Vaszilopita - Βασιλοπιτα, görög újévi szerencsesüti

2009. január 3.

A Vaszilopita tradicionális görög újévi sütemény, csak erre az alkalomra sütik. Újévkor minden görög házban felvágják, ezzel megáldva a házat és szerencsét hozva az új évre. Van aki maga süti, van aki készen veszi. Ezer féle változata van, a hozzávalók, illetve Görögország egyes területei szerint. Lehet élesztős kalács szerű, illetve élesztő nélküli piskótára hasolító. A süteményt éjfél után vagy január 1-én reggel a jó kívánságok után vágják fel. Először háromszor keresztet rajzolnak rá a késsel, majd felszeletelik. Az első szeletek a házé, Jézusé, Szűz Máriáé és Szent Vasziliszé, a fennmaradó részt pedig annyi részre szelik ahányan jelen vannak és mindenki kap egy szeletet. A süteménybe belesütnek egy érmét, aki ezt az érmét a szeletében megtalálja az egész évben szerencsésnek mondhatja magát. A süteményen mindig szerepel valamilyen formában az új év számjegyekben és az újévi köszöntés: Καλη χρονια!, vagyis Jó évet!. Én idén sütöttem először vaszilopitát és rengeteg receptet átböngészve ez volt a legszimpatikusabb, persze az összes recept ismeretében némi változtatással. Az eredmény több mint kielégítő, így ez a recept marad a további években is:

1 pohár tej
3 pohár liszt
2 pohár cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 pohár puha vaj
4 kávéskanál sütőpor
4 tojás
1 narancs reszelt héja
1/2 pohár mandula hámozatlan és sótlan v. dió darálva (mindkettő kicsit durvára hagyva)
1 érme (lehet pénzérme is, de mindenképpen alufóliába csomagoljuk)

A tojásokat szétválasztjuk. A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, a tejet, narancshéjat majd a sütőporral elkevert lisztet és a mandula vagy diódarát, végül a felvert tojásfehérjét és az érmét. Kerek formában kb. 24 cm-es, 180 fokon 40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A formából kiborítva porcukorral beszórjuk, illetve díszítjük az új év számával és az új évi köszöntéssel. Én ettől a szilveszteri hajrában eltekintettem simán porcukrosan késznek nyilvánítottam.

Vasilopita 31.12.2008

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Very nice receipes.And trust me because i try all of them quite often

nyarikonyha írta...

A sütőportól nő meg ilyen szép puposra?Ilyet szeretnék sütni Szilveszterkor!

Névtelen írta...

Szia, idén a te receptedet próbáltam ki, nagyon finom lett.Csak annyit módosítottam, hogy a tésztába tettem pluszban őrölt fahéjat és őrölt szerecsendiót. Nekem nem sült meg 40 perc alatt. Üdv Beloianniszból!

fahéj és feta írta...

Szia Névtelen,
Sütöje válogatja, hogy mennyi idö kell neki. Tavaly az új sütövel nekem is több idö kellett neki. Örülök, hogy ízlett!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP