Halva, grízes édesség - Χαλβας

2009. március 25.

A halvának (χαλβας) rengeteg változata ismert. A Törökországban és a Balkánon ismert halva, egy nagyon egyszerű édesség. Itt Görögországban ahány tartomány, sziget annyi féle készítési mód létezik, persze azért van egy-két általánosan ismert recept. A házilag készített halva alapja a búzadara. Ezt különféleképpen édesítik és ízesítik; készülhet simán vagy olajos magvak belefőzésével. Evéskor őrölt fahéjjal, szezámmaggal, apróra tört dióval, pisztáciával, mandulával megszórva, esetleg egy kevés citromlével megcsöpögtetve fogyasztják.
Görögoszágban a halva a nagyböjt édessége (de egész évben kapható), különösen a tahinivel (szezámmagból készült paszta) készült változata, melyet ekkor nagy mennyiségben tégla formában árulnak. Ezt a tahinivel készült változatot Makedonikos Halvának – Μακεδονικος Χαλβας hívják (Macedóniának Görögország legfelső tartományát hívják, az általunk Macedóniának neveztt országgal határos rész, itt ezt az országot Skopje-ként ismerik és nem akarják elismerni a Macedónia nevet, mint országnév.). Többféle ízesítésű létezik, mint sima, mézes, vaníliás és kakaós. Illetve ezek az ízesítések lehetnek gazdagítva mandulával, pisztáciával, dióval, mazsolával. A tahinival készült változatot nagyon nehéz otthoni körülmények között előállítani, mert a forró tahinimasszát össze kell dolgozni a cukorból és vízből főzött karamellel. Az összedolgozás kezdetekor a massza kb. 80 fokos és az egész műveletet kézzel végzik, ami nagyon kimerítő és fárasztó munka. Amikor a massza egynemű, hozzáadják az ízesítőket, kakaót, a magvakat, amivel továbbdolgoznak rajta, aztán amikor még meleg feldarabolják és csomagolják.
Természetesen mi is vettünk az üzletekben kapható tahinis változatot, de az egyik alaprecept szerint készítettem itthon is halvát búzadarából. Egyszerű és gyors édesség.

Halva

Kell hozzá (1 csésze= 2,5 dl):
1 csésze olaj
2 csésze búzadara
2,5 csésze cukor
3,5 csésze víz
1 fahéjrúd
1 mokkás kanál őrölt fahéj

A cukorot és a vizet a fahéjrúddal együtt felforraljuk, majd levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk. Mialatt hűl az olívaolajon a búzadarát világos színűre pirítjuk. Vigyázni kell nehezen kezd pirulni aztán viszont hirtelen odakaphat, folyamatosan kevergessük! Ha megpirult rászórjuk az őrölt fahéjat és felöntjük a cukros sziruppal. Ekkor nagyonhígnak tűnhet, de folyamatosan továbbkeverve addig főzzük amíg sűrű pudingszerűre nem sűrűsödik. Ekkor folpackkal bélelt szufléformákba adagoljuk. Ebből az adagból 8 formára elegendő lesz. Hűtőbe tesszük másfél-két órára hűlni és hűtőhidegen tálaljuk. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés fahéjjal, szezámmaggal, apróra vágott pisztáciával, dióval, mandulával.
Ez az alaprecept, ezt lehet bővíteni, úgy hogy főzéskor beleteszünk 1/2 csésze vágott vagy egész mandulát, egész pisztáciát, mazsolát.

4 megjegyzés:

Limara írta...

Hű de jól néz ki, mindenképpen kipróbálom! A dobozos változatot szoktam néha venni, a férjem nagyon szereti! :))

Viktoria írta...

A dobozos is biztos finom, itt is lehet kapni a joghurtoknál és a hűtős poharas édességeknél lehet fellelni. De a házi készítésű azért mégis csak más :)

erős ildikó írta...

Én még nem ettem, de nagyon szeretem az ilyen típusú édességeket. Köszi a receptet!

Viktoria írta...

Nincs mit, remélem ízlik majd!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP