Narancsos halva - Χαλβας πορτοκαλιου

2011. április 6.

Halva. A nagyböjt édessége, de egész évben lehet kapni a boltban, mind a búzadarából készült változatát, mind a tahini alapút. Ez most egy rendhagyó halva, a receptet innen vettem, fázisképek is vannak itt az elkészítésről (görögül tudók előnyben). Nekem még elbírna egy kevés cukrot és egy kevés narancslevet is, hogy jobban érződjenek az ízek, de így is nagyon finom. Leginkább nyáron tudom elképzelni ezt a változatot, mivel nagyon hűs, könnyű és frissítő édesség lesz belőle. Elkészítési ideje maximum 15 perc + a hűtési idő.

Halva with orange juice and coconut 2

Hozzávalók 5 db 12 cm átmérőjű szilikonos mini kuglófformához:
750 gramm víz
12,5 dkg búzadara
1 cs vaníliás cukor
20 dkg cukor
3 narancs leve és lereszelt héja
1/2 csésze kókuszreszelék
+ kókuszreszelék a díszítéshez

Az összes hozzávalót egy lábosba teszzük és közepes hőfokon addig főzzük, gyakran kevergetve amíg olyan sűrű lesz mint egy puding és bugyborékolva pöfög.
Ekkor vagy egy kisebb tepsibe/üvegjénaiba vagy ahogy én is tettem szilikonos formába vagy egy nagyobba vagy több kisebbe öntjük, még melegen megszórjuk kókuszreszelékkel, hogy jól ráragadjon. Hagyuk kihűlni, majd hűtőben behűtjük.
Nekem a szilikonos formából nagyon szépen kijött. Egyszerűen csak fejreállítottam és felszedtem a formát róla.

Halva with orange juice and coconut

7 megjegyzés:

Erzsebet írta...

Jó hallani, hogy ez a Nagyböjt édessége. Magyar orthodox vagyok. Itthon nehéz tartani előírásszerűen a böjtöt. Sokan nem fogyasztanak édességet. Én csak a húsételeket mellőzöm.

Puszedli írta...

A narancstól van ilyen szép színe? Mindenesetre nagyon dekoratív - már ha egy édességet lehet ilyen jelzővel illetni. :)

Ágni írta...

Szia, gyönyörű képek. Ha beleegyezel, átveszem a blogomba természetesen a blogod megjelölésével. Én is szoktam készíteni, nagyon szeretik itthon.

Névtelen írta...

De jó ez a kép, nagyon vidám! És hát a halva...hmm nyami!

fahéj és feta írta...

Puszedli,
Igen valószínüleg a naracstól lett ilten szép színe.

Pocak Panna,
Köszönöm!

fahéj és feta írta...

Ágni,
Köszönöm! Viheted nyugodtan, köszönöm, hogy ennyire tetszik!

Névtelen írta...

Gyonyoru.
En is elkeszitem, majd megirom, hogy milyen lett.
Koszi a receptet
Judit

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP