Serpenyőben sült csiga Krétáról - Σαλιγκαρια

2011. április 2.

Ezt az ételt nem én készítettem, hanem az anyósom. Itt Krétán nagy kedvencnek és számít a csiga. A piacon úgy árulják, mint bármely más gyümölcsöt, zöldséget, halat. Az anyósom viszont nem vesszi, hanem szedi őket kevés eső után a falu környéki földeken. Szedés után egy ládába kerülnek minimum egy hétre a főzés előtt. Ez alatt az egy hét alatt tésztát kapnak enni azzal a céllal, hogy a bélrendszerüket kitisztítsák. Ez után az éppen főzésre szánt mennyiséget megmossa és megtisztítja és készen is állnak a főzésre.
Én még soha nem kóstoltam őket és soha semmi nem tudna rávenni, hogy a számba vegyem őket.

Snails from Crete

Hozzávalók:
kb. 1 kg megtisztított csiga

olívaolaj
vörösborecet
friss rozmaring

Egy serpenyőbe annyi sót szórunk, hogy szépen beterítse az alját. Erre a sóágyra tesszük a nyílásukkal lefelé a csigákat. Közespes lángon kb. 2 percig hevítjük őket, majd annyi olívaolajat öntünk rájuk, hogy a csigák kb. felég érjen. Megvárjuk amíg felforr az olaj kétszer, beledobjuk a rozmaring ágat, majd ettől számítva 6-10 percig "sütjük" őket néha átkeverve. A legvégén kb 1 dl vörösborecetet öntünk rájuk és azonnal levesszük a serpenyőt a főzőlapról.

8 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Éti csiga nálunk is van, a begyűjtött csigák zömét exportáljuk. Én nagyon szeretem. Sokféleképp lehet elkészíteni. Legnagyobb fogyasztói a franciák. Ma már nem csak gyűjtéssel lehet hozzájutni, de vannak csigafarmok is, ahol nagyüzemi módszerekkel tenyésztik a csigákat. Külön csemege a csigakaviár. Lásd a a napokban írt bejegyzésem.

Krinya írta...

Akkor ha jól értem, héjastól együtt süti meg? Utána mindenki maga pucolja meg evéskor?
Megmondom őszintén, engem se lelkesít ez az ötlet, bár soha ne mondd, hogy soha.. valaha a kagylóra is azt mondtam, hogy meg nem kóstolnám, meg még sok minden másra is, ma viszont az egyik kedvenc kajám... Persze csak főzve, nyersen meg nem enném :S

Hobbychef írta...

Pedig az osztrigát is nyersen eszik. A 70-es , 80-as években mindig az Adria mellett nyaraltunk. Gyakran szedtünk fekete kagylót, fogtunk rákot. Aztán egy baráti francia társaság megmutatta, hogyan kell a tengerfenékről, a homok alól a kagylót kiszedni. Egy késsel kinyitották a kagylót, csöppentettek rá citromot, s behűtött pezsgő kíséretében megettük. Isteni volt.

Flögi írta...

Én meg kóstolnám,ha küüldenél egy marékkal. :-)

Viktoria írta...

Krinya,
igen jol ertetted hejastol, vagyis a hazaval egyutt suti meg. Mindenki maganak halassza ki csiguszt belole, villaval.

Flögi,
Sajna kihulne mire odaerne hozzad. De ha erre jarsz akkor megkerem, hogy susson nektek ;)

Ami írta...

Imádom a csigát! Ezt most szívesen megkóstolnám :)

Mónika írta...

Tegnap kertrendezős napunk volt, ha tudnád, hogy mennyi csigát szedtünk össze, persze nem étkezési célzattal...
:D
Azt hiszem, hogy simán letudom élni az életem, ennek az ínyencség kóstolása nélkül is...

Szilvai írta...

Pedig az a csigasztifadó a chaniai csarnokban.....:))

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP