Kellemes Húsvétot! - Καλο Πασχα!

2009. április 18.


Itt Görögországban holnap és holnapután van húsvét. A katolikus és az ortodox húsvét nem minden évben esik egy napra. Ennek oka, hogy az ortodox egyház a húsvét kiszámolásához a Julianus naptárat használja míg a katolikus a Gregorianus naptárt.
A görögök és az ortodox egyház számára a legfontosabb ünnep a húsvét, melyet Pasha-nak (Πασχα) hívnak. A húsvét a Virágvasárnapot megelőző szombattal, Lázár szomatjával kezdődik. Ekkor a gyerekek házról házra járnak és Lázárral kapcsolatos dalokat énekelnek, tojást és pénzt gyűjtenek így. Virágvasárnap reggelén az emberek templomba mennek, itt pálmából készült keresztet visznek haza magukkal, amit aztán a házi oltárra helyeznek és egész évben ott tartanak. Az emberek a Nagy Hét minden estéjén templomba mennek, különösképpen Nagycsütörtökön, Nagypénteken és Nagyszombaton a feltámadás éjszakáján.
Nagykedden festik a piros tojást. A tojás és a piros szín az életet jelképe és színe.
Nagy Pénteken kerül sor a körmenetre, ez a gyász napja. Ekkor a kereszten található Jézust leveszik, fehér len lepedőbe csavarják és egy virággal díszített hordágyra fektetik, ami Jézus sírját szimbolizálja. Késő este így viszik körbe a falun vagy a városon Jézust. Az egész menet alatt virágszirmokat szórnak és mindenki kezében gyertya ég. Ez tulajdonképp Jézus temetését szimbolizálja. A körmenet után késő éjjel mindenki tenger gyümölcseit megy vacsorázni. Ekkor mindenféle tenger gyümölcseit fogyasztanak kivéve halat.
Nagyszombat a feltámadás (Anastasi-Ανασταση) napja. Éjfél előtt egy órával mindenki templomba igyekszik, kis lámpásokkal vagy gyertyával. Szinte minden templom tömve van, sőt majdnem mindenhol a templomudvaron is hallgatják a kihangosítón a misét. Éjfél előtt kicsivel minden elsötétül, majd a pap az ikonsztáz mögül előhozza a Szent lángot, melyet elkezd továbbadni az emberek között. Pár perccel éjfél előtt a papal együtt mindenki kimegy a szabad ég alá, ahol a pap éjfélkor kihírdeti, hogy Jézsus feltámadott (Hristos Anesti-Χριστος Ανεστη). Ekkor mindenki tüzijátékozni kezdi, így az éji eget színes fényesség borítja be. A családtagok-barátok a Hronia Polla (Χρονια Πολλα) köszöntéssel üdvözlik egymást. Ekkor sok helyen sor kerül Júdás égetésére, amihez egy ember nagyságú bábút készítenek, máglyát raknak alá, majd meggyújtják és elégetik az árulót.
A Szent Láng Nagyszombaton érkezik repülővel Jeruzsálemből, mely Jézus sírjánál került meggyújtásra. A Szent Lángot mindenkinek kialvás nélkül kell hazavinnine, mert ha nem sikerül akkor úgy tartják, hogy szerencsétlen, nem jó év lesz. Ha sikerül hazavinni, a lánggal a bejárati ajtó felső félfájára a lánggal keresztet rajzolnak, mintegy védelmet nyújtva a házra és annak lakóinak a következő évre.
A mise után mindenki hazamegy és közösen elfogyasztják az ekkor hagyományos ételeket. A böjt után ez az első alkalom amikor megint lehet állati eredetű ételeket enni. Egy speciális levest a mageiritsat (μαγειριτσα) fogyasztanak amit csak erre az alkalomra készítenek. A bárány belsőségeiből készül, mint szív, máj, tüdő, belek, s mindez egy citromos-tojásos mártással van sűrítve.
A leves után következik a piros tojások törése. Mindenki tojást vesz a kezébe és a tojásokat összeütik egymással. Akinél az egyetlen ép tojás marad az lesz a szerencsés.
Húsvét vasárnap a családok és a barátok összegyűlnek, és a bárány belsőségeiből készült grillezett ételt kokoretsit (a bárány belsőségeit nyársra húzzák és a belekkel körbetekerik és így grillezik meg - κοκορετσι), tsourekit (τσουρεκι - húsvéti kalács) és kalitsuniat (καλιτσουνια - édes mizithra sajttal töltött apró párnácskák) eszenek, és ismét piros tojást törnek.
A húsvét előtti két hétben rengeteg ember hömölyög az utcákon. A keresztapák és keresztanyák (νονος – νονα) a keresztgyerekekkel vásárolni mennek. Minden eseteben új cipőt és valamilyen játékot, csokitojást valamint a feltámadákor meggyújtandó gyertyát (λαμπαδα) veszik meg a gyerekeknek. Ez egy színes díszes gyertya, a kisebbeknek különböző játékokkal van díszítve, a nagyobbaknak valamilyen egyszerű szalagos vagy rányomott mintás díszítéssel.

Gyertyák a gyerekeknek:

lampada

Húsvéttal kapcsolatosan többféle köszöntést használnak:
Kalo Pasha! – Καλο Πασχα! – Jó húsvétot! – Ezt húsvét előtt 2-3 héttel kezdik el kívánni egymásnak az emberek.
Kali Anasthasi! – Καλη Ανασταση! – Jó Feltámadást! – Ezt Nagycsütörtöktől kezdve kívánják egészen Nagyszombat éjfélig.
Hristos Anesti! – Χριστος Ανεστη! – Jézus Feltámadott! – Húsvét vasárnap így köszöntik egymást, melyre sokszor hallható a következő válasz: Alithos Anesti! – Αληθος Ανεστη! – Tényleg Feltámadott!
Illetve létezik egy általános köszöntés a Xronia Polla! – Χρονια Πολλα! – Jó Ünnepet!

2 megjegyzés:

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP