Karnevál Görögországban – Αποκριες

2009. március 1.

Ma van a farsangi időszak utolsó napja. Egész Görögország bulizik. Rengeteg helyen rendeznek karneválokat, utcai jelmezes felvonulásokat. Ez a nap a jókedvé, a táncé és nem utolsó sorban az evésé.
Az ortodox vallásban az apokries a nagyböjtöt megelőző 3 hetet jelenti, felkészülés a böjtre. Ebben az időszakban búcsút mondanak a húsnak. Az elnevezés apokries az apokrevo – αποκρευω szóból keletkezik, ami azt jelenti, hogy utoljára eszik húst böjt előtt.
Ez a három hét idén február 7. és március 1. közé esett.
Az első hét: Ekkor kinyitják a Triodion könyvét. Ez egy ortodox liturgikus könyv, mely tartalmazza a periódusra vonatkozó előírásokat egészen Nagy Szombatig.
A második hét – A hús hete: Hivatalosan ezen a héten esznek utoljára húst.
A harmadik hét – A sajt hete: Ezt a hetet szokás fehér hétnek is nevezni, amikor is főként tejtermékeket és tojást esznek. Húst enni ennek a hétnek a hétfőjétől kezdve, egészen a böjt végéig tilos volt. Sokan még napjainkban is betartják ezt. A nők ezen a héten nem mostak hajat, mert úgy tartották, hogy megőszülnek, ha megmossák.
Az utolsó vasárnap: Az apokries utolsó napja, ez az utolsó nap amikor még házasodni lehet húsvét előtt. Az ortodox egyház még ma is tartja az a hagyományt, hogy nem tartanak esküvőt és ünnepeket a böjt ideje alatt. Ezen a napon tartják a karneválokat is.
A karnevál ennek a három hetes periódusnak a lezárása. Ekkor egész Görögország partyt csap, regeteg kisebb és nagyobb városban rendeznek felvonulásokat. A leghíresebb és a legnagyobb a Patra-ban rendezett karnevál, ezt követi a Rethimno-i karnevál. A résztvevők rengeteget dolgoznak a karneválra. Karneváli kocsikat készítenek különböző témákban, és ezek szerint csoportokban vonulnak fel a városok fő utcáján. A nézők közül is sokan beöltöznek, ki-ki teljes jelmezbe, van aki csak álarcot, vagy bohóká sapkát vesz fel. Hangos zene, tánc, sípok, szerpentinek és konfettik....
Idén sajnos nem jutottunk el a Rethimno-i karneválra, mert N.-nek dolgoznia kellett menni, mivel ilyenkor rengeteg ember megy tavernákba enni, de a tavalyi képekből ízelítőként néhány:

carneval collage1

carneval collage2

carneval collage3

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen szép az oldalad és nagyon szívesen olvasnám, de javaslom, hogy cseréld le az oldal alapszínét (bár tudom, hogy nem véletlenül fahéjszínű)mert rettentően nehezen olvasható.

Viktoria írta...

Köszönöm az észrevételt, már más is jelezte. Sajnos a szolgáltató nem nagyon van ellátva tökéletes színekkel. A fehér hátteret nem szeretem, választottam egy másik színt, hátha így jobban élvezhető lesz :).

Lindus írta...

A képekből ítélve ez hatalmas élmény lehet. Annyir ajópofa, hogy beöltöznek az emberek. Sajnos nálunk ez már kihalt dolog, színte csak az oviban suliban öltöznek jelmezbe a kicsik. Örülök, hogy Neked még részed lehet ebben a csodában!

Viktoria írta...

Azt hiszem már az ovis és sulis farsang se az igazi. Egyszer el kellene jönnön megnézni élőben. A velencei karneválban még nem voltam, bár az egész világ arról beszél a farsangi időszakban. Itt is csak egyszer voltam még, de szuper volt!

Lindus írta...

Megbeszéljük! Jövőre lehet, hogy elmegyünk. Nem ragaszkodom én mindenáron a nyárhoz. Nagyon élvezném biztos vagyok benne.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP