Eperdzsem
2009. május 27.
Úgy tűnik már mindenki megfőzte a saját eperből készült lekvárját, dzsemjét, szörpjét, csak még én nem. A piacon elég baráti 2 eurós áron kínálták a fél kilónyi epret. Itt az epret még sehol sem láttam úgy árulni mint Magyarországon, vagyis kilóra és kérhetsz amennyit akarsz. Itt még csak a kis dobozkákba porciózott fél kilós változattal találkoztam. Ez a megoldás talán azért jobb, mert így az eper nem törik amikor szedik neked. Nem főzök nagy mennyiséget a lekvárokból, mivel többfélét is készítek és csak ketten vagyunk, így csak annyit főzök ami a következő szezonig kitart. Az egyetlen lekvár az a sárgabarack, mivel azt sok édességbe is használom, így abból nagyobb mennyiséget készítek.
A fent említett barátságos árnak köszönhetően és nem utolsó sorban mivel nagyon szép, friss volt vettem 2 dobozzal, dzsemnek és friss fogyasztásra.
2 db 2,5 dl-es üveghez:
50 dkg eper(megtisztítva ennyi)
25 dkg cukor
1 ek friss citromlé
A megtisztított epret félbe-negyedekbe vágom attól függ mekkorák és lábosba szórom a cukorral együtt. 15-20 percig állni hagyjuk amíg egy kevés levet ereszt. Nagy lángon elkezdjük melegíteni, amikor felforrt leszedjük a habját és botmixerrel félig összetörjük, úgy hogy gyümölcsdarabok is maradjanak benne. Hozzáadjuk a citromlevet és kb. 10 percig főzzük közepes lángon. Ekkor megint leszedjük a habját és steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, pár percig fejtetőre állítjuk őket, végül újságpapírba és pokrócba szárazdunsztoljuk kihűlésig.
Nem használok, semmilyen zseléfixet vagy dzsemfixet, sőt a kőkori órákig főzzük, hogy besűrűsödjön és semmi gyümölcs íz ne maradjon eljárás híve nem vagyok, így ez a dzsem a folyós fajátból való.
2 megjegyzés:
Szia! Kérlek, nézz be hozzám ide: http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/05/sefseges-szakacssapka.html
:))
Szia, nálam is vár Rád egy meglepetés:
eveandapple.blogspot.com
Megjegyzés küldése