Citromos nyúl - Κουνελι με λεμονι
2009. március 29.
Már említettem, hogy én nem eszem nyúl húst, olyannyira, hogy megfőzöm, de felelősséget nem vállalok, hogy elég sós-borsos-fűszeres stb. - e, mert még megkósotlni se vagyok hajlandó. Egyszer ugyan egy falatnyit megkóstoltam, és köszöntem szépen nekem elég is volt. N. viszont nagyon szeretei, sőt a nyuszik húsa a görögöknél igen kedvelt alapanyag. N. elég "macerás" egyéniség hús terén. Ha anyukájáék nem tartanának és szaporítanának nyuszikat, akiknek a sorsuk a tányéron végződik, akkor azt hiszem soha nem enne nyulat. Vannak ugyanis húsok amiket csak úgy hajlandó megenni, ha tudja, hogy azok egészséges, vegyszertől mentes vegetáriánus életmód után kerültek kés alá, onnan a mélyhűtőbe, majd a tányérjára. Mivel a mélyhűtőben lapult egy fél nyuszi feldarabolva, úgy gondoltam N. kedvében járok és elkészítem neki, így elkészült ez a citromos változat.
Kell hozzá:
egy fél nyuszi darabokban
olívaolaj
1 citrom
1 kis fej hagyma
oregano
só, bors
0,5 dl fehérbor
1,5 ek liszt
A husit megmossom, leitatom róla a vizet és teflon serpenyőben pici olívaolajon, minden oldalról pirosra elősütöm. Egy lábosba átöntöm a nyuszi sütése után megmaradt szaftot, és pótolok még hozzá olajat, amin a hagymát megfuttatom, erre rádobom az elősütött husit, sózom, borsozom, és oreganót szórok rá. Felöntöm a borral és annyi vízzel ami épp ellepi, majd forrástól számított 1 órán keresztül főzöm. A husit kiszedem a léből, egy kisebb citrom levét kicsavarom és elkeverem a liszttel, valamint teszek a husi alatti szafból is hozzá, hogy folyós állagot kapjak, majd beleöntöm a szaftba és beforralom. Visszateszem bele a húst és még egyet rottyantok rajta.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése