Pastitio, görög rakott hús - Παστιτσιο

2009. március 20.

Ez az étel N. kedvence, így amikor először készítettem eléggé féltem tőle, hogy milyenre sikerül majd. Azt hiszem az mindent elmond, hogy a bevallása szerint jobban készítem mint az anyukája. Ez valószínűleg igaz lehet, mivel mások előtt is ezt mondja. Kicsit bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése. Nekem az összes hozzávalóinak elkészítése 30 percet vesz igénybe és utána még ugyanennyi a sütése a sütőben, ami alatt lehet mosogatni és romokat takarítani, szóval nem vészes.

Pastitio

Egy 18×25 cm-es tűzálló tálhoz, kb. 4 személyre:
50 dkg darált marhahús (lehet disznó is)
1 fej vöröshagyma
2,5 dl házi paradicsomszósz
0,5 dl vörösbor
só, bors, oregano, fahéj
40 szál (nem nevetni!) makaróni tészta
reszelt sajt

0,7 liter tej
8 dkg vaj
8 ek liszt
só, bors, őrölt szerecsendió és őröl fahéj

A hagymát felaprítom, KEVÉS olajon megfutattom, hozzáadm a darált húst, amit szintén megpirítok. Sózom, borsozom, hozzáadok egy kevés oregánót és én egy gondolatnyi (a görögök több godolatnyit) őrölt fahéjat, a vörösbort, a paradicsomszószt és kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzöm. A szósznak nem szabad nagyon bőnek és olajosnak lennie, mert akkor a sütés után nem tudjuk majd egyben kiszedni, mert az egész elázik.
A 40 szál(tényleg kéretik nem nevetni) makarónit sós vízben összetörés nélkül, FÉLIG megfőzök és leszűröm. A végső puhulást a sütőben kapja, a besamel szósztól.
A szószhoz a vajat egy lábosban elkezdem melegíteni, amikor felolvadt hozzáöntöm a liszt kb. 3/4-ét és habverővel simára keverem. Hozzáadok egy kevés tejet és a maradék lisztet, majd ezzel is simára keverem. Ez után a maradék tejet folyamatos keverés mellett adagolom hozzá. Folyamatos keverés mellett forrásig hevítem, ekkor sózom, borsozom, ízesítem fahéjjal és szerecsendióval.
Egy tűzálló tál aljára 20 szál makarónit fektetek, szép összevisszaságban. Nem baj, ha kisebb hézagok vannak köztük, ha szükséges pár szálat feltördelhetünk, hogy a tál közepén is ki tudjuk tölteni a helyet. Vékony besamelréteget simítok rá. Én ekkor egy vékony réteg reszelt sajtot szórok rá, ez eredetileg nincs így, de plusz jó ízt ad neki. Ezen elterítem a darált húsos szószt. Majd jön megint szép összevisszaságban a maradék 20 szál makaróni és vastagon befedem a maradék besamellel, vékonyan sajtot szórok rá és betolom a sütőbe. Alsó-felső sütésen, 180 fokon kb. 30 perc kell neki amíg a sajt szépen megpirul.
Érdemes délelőtt elkészíteni és 2-3 órát a konyhakövön, vagy hűvös spejzban hűlni hagyni, hogy szépen lehessen kiszedni a szeleteket. Nagyon laktató étel.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jaj én ezt nagyon szeretem. Szoktam is késziteni de ez a recept sokkal jobban hangzik. Bocsánat de 1 dolgot nem értek: 46 szál makaróni kell hozzá, de csak 44-et főzünk ki, a tálba pedig 20+20 kerül, mi is lesz a maradék 6-tal???:)

trinity írta...

Valld be, hogy csak az első alkalommal számoltad ki a makarónit-utána megy ez szemmértékkel is:))

Viktoria írta...

Ági,
Köszi az észrevételt, javítottam. Kicsit fáradt voltam már a postoláskor és kb. ki kellett számolnom, hogy a normál makaróniból mennyi kell. Itt van egy speciális változata a makaróninak a normál mellett. Ezt kifejezetten ehhez az ételhez gyártják, és kb. a normál kétszerese a lyuk a közepén.

Trinity,
Lehet ciki, de én mindig kiszámolom, hiába főztem már rengetegszer. Ez az egy dolog nem megy szemmértékre.

dettyf írta...

Szia. Egy kérdésem lenne. Régebben csináltam, de elvesztettem a receptet.:( Emlékeim szerint kellett bele sok petrezselyem. Van más változata ennek az ételnek?
Köszi a választ. Detti

Viktoria írta...

Szia Dettyf,
Én nem szoktam bele petrezselymet tenni, szárított oreganoval helyettesítem, mert a férjem nem eszi meg a petrezselymet.

Névtelen írta...

Köszönöm a válaszodat. Gratulálok a blogodhoz. Most találtam rá, de nagyon tetszik.:)

Reni írta...

Szia! Kecses összevisszaságban olvasom egy ideje a blogodat, nagyon tetszenek (és ízlenek) a receptjeid (és az írásstílusod is remek). Most a 40 szál makaróninál olyan jókedvre derültem, hogy gondoltam, megköszönöm neked az eddigi bejegyzéseidet!
Sok örömet, boldogságot, és persze finomságot :) kívánok mindannyiótoknak!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP