Beköltöztünk és Beigli

2009. december 28.


Itt szeretném megköszönni mindenkinek a karácsonyi jókívánságokat, remélem mindenkinek jól telt a karácsony, úgy ahogy azt eltervezte.
Mi elköltöztünk és beköltöztünk. A régi lakást bedobozolni sokkal tovább tartott, mint itt az újban kipakolni. Mondhatom azt, hogy december 19-én szombaton reggel jött a költöztető a bútorainkért, délután 2-kor már minden bútor a helyén volt és estére N. húgának a segítségével a konyhát teljesen kipakoltuk, minden a helyére került. Vasárnap délelőtt kipakoltam a „téli” ruháinkat és a fürdőszobát töltöttem meg az odavalókkal, és már ebédet is főztem aznapra. Délután még egyszer porszívóztunk-felmostunk így estére teljesen rend volt. Hétfőn délután feldíszítettem a karácsonyfánkat és este felavattuk a kandallót is. Azt nem mondom, hogy minden a helyén van, mert például a könyvek még dobozokban vannak, a karnisok még nincsenek felszerelve (még szerencse, hogy van redőny), de már csak apróságok maradtak. Az egyetlen hátrány, hogy mobiltérerő csak a balkonajtó mellett van, vagy kint a balkonon és internetünk sincs. Viszont a balkonon van 3G, még szerencse, hogy nincs hideg, így áldva az Apple-t, az iPhonenak köszönhetően sikerült ezt a posztot feltenni. Persze ezt is csak előkészületekkel, hogy minél jobban kihasználjuk a havi előfizetett megabájtokat, wordben előre megírt szöveggel és másol-beilleszt trükkel felgyorsítva.
És íme a vadonat új konyhám:

My new kitchen

Ha karácsony, a beigli nem maradhat el, főleg azért sem mert hiába a sok finom görög sütemény, nekem azért a beigli az igazi karácsonyi sütemény. Ezzel avattam egyébként fel az új sütőmet. A recept egy régi, talán nőklapja újságfecnin van meg a nagyimnak ő mindig ez alapján süti és én is elhoztam ide magammal. Aztán amikor Horváth Ilonát lapoztam rájöttem, hogy a két recept egy és ugyanaz, bár mi a nagyimmal a töltelék hozzávalóin kicsit változtattunk. Ez a fajta beigli ellapul, nem marad szép kerek, sőt a megszurkálás ellenére nekem eddig pici pukkadás még mindig lett rajta, de nekem akkor is ez az igazi. Szerintem ez a legjobb beigli recept, legalábbis nekem.

Hungarian christmas cake

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg puha vaj vagy margarin
2 tojás
5 dkg porcukor
1 cs szárított élesztő
2 dl tej

Diós töltelék:
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
3 dl víz
8 dkg mazsola

Máktöltelék:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
8 dkg mazsola

A diótöltelékhez a vízből és a cukorból sziprupot főzök, majd beleöntöm a diót és a mazsolát, átkeverem, majd hűvös helyen hagyom kihűlni.
A máktöltelékhez a tejet felforralom és beleöntöm a többi hozzávalót, átkeverem és ezt is hűvös helyen kihűtöm.
Mindkét töltelék elég folyósnak tűnik még forrón, de kihűlve besűrűsödik. Nagyon fontos, hogy a tölteléket hidegen kenjük a tésztára!
A puha, szobahőmérsékletű vajat a liszttel elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojásokat, a porcukrot, az élesztőt és a langyos tejet és alaposan összegyúrom. 2 órán át kelesztem. Ez után négy részre osztom, téglapokat nyújtok belőlük, megkenem őket a töltelékkel úgy, hogy a tészta széleit 2 cm szélességben üresen hagyom, felcsavarom, és sütőpapíros tepsire fektetem, úgy, hogy a csavarás alulra kerüljön és a a végeit is lezárom és aláhajtom. Letarkarom és 1 órát kelesztem. A sütőt 200 fokra előmelegítem, átkenem a rudak tetjét egész felvert tojással, az oldalait villával megszurkálom és betolom a forró sütőbe, majd rögtön visszaveszem 180 fokra a hőmérsékletet és kb. 25-30 percig sütöm.
Aki márványosra szeretné sütni a tetjét az a második kelesztés előtt kenje meg egész tojással kelessze egy órát letakaratlanul, majd kenje meg tojásfehérjével és 30 percig tegye hideg helyre, majd ez után tegye a sütőbe.

14 megjegyzés:

Csenge írta...

Uhúú, micsoda konyha...! És olyan széép rend van, katalógusban a helye! ;-)

Csini bejglik, még így 6 rúd elfogyasztása is lecsusszanna egy-két vastagabb szelet. :-)))

á la carte kulinaria írta...

Gyönyörű konyha!!! Lesz kép a lakás többi részéről is? Imádom a lakberendezést : )

Puszedli írta...

Nagyon szép konyha! :)

Doctor Pepper írta...

nagyon szép és "új-illatú" konyha:)

belgasagok írta...

a konyha gyönyörű, a bejgli szintén, de minden elismerésem az apple, iphon komboért:) örülől, amikor a szifonkát arra használják amire kell:)

Ms. Poppy írta...

Régóta vagyok olvasód, de csak most szántam rá magam a commentelésre. Szeretném megköszönni a sok finomságot, amit megosztasz itt.
Másrészt pedig gratulálok a szép új lakáshoz. A konyha egyszerűen isteni! Ide vele!:P

Unknown írta...

Gratulálok a szép új lakáshoz, a konyha egyszerűen csodálatos. Biztosan sok finomság fog készülni N. nagy örömére. Igazán boldog lehet, hogy ilyen feleséget talált.Reméljük hamarosan lesz rendes internet elérhetőség és sok jó receptet fogunk még olvasni.

nokedli írta...

gratulálok a szép lakáshoz! nagyon örülök, hogy még karácsony elätt sikerült költöznetek! a bejglim nekem is nagyon hasonló, csak nálam 3 tojás kell hozzá (jó üpuha is a tészta). megnyugtatott, hogy enmcsak az enyém alpul el és red kicsit széjjel ugyanígy;-) látom, nálad is jó sok mazsola van benne, én is pont így szeretem.

szepyke írta...

Sárga vagyok, látszik?
Imádok felújítani... Most el is gondolkodtam, hogy mit csináltassak most meg, hogy megláttam az új konyhádat. Nagyon szép lett! Készíts benne továbbra is finomakat!:)

mmama írta...

Sok szép pillanatot kívánok eltöltendő az új konyhában.
Nagyon jól mutat és biztos praktikus is.
Karácsonyi sütemény ide vagy oda, ha megkívánjuk én bármikor megsütöm.

zouzouna írta...

Megsult a Vasilopita a recepted alapjan, mar alig varom az ejfelt, hogy felvagjuk!
Nagyon boldog uj evet kivanok Neked es a csaladodnak! Legyen az uj eved is ilyen finom receptekben gazdag!

Palócprovence írta...

Csodaszép a konyhád, teljék sok örömed benne! Nagyon boldog új évet kívánok Nektek!

borzash írta...

Szép a konyha, jó disznóólcsinálást benne ;)

A bejglinek a töltelékébe felvert tojáshab: zseniális, próbáld ki. A sárgája mehet a tésztába.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP