Almáspite

2009. február 19.

Azt hiszem mindenkinek meg van a saját tuti receptje a jó pitetészta és a töltelék elkészítésre, nos ez az én tuti receptem. A tésztát bármilyen töltelékkel tölthetjük, az én kedvencem a meggyes, illetve N.-é az almás. Miután Krétára költöztem, ez volt az első sütemény amit megsütöttem neki. Az óta N. nem hajlandó másmilyen almáspitét megenni. Akármilyet kóstolt ez után, egyik se ízlett neki. Azt azért hozzátenném, hogy itt ezerféleképpen készítik, de egyik se hasonlít a mi magyar piténkre.

Apple pie

A tésztához kell:
30 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
2 tojás sárgája
1 dl natur joghurt vagy tejföl
8 dkg cukor
15 dk puha vaj

A töltelékhez:
7-8 közepes alma
15 dkg cukor
1-1,5 ek fahéj
2-3 ek zsemlemorzsa

1 tojás sárgája és pici tej a kenéshez

A tésztához valókat összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük a hűtőben. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük a nagy lyukú sajtreszelőn.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát ketté osztjuk és a tepsink méretére nyújtjuk (ez a tészta egy 28 cm-es tortaformára elég), az első lapot a vajazott-lisztezett tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és kb. 5 perc alatt kicsit elősütjük.
Amíg az első pitelap elősül az almát kinyomkodjuk, de nem teljesen szárazra, majd megszórjuk és egyenletesen elkeverjük cukros fahéjjal, úgy, hogy mindenhova egyformán jusson. Kivesszük a picit elősült lapot és megszórjuk a zsemlemorzsával (van aki darált diót használ), majd rásimítjuk a tölteléket. Befedjük a második lappal, megszurkáljuk villával, megkenjük tejjel elkevert tojássárgával és 180 fokon 25-30 percig, illetve amíg szép színe nem lesz sütjük.

3 megjegyzés:

Lindus írta...

Ez nagyon gonosz dolog volt, mert megláttám és annyira megkívántam. Most nem bírok magammal, honnan szerezhetnék napközben egy szeletet.
Ha nem sikerül beszreznem, akkor este megsütöm.

Viktoria írta...

Ha fényposta létezne küldenék egy szeletet :), de félek, hogy a nélkül megromlana mire odaérne hozzád :(

Lindus írta...

Megsütöttem! Nagy sikere van. A tésztát nem tudtam olyan nagyon szépre nyújtani, de azért jó lett. Még gyakorolnom kell. Köszi a receptet!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP