Cseresznye édes szirupban - Κερασι γλυκο του κουταλιου

2009. június 20.

Mindenki aki egyszer már járt Görögországban tudja, hogy ez egy nagyon "édes" ország. A görögök ugyanis nagyon szeretik a süteményeket és az édességeket amelyek sokszor gej édes sziruppal vannak átitatva-leöntve, vagy abban úsznak.
De nem csak süteményeket esznek, hanem rengeteg zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztanak. Ezek közül is jónéhány gyümölcsnek és zöldségnek igen előkelő édes-szirupos szerepet szánnak, amikor is a tartósításra szánt alanyokat hasonló alaprecept szerint, cukros vagy mézes szirupban tesznek el. Az így készült édességeket gliko kutaliu-nak, vagyis édes kanálnak hívják, mivel pici tányérkákon szolgálják fel és miniatűr kanálkákat adnak az elfogyasztásához.
Azt hiszem ez a gyümölcsök és zöldségek egyik Magyaroszágon nem ismert "tartósítási" formája. A gliko kutaliu alapja sokminden lehet, de a legnépszerűbb a narancs, a citrom, a körte, a birs, a szőlő, a cseresznye, a meggy, a füge, a gesztenye, a padlizsán, de akár paradicsomból is készülhet.
Mikor és mihez fogyasztják? A délutáni kávéhoz egy pohár jéghideg vízzel, tavernákban-éttermekben sokszor az étkezés után kérés nélkül a ház édességeként hozzák, illetve finom a natúr görög joghurt tetjén is.
Nagyon finom, nagyon édes és egyáltalán nem fogyókúrás.

cherry spoon sweet3

Hozzávalók 4 db 2,1 dl-es üveghez:
1 kg kimagozott cseresznye, vékony héjú legyen a cseresznye!
1 kg kristálycukor
125 ml víz
1 ek citromlé

A kimagozott és megmosott cseresznyét megszárítom papírtörlővel. A cukrot és a vizet elkezdem egy lábosban főzni, még mielőtt felforrna beleteszem a cseresznyét és felforralom. Miután felforrt közepesre veszem vissza a lángot és 10-15 percig (attól függ nagy vagy kis szemű a cseresznye) lassan forralom sűrűn megkeverve. Leveszem a tűzről és leszedem a habját, majd magára hagyom majdnem teljesen kihűlni. Ha majdnem hideg kiszedem a gyümölcsöket a szirupból és a szirupot megint felforralom. Kb. 10-15 percig forralom lassan a szirupot magában amíg be nem sűrűsödik (nem lesz forrón sűrű-sűrű, egy hideg tányérra pöttyintsünk a szirupból, ha majdnem hidegen ragacsos-nyúlós akkor már jó). Ekkor beleöntöm a citromlevet és a gyümölcsöt, még egyet forralok rajta, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Ha kihűlt kiforrázott üvegekbe töltöm, úgy, hogy a szirup befedje a gyümölcsöt. Rácsavarom a tetejét, fejtetőre állítom pár percre és sötét hűvös helyen tároljuk.
Semmilyen tartósítószer nem szükséges a tetejére! Felbontás után hűtőben tároljuk!

cherry spoon sweet collage

0 megjegyzés:

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP