Brownies
2009. június 25.
A brownies kérdés mindig is izgatott. Mit szeretnek rajta annyira az amerikaiak? Lehet szégyen de még soha nem ettem. Ahol lett volna lehetőség browniest ennem, ott eddig valamilyen oknál fogva mindig a csokoládé szuflé győzött vaníliafagylalttal.
Az egyik görög tv adón azonban van egy nagyon klassz sorozat. Az édességekről szól. Minden szombaton 1 óra tömény édességgyártás folyik az egyik legjobb és leghíresebb görög cukrász vezetésével (sütésével). Ő Stelios Parliaros. Az összes részt láttam eddig, de a legjobb, hogy a tv adó oldalán az összes eddigi recept leírása megtalálható és videon is lejátszható az elkészítési folyamatuk. Ha esetleg valakit érdekel itt található, görögül tudók előnyben :). A pasas egyébként nekem nem túl szimpatikus, de nem is őt nézem, hanem amiket készít. A múlt héten browniest készített, igaz az olívaolajos változatot, de emlékeztem, hogy csinált ő már korábban egy vajasat is. Visszakerestem és tegnap megsütöttem. Isteni lett. A ropogós tető alatt, puha és majdnem krémes süti rejtőzik. Tömény kalóriabomba, de most már legalább tudom, miért imádják az amerikaiak.
20×20 cm-es formához kell:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
9 dkg liszt
A sütőt 160-170 fokra előmelegítem. A csokoládét a vajjal vízfürdő felett felolvasztom. Az egész tojásokat a cukorral addig verem a robotgéppel amíg fehér, sűrű krémes nem lesz, kb. 3-5 perc. Ekkor a tojáskrémet belekeverem az olvasztott csokoládé-vaj szirupba. Végül beleszitálom a lisztet és egyneműsíem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntötm és 25 percig sütöm. Egy perccel se süssük tovább, akkor jó, ha a tetejét megérintjük és úgy érezzük még sülnie kellene. Ha tovább sütjük csak kiszárad! Sütőpor nem kell a sütibe! Kihűtjük és felkockázzuk.
13 megjegyzés:
Tegnap olvastam Reninél, hogy Te is panaszkodtál, hogy megteszel mindent, és mégis úgy érzed, hogy kevesen szólnak hozzá nálad.
Hát, jöttem, és most hozzá is szólok, mert sokszor jövök, de abban igazad van, hogy tényleg ritkán írok. Igérem, többször fogok, mert az oldalad remek. És a fényképeid is remekek!
Gratulálok és csak így tovább sokunk örömére! :D
Szepyke,
igazából nem panasznak szántam, hanem együttérzésnek. Én is sokszor csak olvasni megyek a blogokra vagy a képeket nézegetni, de igazából hozzászólni én se sokszor szoktam. Azt hiszem ezen nekem is változtatonom kell és többet kell véleményt nyilvánítanom másoknál.
Köszönöm a hozzászólásodat:)
Én is szeretem a blogodat és irigykedve néztem, hogy pár nappal ezelőtt meggy dzsemet készítettél. Itt nem nagyon van meggy, ha akarsz akkor úgy kell megrendelni és az ország felső részéből hoznak neked jó borsos áron.
Jaj én imádom ezt a sütit. Meg fogom próbálni:)
Küldjek meggyet? Én már kezdek belefulladni...
:D
Viszont, én meg kérek tőled napot!
Nah, cserélünk?:DDD
Szepyke,
Én benne vagyok:))
Nem panaszkodás képpen, de még csak június vége felé járunk és már most elég volt idénre a nyárból. A légkondink már május közepe óta napi szinten üzemel. Tegnap és ma végre van egy-két bárányfelhő is és nincs tikkasztó meleg, esőre meg majd valamikor szept vége okt eleje felé számíthatunk.
Viszont cserébe szívesen belefulladnék a meggybe, imádom az egyik kedvenc gyümölcsöm.
Fruzska, próbáld ki nagyon egyszerű és gyors recept.
Jaj, azért annyi meleget nem kérek, sőt! Én nem nagyon szeretem, csak ha a Balatonban fekszem a gumimatracon, akkor viselem el. Meggyet küldök, adj egy címet! :D
Játékba hívlak:
http://palocprovence.blogspot.com/2009/06/lenyegtelen-dolgaim.html
A brownie nálunk is jött, látott és győzött! Az enyémnek még krémesebb volt a belseje, mintha töltött lett volna.
Ahogy mondod: atom kalóriabomba :-))
Szepyke, megadnám a címemet szívesen, de ahogy a görög postát ismerem, főzés nélkül is dzsem lenne belőle mire ideérne:D.
Palócprovence, köszönöm a játékot!
Chef Viki, lehet, hogy azért nem lett olyan krémes, mert nekem nem légkeveréses a sütőm :(. Jelenleg egy kb. 15 éves villanytűzhelyem van így mindent alsó-felső sütéssel készítek. De remélhetőleg nemsokára lesz egy hiper-szuper beépíthetős Bosch főzőlapom a hozzávaló sütőrésszel együtt :D!
Majd meglátjuk, hogy az mit produkál.
Szia:)Fantasztikusan néz ki a sütid és szép a kép is.De a sütibe még sütőport sem teszel?A tojásokat amúgy szétválasztod?
Andrea1001,
A sütőpor egyáltalán nem kell bele, ez a süti nem kell hogy megemelkedjen, csak amennyit magától bír.
A tojásokat nem kell szétválasztani. Az egész tojásokat vered addig a cukorral amíg sűrű fehér habod nem lesz. Kb.3-5 perc.
Köszi szépen.
Á, nem a sütőn múlik :-) Az enyim egy Karancs márkájú, kb. velem egyidős (30 éves) gázsütő, világbajnok módon süt!
Sőt, a kisházunkban meg palackos gáztűzhelyem van, lábakon áll, egy öreg bácsitól vettük, akinek az anyukája!!! sütött benne süteményt :-)) Hát az maga a csoda, ahogy süt!
Megjegyzés küldése