Japán naspolya - δεσπολα

2009. május 9.

Hát jól eltűntem egy kis időre.... Először az esküvő, aztán az esküvő utáni fáradalmak + a sütési-főzési ihlethiány, majd az utóbbi egy hétben sajnálatos módon azt hiszem megdöntöttem az egyhétbe sűríthető vérvételek (brrrr) és orvoslátogatások alkalmát. Most azonban, hogy kipihentem magam, és egészségügyileg is rendben vagyok itt az ideje, hogy ismét fakanalat és habverőt ragadjak.
Ma megismerkedtem egy számomra új gyümölccsel. A görög nevéből sajnos nem tudtam, hogy mi is az a párom meg nem tudta angolul, így a neten utána kerestem. Nos kiderült ez az új gyümölcs aminek most itt szezonja van és a fák roskadoznak tőle a japán naspolya.
Aki már látott és evett az tudja, hogy kb. 3-8 cm hosszú és 2-5 cm széles gyümölcsről van szó. Színben a citromtól a narancssárgáig pompázik, kicsit bolyhos kívülről és belsejében kb. 2 cm nagyságú egy vagy több mag található. A gyümölcs egyébként Ázsiából terjedt el a világon mindenfelé. A legközelebbi rokonai az almafélék. Nagy mennyiségben tartalmaz C-, B- és E-vitamint, karotint, vasat, kalciumot, kaliumot és magnéziumot.

Nekem kinézetre a szilva és a sárgabarack keverékére hasonlít. Ha lehúzzuk a bőrét, lédús édes-savanyú gyümölcshúsra bukkanunk. A gyümölcs állítólag utóérő, vagyis leszedés után még várni kell és utána lesz igazából fogyasztásra alkalmas. Netes kutakodásomból az is kiderült, hogy leginkább frissen a héjától és magjágtól megszabadítva fogyasztják; de készítenek belőle kompótot, illetve gyümölcslevet és magas pektin tartalmának köszönhetően alkalmas lekvár, zselé, dzsem, chutney, sőt bor készítésére is.
Mivel N. szülei ma egy jó nagy szatyornyit hoztak nekünk, és engem maga a friss gyümölcs íze csak úgy magában nem vett le a lábamról, úgy tervezem, hogy a felét holnap befőzöm lekvárnak, a másik felét pedig meghagyom N.-nek friss fogyasztásra.

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Én idehaza inkább csak barnásabb, szőrösebb, kicsit szotyakosabb formában találkoztam a naspolyával. Ez ugyanaz a gyümölcs?

Viktoria írta...

Igen, ugyanaz. Többféle fajtája létezik. Ha a wikipediaban beírod, hogy naspolya akkor megtalálod a többi változatot is.
Egyébként nekem is vannak barnásabb darabjaim. Ki akartam dobni őket, mondván már kezdenek rohadni, de a párom megállított, állítólag semmi baja, sőt olyankor a legédesebb.

Unknown írta...

Errefelé is árulják, itt "nespoli" név alatt fut. Lehet, hogy rokon a Magyarországon is ismert naspolyával, de szerintem ez sokkal ehetőbb, gyümölcsösebb változat - én legalábbis az otthoni naspolyáért még sose tudtam rajongani.
Nem lehet, hogy a barnább szemek már egy kicsit elkezdtek erjedni és azért tetszenek a férjednek ennyire? ;)

Viktoria írta...

Azt hiszem ez a gyümölcs nem lesz a kedvencem.
A barnákról nem tudok nyilatkozni, én nem barnát kóstoltam.
Állítólag a barna sokkal édesebb mint a még nem barnák.

borzas írta...

Athénban ezt muszmula (mousmoula) néven árulták szaréhugyé májusban. jó anyag.

Viktoria írta...

Borzas,
itt despola néven árulták, illetve amikor szezonja van árulják.
Évente egyszer mikor szezonja van megeszek egy párat, amúgy engem nem nagyon nyűgözött le.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP