Görög bableves - Φασολαδα

2012. június 3.

Nem a magyar értelem vett leves. Mint ahogy egyik görög leves sem olyan leves, mint ahogy azt mi magyarok értelmezzük. Nincs benne annyi lé, mint amihez mi vagyunk hozzászokva.

Fasolada - greek bean soup

Hozzávalók:
20 dkg szárazbab (fehér)
3-4 szál sárgarépa apróra "kockázva"
friss zellerlevél 3-4 ek finomra aprítva
1 fej vöröshagyma apróra kockázva
3 dl paradicsomszósz (az ami a típusú ami a paradicsomlére hasonlít, de sűrűbb annál)
1 dl olívaolaj
só, bors
pici cukor (jobb ízle lesz tőle a paradicsomos ételeknek)

A babot éjszakára beáztatom. Mánap átmosom, és hideg vízben felteszem forrni. Amikor felforrt leöntöm a vizet róla, sózom, borsozom, hozzáteszem az apróra kockázott répát, a felaprított hagymát, a zellerlevelet és felöntöm vízzel, úgy hogy kb 3-4 ujjnyira ellepje. Felforralom, majd lassú tűzön majdnem puhára főzöm. Ha már majdnem puha a bab és a répa akkor beleöntöm a paradicsomszószt, pici cukrot adok hozzá (egy kávéskanálnyit kb) és az olajat. Így addig főzöm amíg teljesen meg nem puhul.
Fetával tálaljuk. Vagy süthetünk hozzá kolbászt.

8 megjegyzés:

Flögi írta...

Jól néz ki. Én amúgy is úgy szeretem a leveseket, ha tele vannak "kajával" és van mitől jól lakni már csak magával a levessel is, nem csak lé és pár benne úszó ezmegaz.

Zsuzsi írta...

Mostanában levesmániás lettem, és én is tartalmasabbakat kedvelem! Az olyanokat, mint ez! :)

Hobbychef írta...

Guszta,majdnen olyan, mint a mi bablevesünk, ez egy igen sűrű leves, de mivel nincs berántva, még sem főzelék.
Csak azt nem értem, miért kell az első levet/vizet leönteni róla. Ezzel értékes íz anyagokat, vitaminokat veszítünk.

Marcsi írta...

Mi is az ilyen "kanalazható" leveseket szeretjük.Vittem a receptet!!!!!

Agni írta...

Az első vizet általában itt Görögországban leöntjük róla. Így nem purcogtat annyira:))))

Edi írta...

A bableves alapvetően is nagy kedvenc, mindenképp kipróbálom így is: Köszönjük a receptet!

Névtelen írta...

Biztosan nem keresnék rá csak úgy magatóm bableves receptre, hiszen a "magyar" bableveseket nem nagyon szeretem, viszont ez nagyon jól hangzik és nagyon gusztusosan néz ki! El is mentem magamnak, a páromnak is biztosan ízlene. Köszönet a receptért :)

Barbara írta...

Szia, baromira tetszik a cikk :)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP