Saláták

2009. március 6.

Magyarországtól eltérően itt mi rengeteg friss salátát eszünk. Egy valamire való görög elszörnyed ha meghallja, hogy miket eszünk salátának álcázva, gondolok itt a savanyúságokra. Sokáig el se tudtam képzelni, hogy egy tejfölös szelethez, vagy pörköltszerűséghez friss salátát egyek, most viszont már teljesen természetesnek veszem a dolgot. Itt rengeteg féle "zöldséget-füvet" felhasználnak-unk salátákhoz. Az egyik ilyen a psares (ψαρες). Becsületes magyar nevét sajnos nem tudom, csak annyit, hogy a borsó félék családjába tartozik, magában nem ízletes, csak más salátának valóval keverve. A tudomány Lathyrus orchus-nak hívja, de sajnos így se találtam róla sok mindent. Tény és való, hogy a közönséges borsóhoz hasolnít levelének textúrája, és a levél végén egy kis csavart kacs, bajuszka van. Én megkóstoltam magában is mindenféle ízesítés nélkül, fű íze volt. Salátában nem túl nagy mennyiségben viszont finom. Az utóbbi hetekben többször is vettem és készítettem belőle salátát. Sajnos abban nem tudok segíteni, hogy Magyarországon hol lehet fellelni.

Psares salad collage

Kell hozzá:
fejes káposzta
római saláta
psares
paradicsom
sajt (én krétai gravierát és goudát használtam)
narancs
citrom
olívaolaj és só

A káposztát reszelőn vékonyra reszeljük, a salátát megmossuk, kicsavarjuk és vékonyra felszeleteljük. Psarest alaposan megmossuk és a szárakról letépkedjük a leveleket. Az előbbi "zöldségeket" egy salátás tálba szórjuk. Tetejére sajtot kockázunk és paradicommal, vagy filézett naranccsal díszítjük. Dresszingként egy fél citrom levét csavarjuk rá, ízlés szerint olivaolajat locsolunk rá és persze sózzuk. Finom még mézes-mustáros szósszal is, amihez 1,5 ek mustárt, 1 kk mézet és 1 kk vizet kikeverünk.

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Irígylem e jó kis zöldsalátákat. Vidéki kertünkbe majd szeretnék minél több félét ültetni.

trinity írta...

Annyira szép frissek.....Megenném!

Ami meg itthon kapható, biztosan tele van nitrátokkal:(((

Névtelen írta...

"Az egyik ilyen a psares (ψαρες). Becsületes magyar nevét sajnos nem tudom..." Ennek a növénynek a magyar neve ennek általában: "lednek". (A nemzetségben akad szép számmal mérgező is, tehát csak a jól beválttal kísérletezzünk.)

Lilahangya írta...

Kivancsiva tettel. inkabb papoules neven talaltam ezt-azt.
Ezeket leltem:

http://organicallycooked.blogspot.com/2008/12/psares.html

http://www.maltawildplants.com/FABC/Lathyrus_ochrus.php#NOM

http://www.pfaf.org/database/plants.php?Lathyrus+ochrus

Palócprovence írta...

A L. orchust - tudtommal - nálunk sehol nem termesztik és nem is árulják. Csíki Sándorhoz hasonlóan én is mindenkit óva intek attól, hogy más lednek fajokkal helyettesítsük!!!

Viktoria írta...

Köszönöm, mindenkinek a segítséget psares ügyben :). Ezek szerint Mo-n nem tudjátok kóstolni. Na majd ha egyszer Görögo-ban jártok tél és tavasz környékén :).

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP