ez egy lapos kenyér, kb. 50 cm hosszú, 70-75 dkg-os (én pékség kirakatában láttam már óriás 2-2,5 méter magasat is), a teteje megszórva magvakkal, többnyire fehér és fekete szezámmaggal. A fotón a mi kenyerünk már hiányos, reggelire már ebből ettünk, ráadásul készen vettem, nem jutott eszembe, hogy megsüssem; na majd jövőre.

Lagana

Aztán esznek még polipot (χταποδι), tintahalat (καλαμαρι), garnélarákot (γαριδες), óriásbabot (φασολαδα), friss zöld salátát (μαρουλι σαλατα), természetesen sült krumplit (πατατες τηγανιτες) és halikra salátát (ταραμοσαλατα), ami nem is saláta, hanem egy mártogatós szósz, valamint desszertként halvát (χαλβας).
A görög árusok kihasználják, hogy ezen a napon mindenki tenger gyümölcseit készít és az áraikat feltornázzák a csillagos égig. Előfordulhat, hogy aminek tegnap még csak 7 euro volt kilója azt ma már csak a dulpájáért tudjuk megvenni. A tavernások szintén készülnek a megfelelő ételekkel. A karnevál hétvégéjén és utána tiszta hétfőn, nagyon nagy a forgalmuk, mondhatni a jó helyeken pánik van. Tegnap a kikötőnél szerettünk volna enni az egyik legjobb haltavernában, ami szimpla napokon is teltházzal üzemel, sőt sokszor várni is kell aszatlra. Hát tegnap bent a tarvernában az asztalok között és előtte kint az utcán is sokan vártak, hogy asztal szabaduljon fel, így mi nem is próbálkoztunk, mert N. elkésett volna a munkából.
Eddig egy Tiszta hétfőhöz volt szerencsém itt, tavaly, akkor N. szüleinél voltunk, az egész család ott ebédelt, így nem én főztem a hagyományos ételeket, hanem az anyukája. Idén meg N. dolgozik, így most sem főzök csak magam miatt, mert ő úgyis eszik a tavernában ahol dolgozik, én meg amúgy sem rajongok a tenger gyümölcseiért. Tehát képek az ételekről majd jövőre. Ma csak a kikötőt fotóztam gyönyörű 17 fokos napsütésben és pár papírsárkányt.

clean monday in Heraklion 02.03.2009.

flying dragons on clean monday

3 megjegyzés:

Lindus írta...

Gyönyörű lehet a kikötő ilyenkor. Sétálj nagyokat a jó levegőn, és néha gondolj ránk is. Most már biztos vagyok benne, hogy nekem ezt egyszer látnom kell. Engem ez a görörgország érdekel, nem a nyári dömping. Mesélj még kérlek, olyan jó olvasni!!!

Eva írta...

Szia, nézz be hozzám:)

Ildinyó írta...

Szia! Kérlek, nézz be hozzám (most látom csak a fenti megjegyzést, szóval akkor hozzám is): http://ildinyo.blogspot.com/2009/03/meglepetes-baratsag-tunderek.html

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP