Piacon jártam

2009. június 23.

melon-peponi

Sokan erre gondolom azt mondanák: Na és akkor mi van? Én is járok piacra. Igen ám, de ez nem akármilyen piac. Ez egy igazi kiabálós, temperamentumos, összevissza görög piac.
Minden szombaton újraéled és ez a sziget fővárosának legnagyobb piaca. Régebben a kikötőnél került megrendezésre, lezárták a kikötői utat fél napra és ott árulták a kofák a portékáikat. Aztán elköltöztették, mert a hajnalban kikötő nagy kompokkal érkező autósok, kamionosok, gyalogosok stb. közlekedését megbénította. A gyalogosok még kijutottak a kikötőből, de a járművel érkezők csak a piac végén "szabadulhattak". Így aztán a város vezetősége úgy döntött nincs mese a piacnak mennie kell. Ez annyiban érint engem, hogy 5 perc séta helyett 15 percet sétálok, de megéri. Maga a piac területe egy kicsit lejt és én a felső részéhez lakom közelebb, így a piac látványa egy nagy fehér sátorvásznak sokakásából összeeszkábált tetőnek látszik. Kicsit az arab országok medináinak-bazárjainak hangulatát idézi. A tető alatt azonban pezseg az élet, látszólagos káosz uralkodik. A kofák kiabálnak, így próbálva vársárlásra csábítani a népet. Mindent meg lehet fogdosni. Magad választhatod a neked tetsző zöldésgeket-gyümölcsöket. A dinnyéből és sok féle gyümölcsből kósolót adnak. De kínálás nélkül is lecsíphetsz egy-egy szem szőlőt, elvehetsz egy-egy szem cseresznyét tesztelés céljából.
Minden nagyon friss. A zöldségek és gyümölcsök mellett, saláták és ehető vadnövények (horta) sokasága kínálja magát. Lehet kapni sajtokat, joghurtot a termelőtől; friss és szárított, a szigeten termeszett fűszernövényeket; a görögök kedvencét a csigát; friss halakat, kalácsot, paximadi-t (szárított kenyérféleség), friss falusi tojást, olajbogyót, helyi termelésű mézet, olívaolajat, sőt friss virágot is árulnak, palántákat, virág és zöldség magokat stb., stb. Egyszóval mindent árulnak mi szem-szájnak ingere. De ami a legfontosabb, hogy mindig friss és a szupermarketbeli árak kb. feléért juthatunk a portékához.
És a piac elengedhetetlen kelléke is megtalálható, a lakókocsiból kialakított "gyorsétkezde", ahol a megfáradt, látványtól és illatoktól kiéhezett piacozó frissen sült souvlakit ehet kenyér vagy sült krumpli kíséretében, sőt még friss citromot is kapunk hozzá. Mindezt egy zöldségesládákból és pallóból eszkábált "asztalnál" jóízűen el is tudjuk fogyasztani, miközben az éppen sülő souvlakik illatától és a parázsba lecsöpögő olajcseppek keltette füsttől minden porcikánk átitatódik "a piac illatával".
Aztán van egy másik része is a piacnak. A zsibvásár. Itt főként hatalmas piaci asztalokra borított filléres ruhákat, cipőket lehet turkálni, de ez nem azt jelenti, hogy valaki már hordta őket; minden új, csak éppen nagyon olcsó, nagyon kínai és nagyon gagyi, "egyszer használatos". De azért vannak jó dolgok is, mint millió féle organza függönyanyag méterre árulva, a bolti ár feléért; törölközők, ágyneműk, fürdőszobai és konyhai kiegészítők szintén kellemes árfekvésben és mindezek normálisan "berendezett" bizalomgerjesztő standokon.
Az egész piaccal csak egy baj van, hogy olyan sok féle dolgot szeretnék egyszerre hazacipelni, hogy legalább 10 kezet kellene még növeszetenem, plusz úgy 50 kg-t kellene hízom, hogy erővel is bírjam a terhek cipelését.
N. viccesen felvetette, hogy vehetnénk egy olyan kerekeken húzható nagy bevásárlótáskát nekem. Elképzelem magam ahogy a 160 cm-el és a 43 kg-mal próbálok magam után rángatni egy ilyen kb. 20 kg-os, majd szétpukkadó kerekes csodát :).
(A képek megnyílnak nagyobban is)

market collage4b

market collage10

market collage1

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű képeket csináltál:). Nagyszerű élményben lehetett részed, szerintem én kamionnal mentem volna:), és az is kevés lett volna:).

KryaSpirit írta...

De jó neked, hogy járhatsz görög piacokra! Tavaly nyáron először jártam Görögországban, azóta visszavágyom. A görög emberek többsége nagyon szeretni való. Remélem eljutok még oda!

Palócprovence írta...

Nagyon klassz piac, az már biztos! :)) Nekem az ilyen piacok hiányoznak a legjobban. Külföldön járva ki nem hagynám őket.

Ízbolygó írta...

Óóóó, és ott még van eper! Nem is akármilyen! Belefacsarodik a szívem!

Viktoria írta...

Fruzska, én is pont így érzem, minden egyes alkalommal, hogy az egész piacot fel tudnám vásárolni.

Benzsi és Paloceprovance, a görög, vagyis a külföldi piacok isteniek, nagyon szeretem őket.

Ízbolygó, még van, és ha tudnád milyen finomak még mindig, méz édesek!

duende írta...

De jó volt olvasni! :) És a képeket is jó nézni! :)

Én is piac-mániás vagyok.
Nálunk sajnos a piac sokszor drágább, mint a szupermarketek. De még nem adtam meg magam! :) Nem is fogom. Inkább megveszem kicsit drágábbért az igazi kertit.
Nagyon szeretem emellett a piac hangulatát is, össze sem hasonlítható egyetlen multival sem. Utálom őket, hogy őszinte legyek...

Lindus írta...

Ez egy álom! Annyira szeretem amikor ilyenekkel örvendeztetsz meg minket! Ez csodás! :))

VOKinga írta...

Ez olyan, mint egy álom!
De jó lenne csatlakozni!
Ha végre megnőnek a csemeték és eljutunk majd nyaralni, reménykedem, hogy sikerül pár napra elszökni kettesben apával egy mediterrán gasztro- és piacjáró túrára. :) Addig pedig még sok ilyen beszámolót kérünk!!!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP