Narancsos halva - Χαλβας πορτοκαλιου
2011. április 6.
Halva. A nagyböjt édessége, de egész évben lehet kapni a boltban, mind a búzadarából készült változatát, mind a tahini alapút. Ez most egy rendhagyó halva, a receptet innen vettem, fázisképek is vannak itt az elkészítésről (görögül tudók előnyben). Nekem még elbírna egy kevés cukrot és egy kevés narancslevet is, hogy jobban érződjenek az ízek, de így is nagyon finom. Leginkább nyáron tudom elképzelni ezt a változatot, mivel nagyon hűs, könnyű és frissítő édesség lesz belőle. Elkészítési ideje maximum 15 perc + a hűtési idő.
Hozzávalók 5 db 12 cm átmérőjű szilikonos mini kuglófformához:
750 gramm víz
12,5 dkg búzadara
1 cs vaníliás cukor
20 dkg cukor
3 narancs leve és lereszelt héja
1/2 csésze kókuszreszelék
+ kókuszreszelék a díszítéshez
Az összes hozzávalót egy lábosba teszzük és közepes hőfokon addig főzzük, gyakran kevergetve amíg olyan sűrű lesz mint egy puding és bugyborékolva pöfög.
Ekkor vagy egy kisebb tepsibe/üvegjénaiba vagy ahogy én is tettem szilikonos formába vagy egy nagyobba vagy több kisebbe öntjük, még melegen megszórjuk kókuszreszelékkel, hogy jól ráragadjon. Hagyuk kihűlni, majd hűtőben behűtjük.
Nekem a szilikonos formából nagyon szépen kijött. Egyszerűen csak fejreállítottam és felszedtem a formát róla.
7 megjegyzés:
Jó hallani, hogy ez a Nagyböjt édessége. Magyar orthodox vagyok. Itthon nehéz tartani előírásszerűen a böjtöt. Sokan nem fogyasztanak édességet. Én csak a húsételeket mellőzöm.
A narancstól van ilyen szép színe? Mindenesetre nagyon dekoratív - már ha egy édességet lehet ilyen jelzővel illetni. :)
Szia, gyönyörű képek. Ha beleegyezel, átveszem a blogomba természetesen a blogod megjelölésével. Én is szoktam készíteni, nagyon szeretik itthon.
De jó ez a kép, nagyon vidám! És hát a halva...hmm nyami!
Puszedli,
Igen valószínüleg a naracstól lett ilten szép színe.
Pocak Panna,
Köszönöm!
Ágni,
Köszönöm! Viheted nyugodtan, köszönöm, hogy ennyire tetszik!
Gyonyoru.
En is elkeszitem, majd megirom, hogy milyen lett.
Koszi a receptet
Judit
Megjegyzés küldése