Fetás cukkinifasírt - Κολοκυθοκεφτεδες με φετα

2009. április 9.

Szégyen nem szégyen amíg Magyarországon éltem meg nem ettem volna a cukkinit. Talán egyszer grilleztünk cukkinit és padlizsánt a kertben és akkor megkóstoltam, de nem igán volt az én ízvilágom, így nem is nagyon erőltettem a továbbiakban.
Itt Görögországban a hagyományos, eredeti tavernákban, rengeteg féle meze, vagyis előétel, mondhatnám fingerfood van az étlapon. Ezek között megtalálhatóak a különféle húsos, zöldséges, sajtos fasírtok is. Az egyik tavernázás során rendeltünk cukkinifasírtot. Megkóstoltam és megszerettem. Fasírtként teljesen más íze van mint grillezve.


Kell hozzá, 2 személyre (7-8 közepes méretű fasírthoz):
30 dkg cukkini
1 pici fej hagyma vagy 1-2 szál újhagyma
1 tojásfehérje
3-4 ek liszt
só, bors, menta
1 szelet görög feta
olívaolaj a sütéshez


A cukkiniket alaposan megmossuk és a kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük. A hagymát és a fetát felaprítjuk, elkeverjük a lereszelt cukkinivel, amit sózunk, borsozunk és mentával ízesítünk. Attól függően, hogy mennyire vizes a cukkini 3-4 ek liszet adunk hozzá, majd a felvert tojásfehérjét. A tojásfehérjéből lehet, hogy nem kell az egészet hozzákeverni, ne legyen túl folyós a massza. Serpenyőben nem túl sok olívolajat hevítünk. Evőkanállal halmocskákat teszünk a cukkinis masszából az olajba amiket kb. 0,5 cm vastagra lapítunk. Mindkét oldalról szép arany színűre sütjük.
Aki nem szereti a menta erős ízét, kipróbálhatja kaporral, vagy oregánoval.

4 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Mindegy, hogyan kezdted megszeretni a cukkinit, szerintem érdemes :) Sokféleképpen el lehet készíteni. Remélem, nem haragszol meg, ha ideteszek egy példát a sajátjaimból: http://beck.blog.hu/2008/09/04/cukkinis_lepenykek
További jó recepteket kívánok!

erős ildikó írta...

Nagyon szeretjük a zöldségfasírtokat, ilyet is biztosan fogok sütni!

mmama írta...

Nagyon örülök hogy Rád találtam.
Mi is sok görög ételt eszünk.
1992 óta járunk Gr.O- ba, családi
ismertségek révén ottani családokhoz.
Sokat tanultam Tőlük.
Te Krétán élsz ? Akkor majd talán jövőre...... addig is magyar klaviatúrával jaszú !

Lindus írta...

Zseniális vacsora volt! Sokszor lesz még ilyen otthon. Köszönöm a receptet!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP