Eperdzsem

2009. május 27.

Úgy tűnik már mindenki megfőzte a saját eperből készült lekvárját, dzsemjét, szörpjét, csak még én nem. A piacon elég baráti 2 eurós áron kínálták a fél kilónyi epret. Itt az epret még sehol sem láttam úgy árulni mint Magyarországon, vagyis kilóra és kérhetsz amennyit akarsz. Itt még csak a kis dobozkákba porciózott fél kilós változattal találkoztam. Ez a megoldás talán azért jobb, mert így az eper nem törik amikor szedik neked. Nem főzök nagy mennyiséget a lekvárokból, mivel többfélét is készítek és csak ketten vagyunk, így csak annyit főzök ami a következő szezonig kitart. Az egyetlen lekvár az a sárgabarack, mivel azt sok édességbe is használom, így abból nagyobb mennyiséget készítek.
A fent említett barátságos árnak köszönhetően és nem utolsó sorban mivel nagyon szép, friss volt vettem 2 dobozzal, dzsemnek és friss fogyasztásra.

strawberry jam

2 db 2,5 dl-es üveghez:
50 dkg eper(megtisztítva ennyi)
25 dkg cukor
1 ek friss citromlé

A megtisztított epret félbe-negyedekbe vágom attól függ mekkorák és lábosba szórom a cukorral együtt. 15-20 percig állni hagyjuk amíg egy kevés levet ereszt. Nagy lángon elkezdjük melegíteni, amikor felforrt leszedjük a habját és botmixerrel félig összetörjük, úgy hogy gyümölcsdarabok is maradjanak benne. Hozzáadjuk a citromlevet és kb. 10 percig főzzük közepes lángon. Ekkor megint leszedjük a habját és steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, pár percig fejtetőre állítjuk őket, végül újságpapírba és pokrócba szárazdunsztoljuk kihűlésig.
Nem használok, semmilyen zseléfixet vagy dzsemfixet, sőt a kőkori órákig főzzük, hogy besűrűsödjön és semmi gyümölcs íz ne maradjon eljárás híve nem vagyok, így ez a dzsem a folyós fajátból való.

2 megjegyzés:

Maimoni írta...

Szia! Kérlek, nézz be hozzám ide: http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/05/sefseges-szakacssapka.html
:))

Eva írta...

Szia, nálam is vár Rád egy meglepetés:

eveandapple.blogspot.com

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP