Krétai-görög sajtok: Graviera (Γραβιερα κρητης)

2009. június 7.

A graviera az egyik legnépszerűbb, legfinomabb tradicionális sajt Krétán. Ez egy kemény, halványsárga színű, kissé lyukacsos, aromás sajt, enyhén édes-diós, pikáns ízzel. Juhtejből készül, illetve juh és kecsketej keverékéből, de a kecsketej soha nem haladja meg a 20 %-ot a készítéskor. Sótartalma kevesebb, mint 2%. Készítésekor a teljes érlelési idő legalább három hónapig tart. A legjobb minőségű graviera kizárólag juhtejből készül.
Ez a sajt nagyon sokféleképpen fogyasztható. Előételként sajttálon, salátában, rántott vagy grillezett sajtként, főételek kiegészítőjeként reszelve, illetve mézzel megcsorgatva akár desszertként is.
Leginkább a gruyere-hez hasonlítható és azzal helyettesíthető.


graviera-cretan cheese

0 megjegyzés:

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP