Horiatiki, a görög saláta - Χωριατικη σαλατα

2009. február 7.

A horiatiki, vagyis falusi saláta, hagyományos görög étel. Ízvilágát a feta és az oregano határozza meg. Nyáron az étkezés elképzelhetetlen nélküle. Külföldön sokan sokféleképpen készítik. Eredetileg paradicsom, uborka, édes vöröshagyma, feta sajt, olajbogyó, oregano, só és olívaolaj kerül bele, illetve bele kerülhet még zöld paprika is. Azt hiszem, ha valaki Görögországra gondol akkor a buzuki zenén és a kék-fehér színkombináción kivül még a horiaktiki képe jelenik meg előttünk.
A horiatikit soha nem készítik el előre, nem hagyják, hogy az ízek összeérjenek, mindig firssen kerül az asztalra. Nekem kifejezett kedvencem amikor a tál aljánról a paradicsom levéből-magjából, az összetört fetadarabokból, az oreganoból és az olívaolajból összekeveredett szószt tunkoljuk. Merthogy itt nem illetlenség az asztal közepére tett salátástálból közösen enni és tunkolni. Emlékszem mikor először ettem N. szüleinél, arra vártak, hogy én kezdjek el tunkolni, mert a vendégé az elsöbbség, utána már mindenki nyugodtan tunkolhat. A legjobb szósz a tunkoláshoz akkor lesz ha a paradicsomokat meghámozzuk, így több levet engend ki magából. Eredetileg ezt nem szokás csinálni én is csak néha készítem így. A képen látható salátában (sajnos nem volt a legfotogénebb) az olajbogyó és a paradicsom saját termés :), mármint a paradicsom N. anyukájának a kertjéből való, illetve az olajbogyó N. saját olajfáiról származik és az apukája pácolta be.
A leglényegesebb pont az elészítésében, hogy mindent vágódeszka nélkül szeletelünk fel. Vagyis ahogy esik úgy puffan alapon a salátástál felett szeleteljük a paradicsomot, uborkát stb. rusztikusra, és így a szeleteléskor kicsurgó lé se veszik kárba.
Dresszingként sokan olívaolajat és citromot, vagy olívaolajat és ecetet ajánlanak, azonban az eredeti horiatiki csak olívaolajat tartalmaz.

horiatiki-greek salad

Szóval egy eredeti görög salátához kell 2 főre:
1 jó nagy vagy két kisebb paradicsom
1 fél kígyóuborka, vagy ha van a kisebb faja akkor abból 1 db
zöld kaliforniai paprika
olajbogyó
feta sajt
vöröshagyma
oregano

olívaolaj

A paradicsomot, uborkát, paprikát és a hagymát a salátástál felett kedvünk szerint, felszeleteljük, amikor ez meg van, akkor kézzel összevegyítjük őket, hogy mindehova jusson mindenből. A tetejére feketetünk 1 szelet feta sajtot, megszórjuk egy kevés olajbogyóval, sózzuk, oreganot hintünk rá és bőven meglocsoljuk olívaolajjal (persze azért nem kell úsznia az olajban ;)).
Csak magában friss kenyérrel is isteni.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen ez valóban nagyon finom, de Magyarországon soha sem lesz oylan ízű paradicsom mint Görögországban. Ezért az igazi, ha ott a tengerparton fogyasztjuk, de azt sajnos nem írhatod fel nekünk receptere. Ezért marad az emlékezés az ízére és várjuk a nyarat! :)

Viktoria írta...

Hát igen, a görög tengerpart, mint hozzávaló. Azt hiszen kissé nehézkes a beszerzése :). Emlékszem mikor először vettem paradicsomot, mind ronda volt kívülről és félig érettnek tűnt, de mivel mindenhol csak ez volt, megvettem. Megettük és istneni volt. Erre szokás azt mondani, hogy ronda de finom?

Mirelle írta...

Ez a krétai naranccsal is így van. Kegyetlen ronda, rücskös példányokat vettünk egyszer a hegyekben...de olyan finomak voltak....

Horiatiki: nagy kedvenc. Pitára hangolódom. :)

Viktoria írta...

Hát igen, valóban igaz amit a naranccsal kapcsolatban írsz. Rücskös, ronda, de nagyon finom :).

Névtelen írta...

Azért nagyon felcsigáztál ezzel a salival, bár nem volt hozzá tenger, de méis isteni volt. Vacsire készítettem és nem is kelletmás utána, lélekben egy tengerparti tavernában ültem és finom Krétai levegőt szippantottam mellé, így a kissé ízetlen paradicsom is isteni volt. Szóval köszönöm az ötletet.

Viktoria írta...

Örülök, hogy ízlett :)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP