Cseresznyeíz

2009. május 26.

Nyár van. A belvárosban hömpölyögnek a turisták. A nap éget. A tenger hőmérséklete bíztatóan emelkedik, már 21 fokos! A légkondicionáló immár három napja elkezdte szezonális munkáját a lakásban. Eddig bírtuk. Amikor az éjszakai minimum hőmérséklet nem akart a lakásban 25 fok alá menni, a nappali maximum pedig megközelítette a 30 fokot úgy gondoltuk elég, ideje hűsölni egy kicsit.
A szupermaketekben és a piacokon már jó két hete árulnak cseresznyét. Tegnap sikerült belőle először vennem próbának egy kilót (5 euróért!!! :o ). Ma a kóstolás után úgy döntöttem, hogy kimagom egy részét, a többit pedig megettük magában. Miután délután 6-kor a nap végre nem tűzött be a konyhaablakon bemerészkedtem a konyhába, hogy előzőleg kimagozott cseresznyéből egy kevés lekvárt főzzek, illetve ízt, mert az flancosabban hangzik.

2 db 2,5 dl-es üveghez:
50 dkg magozott cseresznye
15-20 dkg cukor
1 kiskanál citromlé

A cseresznyét a cukorral egy lábosban összekeverjük és kb. 1/2 órát állni hagyjuk amíg a cukor kicsit megolvad és a cseresznye egy kevés levet ereszt. Erős lángon elkezdjük melegíteni és amikor felforrt leszedjük a habját, hozzáadjuk a citromlevet és közepes lángon főzzük tovább. Ekkor én bevetem a botmixert és durvára turmixolom, úgy hogy maradjanak benne kisebb-nagyobb cseresznyedarabok. A főzést kb. 15 percig folytatjuk, amikor is forró vízzel kimosott meleg üvegekbe töltjük, lezárjuk, pár percig fejtetőre állítjuk az üvegeket, majd újságpapírba és pokrócba csavarjuk. Ebben a szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.


cherry jam

2 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ha ez megnyugtat, itt is 1000 ft volt a zöldségesnél, szerencsére én kaptam egy zacskóval a szomszédból.

Viktoria írta...

Megnyugtatni nem nyugtat meg, sajnos ennyibe kerül :(. De hát valamit szeretünk..

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP