Cseresznyés pite
2009. június 1.
A cseresznye egyre pirosabb és egyre olcsóbb. Gondoltam sütök belőle egy jó kis pitét. Remekül sikerült mind kinézetre mind ízre. Langyosan isteni egy kis vaníliafagylalttal, de hidegen is eteti magát.
Egy 14×20 cm-es formához:
15 dkg liszt
7 dkg margarin
4 dkg cukor
1 ek tejföl
1 tojás sárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
35 dkg friss magozott cseresznye
5 dkg cukor
1 ek liszt
fahéj
1 tojásfehérje a kenéshez
2-3 ek zsemlemorzsa
kristálycukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. Ha kipihente magát kinyújtjuk akkorára, hogy majd minden oldalon túllógjon a tálon. A tálat kivajazzuk és lisztezzük, beleügyeskedjük a tésztát és az oldalait is beborítjuk vele. A túllógó részeket levágjuk és a kész alapot kb. 5 percre betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és kicsit elősütjük. Kivesszük, megszórjuk 2-3 ek zsemlemorzsával egyenletesen. A kimagozott cseresznyét elkeverjük az 1 ek. liszttel, az 5 dkg cukorral és ízlésnyi fahéjjal. A gyümölcsöt elosztjuk az elősütött tészta tetjén. A maradék pitetésztát megint kinyújtjuk és vékony csíkokat vágunk belőle amivel a pite tetejét berácsozzuk. A tojásfehérjét picit felverjük, megkenjük vele a rácsok tetejét, megszórjuk cukorral és mehet 180 fokra 25-30 percre a sütőbe.
4 megjegyzés:
De jól esne most egy szelet! Csodaszép, ide érzem az illatát! :))
Köszönöm a receptet, ma megsütöttem. Nagyon finom lett :)
Üdv. Dóri
Dóri,
örülök, hogy ízlett :), én már a meggyes változatot tervezem, csak még árulnak meggyet.
Isteni finom lett,a férjem nem győzte dícsérni!
Megjegyzés küldése