Görög rizspuding - Ρυζογαλο

2010. július 25.

Hogy mennyire görög ez a punding arról vannak kétségeim. Egy biztos, ez a recept Görögországból való. Itt nagyon népszerű hűsítő édesség. Meg lehet szórni fahéjjal, kakaóval, vágott diófélékkel; lehet rá csurgatni mézet, vagy kanalas édességet (γλκο του κουταλιου) ki hogy szereti. Egyes vidékeken a hozzávaló víz egy részét helyettesítik rózsa vagy narancsvirágvízzel, illetve vanília helyett masticát tesznek bele.
Rendkívül praktikus édesség, főleg nyár idején. Maximum fél óra alatt kész van, plusz a hűtési idő és még a sütőt se kell bekapcsolni hozzá!

Rice pudding - Ρυζογαλο

4 db kb. 2 dl-es tálkához:
1/2 csésze rizs (NEM gyors!)
1 csésze víz (illetve 1/2 cs. víz és 1/2 cs. rózsa v. narancsvirágvíz)
4 csésze tej
1/2 csésze cukor
2 evőkanál kukoricaliszt
1 cs. vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd kikapart bele / mastica
tetejére: fahéj, kakaó, méz, vágott diófélék, gyümölcsszósz, ki mit szeret

A rizst a vízzel (vagy víz+rózsa v. narancsvirágvízzzel) közepes hőfokon elkezdem főzni. Amikor a rizs beitta szinte az összes vizet, felöntöm 3 + 1/2 csésze tejjel, beleöntöm a cukrot, a vaníliás cukrot vagy a vaníliarúd belsejét és lassan forralom kb. 15-20 percig (rizsfüggő, hogy mennyi idő alatt lesz puha). Ekkor a 2 evőkanál kukoricalisztet csomómentesre keverem a maradék 1/2 csésze tejjel és besűrítem vele a pudingot. Nem kell megijedni nem lesz olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Hűlés közben is sűrűsödik még majd.
Kis tálkákba mérem, megvárom amíg langyosra hűl, majd hűtőben teljesen behűtöm. Hidegen, a tetején ki mivel megszórva, megcsurgatva tálaljuk.

Megjegyzés: ha vanília helyett masticával készítjük, akkor a masticát egy kevés kristálycukorral mozsárban össze kell törni. Magában nem lehet, mert összeragad! Vagy ha szerencsések vagyunk és kapunk őrölt masticát akkor azt tegyük bele. Vigyázzunk vele nem kell sok belőle mert nagyon intenzív az íze!

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Én csak a török muhallebit ismerem, amit szintén masztikával ízesítenek, és ha nem is rizzsel, de rizsliszttel készül. Szóval szerintem nem valószínütlen, hogy görög vagy török, de legalábbis orientális a recept...
4Imádom! Ráadásul minden mennyiségben ;o)

Moha írta...

Finom lehet! Remélem Kis Fahéj jól van, várunk róla újabb képeket:)

Névtelen írta...

Nekem minden jöhet, ami a tejberizsre hajaz! :-)

Viktoria írta...

Maci és Panna én is imádom, főleg fahéjjal és kakaóval megszórva!

Moha, ha valaki ügyesen kattintgat a Kis Fahéjos bejegyzés bizonyos részén, rájön, hogy lehet még több képet megnézni róla ;).
Egyébként nagyon jól vagyunk!
Júli 21-én voltunk 2 hónaposak és az orvosi mérlegelés szerint 3900 g és 54 cm a jelenlegi állás :D!

Katina írta...

Nagyon guszta!
hogyhogy nem rizsliszttel készül? Szerinted azzal is jó?

Viktoria írta...

Katina,
Szerintem jó rizsliszttel is. Viszont azt nem tudom, hogy annak milyen a sűrítő hatása? Értem ez alatt, hogy ugyanannyi, kevesebb, vagy több kell-e belőle a kívánt sűrűség eléréshez???

Katina írta...

hát na látod ezt nem tudom 8) majd kipróbálom, van egy kiló rizslisztem, tigriskenyérhez vettem

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP