Meggy dzsem
2009. július 5.
Azt hiszem már említettem, hogy amíg a csersznyébe bele lehet fulladni annyit árulnak belőle, meggyet szinte lehetetlen találni. Kiderítettem, hogy kapható június végén-július elején, de csak egy-két napig és ha az ember biztosra akar menni meg kell rendelnie. Másfél hete véletlenül talátam egy helyen a mindennap nyitva tartó piacon a városközpontban, de akkor nem vettem sokat belőle, viszont rendeltem még két kilót. Ez a két kiló tegnap érkezett meg. El is mentem érte és kb. két óra alatt sikerült is kimagoznom az egészet. Sajnos borzasztó kis szemű itt a meggy, a nagymamám szerint ezt hívják "cigány meggynek". Elsőre dzsemet készítettem belőle.
2 db 3,8 dl-es üveghez:
60 dkg meggy
35 dkg cukor
1 ek citromlé
A meggyet elkeverem a cukorral és negyed órárát állni hagyom. Ekkor nagy lángon felforralom, leszedem a habját, botmixerrel félig pürésítem, kozzáadom a citromlevet és még 10 percig főzöm alacsony lángon. Kiforrázott üvegekbe töltöm, lezárom és pár percre fejreállítom az üveget. Újságpapírba csomagolom és mehet a szekrénybe a pokrócok közé, hogy lassan hűljön ki. Felbontás után hűtőben tároljuk, mert nincs benne semmilyen tartósító!
4 megjegyzés:
Hát, tudod, lehet, hogy kevés a meggy, de ez valami fantasztikusan gyönyörű! Majdnem fekete! Csodaszép
Ugye?! Csak ne lenne olyan borzasztóan apró :(, rémálom kimagozni.
Ez valami csodaszínű (s - ízű!)
Ha tudnátok milyen isteni finom lett :D. A képeken lévő kis falatkákat fofózás után megettem, a dzsem még kellemesen meleg volt rajta. Egyszerűen isteni lett!
Megjegyzés küldése