Vaníliás-mazsolás tekercs

2009. május 10.

Az egyik kedvenc cukrászdámban, ami tőlünk kb. 25 km-re van árulnak egy dán tekercsnek nevezett péksütit. A cukrászda csakis e péksütemény miatt érdemelte ki a kedvenc elnevezést. Na nem mintha amúgy a többi péksütemény, sütemény, fagylalt nem lenne finom, sőt. Ha arra járok rögtön kettőt veszek belőle. Egyet azonnali fogyasztásra, a másikat másnap reggelre. A tekercs egyszerű leveles tésztából készül, vaníliapuding van benne mazsolával és a teteje kisülés után valami fényes mázzal van megkenve (szerintem egyszerű átlátszó tortazselé, nagyon vékonyan felvíve rá, csak a fénye miatt).
Az interneten megpróbáltam a dán tekercsre/csigára rákeresni mindenféle lehetséges módon, de a találatok között egy hasonlót sem találtam. Sebaj majdcsak összehozom valahogy, elvégre tisztán látható és érezhető, hogy mi van benne. Így beszereztem a hozzávalókat és nekiálltam tegnap este, hogy ma reggel azt tudjak reggelizni.


Kell hozzá:
leveles tészta
1 cs hidegen keverhető vaníliapuding
1 marék mazsola
tej a puding kikeveréséhez


Sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. A mazsolát beáztatjuk meleg vízbe. A pudingot kikeverjük a tejjel. Én azért veszem a hidegen keverhetőt, mert nem kell várni, hogy kihűljön, azonnal felhasználható. A leveles tésztát kinyújtjuk, vagy akinek olyan előre nyújtott lapja van mint nekem az csak kinyitja a tészát, majd kb. 2 cm széles hosszú csíkokra vágjuk. A csíkokat bőven megkenjük pudinggal, megszórjuk mazsolával, ki ki mennyire mazsolásan szereti, majd óvatosan feltekerjük és szellősen tepsire állítjuk. Előmelegíett sütőben kb. 20-25 perc alatt arany színűre sütjük. Sütés után elvileg meg kellene kenni lehelletnyien torazselével, de én ettől este 9 lévén eltekintettem.
Ma reggeli tapasztalat: Finom lett, de az igazi sokkal jobb, talán azért mert azt nem nekem kell elkészíteni, és mint tudjuk egy egyszerű szendvics is jobban esik, ha nem magunk készítjük, hanem valaki más, nekünk pedig csak az elfogyasztásának és ízének élvezete marad.

2 megjegyzés:

lúdanyó írta...

A dán tekercs tésztája egy hajtogatott vajas kelttészta, danish pastry néven találod meg.
http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_pastry

Jó sütögetést!
Ezzel a sima levelestésztával is nagyon finom lehet :)

Viktoria írta...

Köszönöm a tippet, megnéztem. Az egyetlen gond vele, hogy eddig akárhányszor próbáltam hajtogatott vajas kelttésztát csinálni még soha sem sikerült úgy ahogy szerette volna.
Így legalább tudom milyen lesz az eredmény :)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP