Krétai-görög sajtok: Graviera (Γραβιερα κρητης)
2009. június 7.
A graviera az egyik legnépszerűbb, legfinomabb tradicionális sajt Krétán. Ez egy kemény, halványsárga színű, kissé lyukacsos, aromás sajt, enyhén édes-diós, pikáns ízzel. Juhtejből készül, illetve juh és kecsketej keverékéből, de a kecsketej soha nem haladja meg a 20 %-ot a készítéskor. Sótartalma kevesebb, mint 2%. Készítésekor a teljes érlelési idő legalább három hónapig tart. A legjobb minőségű graviera kizárólag juhtejből készül.
Ez a sajt nagyon sokféleképpen fogyasztható. Előételként sajttálon, salátában, rántott vagy grillezett sajtként, főételek kiegészítőjeként reszelve, illetve mézzel megcsorgatva akár desszertként is.
Ez a sajt nagyon sokféleképpen fogyasztható. Előételként sajttálon, salátában, rántott vagy grillezett sajtként, főételek kiegészítőjeként reszelve, illetve mézzel megcsorgatva akár desszertként is.
Leginkább a gruyere-hez hasonlítható és azzal helyettesíthető.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése