Kok - Κωκ

2010. augusztus 23.

Ha valaki járt már Görögországban akkor valószínűleg az édességek terén a sziruptól csöpögő baklavaszerűségek jutnak az eszébe. Pedig vannak másmilyen sütemények is. Egy görög cukrászda kész bűnbeesés. Egyrészt minden ínycsiklandóan van betéve a pultokba, másrészt, olyan sokfélét árulnak, hogy az ember azt se tudja mit kóstoljon meg, a legjobb lenne mindenből egy kicsit.
Nagyon népszerűek a pici tortácskák, és a két-három falatnyi krémmel töltött sütik. Ez is egy ilyen sütemény és persze ebben is van egy nagyon kevés szirup. Az alábbi az alap változat, én nem annyira kedvelem, viszont N.-nek ez a kedvence.
Hamarosan felteszem az általam jobban kedvelt másik két változatot is. Talán ez a görögök macaronja, bár nem mandulával készül a korong.


Kok - Κωκ

Hozzávalók 12-14 darabhoz:
A piskótához:
7 dkg cukor
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
6 dkg liszt
2,5 dkg kukoricaliszt

A krémhez:
17,5 dkg tej
7,5 dkg tejszín
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
2 dkg kukoricaliszt
4 dkg cukor

A sziruphoz:
5 dkg víz
5 dkg cukor

A mázhoz:
8 dkg tejszín
8 dkg étcsokoládé
1 mk méz

A krémhez a tejet és a tejszínt felteszem melegedni. A lisztet és a cukrot a tojásokkal kikeverem, és a már meleg, de még nem forró tej-tejszínből hozzáöntök folyamatos keverés mellett, majd az egész tojásos keveréket hozzáöntöm a tej-tejszínhez és folyamatosan keverve besűrítem. Amint sűrű kiöntöm egy tálba és rögtön rányomok egy darab folpackot, hogy hűlés közben ne bőrösödjön be. Hűtőbe teszem kihűlni.
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral addig verem amíg sűrű fehér krémet nem kapok. A fehérjét egy csipet sóval szintén nagyon kemény habbá verem. A tojássárgás krémhez keverem a felvert fehérje felét, hogy fellazítsam, majd kétrészletben beleszitálom a kétféle lisztet és végül körkörös mozdulatokkal beleforgatom a maradék fehérjehabot. Nyomózsákba töltöm aminek a végére egy sima kb. 0,5 cm átmérőjű csőrt tettem és sütőpapírra vagy szilikonlapra 3-4 cm-es korongokat nyomok (24-28 db-ot) kicsit szellősen mert megnőnek. Előmelgített 200 fokos sütőben 11-14 percig sütöm, amíg szép arany színe nem lesz. Ha kihűlt óvatosan lehúzom őket a papírról.
A sziruphoz a cukrot a vízzel 2 percig forralom, majd langyosra hűtöm.
Összeállítás:
A piskótakorongokat a talpukkal felfelé felsorakoztatom és mindegyiket megkenem egy ecset segítségével a sziruppal (csak egy kicsit nem kell szétáztatni).
A kihűlt krémet habverővel alaposan átkeverem, hogy levegős legyen és nyomózsákba töltöm. Ugyanazzal a csőrrel amivel a korongokat csináltam, a korongok felére krémet nyomok (kanállal is lehet kenni, de így szebb lesz), majd az üres korongok másik felével befedem. Igyekszem ugyanakkora korongokat ragasztani egymáshoz.
Ekkor én beteszem őket a hűtőbe úgy egy órára, hogy jól összetapadjanak.
A mázhoz a tejszínt felforralom és az apróra tört csokira öntöm, picit várok, hozzáadom a mézet és az egészet addig keverem amíg egynemű fényes csokikrémet nem kapok. Én mély fagyistálkában csináltam a mázat.
Végül kiveszem a hűtőből a kész kekszeket és az egyik felüket belemártom a csokikrémbe, majd a csokis felével felfelé tálcára teszem. A hűtőben rádermesztjük a csokimázat és már lehet is enni.
Kicsi hosszadalmas, de megéri. És ez kifejezetten a nem túl édes-émelyítő görög édességek közül való.

2010.08.25. Update:
Kóstolás után N.-el egyetértésben úgy döntöttünk, hogy a krém lehetne édesebb és vaníliásabb, így legközelebb dupla mennyiségű cukor és egy fél vaníliarúd kikapart belseje is belekerül majd.
A szirupos ecsetelést pedig felejtsük el és nyugodtan "fürdessük" meg a korongokat pár másodpercig a szirupban, hogy tudjanak magukban szívni szirupot. Azért arra vigyázzunk, hogy ne áztassuk szét őket!

Lustáknak egy ötlet:
A piskótakorongokat helyettesítsék babpiskótával, a vaníliakrémet pedig vaníliás pudingporból készített krémmel, a máz és a szirup pedig ugyanaz mint ahogy leírtam. Gyors megoldás, bár ízvilágban és kinézetben biztos nem olyan mint az eredeti.

7 megjegyzés:

Thrini írta...

Nagyon szépek!

Moha írta...

Ez valóban nem hangzik túl édesnek, és nagyon mutatós!

Névtelen írta...

Hmm...bekapnék most egy párat! :)) Kár hogy elég macerásnak hangzik.

Chef Viki írta...

Micsoda szépségek!!

duende írta...

Egy újabb finomság, amit el kell készítenem Tőled! :) és még van ám a listámon az oldaladról legalább 4-5 étel, amit feltétlen szeretnék megfőzni! :)

Pocak Panna írta...

Nagyszerűen néz ki! Hát szerintem a görögök sütijeit nem veri semelyik nemzeté. Bárcsak azokon a sütiken élhetnék életem végéig... csodásan néz ki!

Eszter írta...

Szia! Elkészítettem ma ezt a sütit. Elvileg csak a krémet akartam ma megcsinálni, de aztán nem birtam magammal :) Ízre nagyon finom! A külalakot még gyakorolnom kell... Közel sem olyan szépek, mint a tieid... Köszönöm a receptet!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP