Csicseriborsó citromosan

2009. január 14.

Múlt hét pénteken elutaztunk, gyönyörű napsütés 16 fok. Úgy terveztük, hogy csak hétfőn délután jövünk haza. Szombat 11 fok eső, eső és eső. Vasárnap reggel úgy döntöttünk, hogy hazajövünk, mert esőben semmit sem tudunk csinálni, hiába a szép szoba mégse akartuk csak ott tölteni az időt. A döntés jónak bizonyult, nemcsak az időjárás miatt. A párom N. foga vasárnap megfájdult, a legjobbkor, hétvége, csak sürgősségi ellátásra tudtunk volna menni, de oda nem akart mert pár évvel ezelőtt egy fogászati érzéstelenítő injecikó után alergiás sokkal kórházba került, az óta csak egy fogorvoshoz hajlandó menni, aki tudja mit nem szabad kapnia. Estére már iszonyúan fájt neki, a bevett fájdalomcsillapítók nem hatottak, a pálinkás öblögetés csak ideig óráig volt hatásos, majd egész éjjel nem aludt.... . Reggel telefon az orvosnak, rögzítővel beszél, mert az orvos január 20-ig szabadságon van. Infarktus közeli állapot, majd másik orvos keresése kényszerből. Röntgen, antibiotikum és a legerősebb fájdalomcsillapító beszerzése következett és még egy alvás nélküli éjszaka. A végkifejlet, hogy valószínűleg a két hátsó fogát ki kell műteni. És mindezekhez nemhogy enni, de beszélni is alig bírt a fájdalomtól és a feldagadt arcától. Ezért a napokban megpróbáltam könnyen ehető ételeket főzni.

Csicseriborsó citromosan – Ρεβυθια με λεμονι


chick-pea in lemon sauce

3 marék csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
só, bors
1 citrom leve
2 – 2 ½ evőkanál liszt
olívaolaj

A csicseriborsót előző este beáztatom langyos, szódabikarbónás vízbe, legalább 5-6 ujjnyira legyen felette víz. Másnap átöblítem és a felaprított hagymával kb. 2 evőkanálnyi olívaolajjal, sóval és annyi vízzel, hogy kb. 3 ujjnyira legyen felette a víz. Forrás után a habot leszedem róla és addig főzöm kb. 40-45 perc amíg meg nem puhul. Ennyi idő alatt megpuhul, de még kicsit roppanós marad belül (mint ahogy az olaszok a tésztát főzik). Ekkor kicsavarom egy citromot és a levét+2-3 evőkanálnyit a főzőléből elkeverem a liszttel csomómentesre. A főzőlével közepes sűrűre lazítom és behabarom vele a csicseriborsót, borsozzuk és egyet forralunk rajta. Egy nem túl híg, de nem is túl sűrű citromszószt kapunk.
Aki konzerv csicseriborsóból készíti annak nem kell áztatnia előző éjszaka és a főzési idő is rövidebb lesz.

0 megjegyzés:

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP