Töltött szőlőlevelek - Ντολμαδακια (dolmadakia)

2009. június 4.

A dolmadakia az egyik legkedveltebb előételek közé tartozik itt. Hidegen és melegen is fogyasztják. Én a legjobban langyosan, majdnem hidegen szeretem. Most van a friss szőlőlevél "idénye"; a piacokon és a zöldségeseknél mindenki árulja, így aki el akar tenni télire az most veszi meg a frisset és tartósítja. Na nem mintha nem lehetne kapni tartósítottat, de azért a friss levélből, vagy a saját magunk által tartósított levélből azért mégiscsak más íze lesz. Én is vettem egy keveset a piacon a friss levelekből. A legegyszerűbb és legnépszerűbb töltelékkel töltöttem meg őket. Kicsit munkás étel, de megéri.
Ezt a tölteléket szinte a végtelenségig lehet variálni a szerint mivel dúsítjuk a tölteléket: mazsolával, mandulával, darált hússal, paradicsomszósszal stb. Sőt nem csak szőlőlevelet lehet és töltenek ezzel a töltelékkel és készítenek ezzel a módszerrel, de forrázott fehérkáposztalevelekt és cukkinivirágot is. Lehet lábosban készíteni a tűzhelyen, vagy tűzálló tálban a sütőben, ahogy én is csináltam.

dolmadakia - stuffed wineleaves

Egy 19 cm átmérőjű tálhoz:
friss vagy tartósított szőlőlevél
2,5 dl rizs (NEM zacskós gyors rizs!)
só, bors, oregano, menta
1 citrom
olívaolaj
1 kis fej hagyma
víz

Ha friss levelünk van akkor forrásban lévő vízbe mártjuk és leforrázzuk. Ha tartósított akkor ezt a lépést kihagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és olajon megfuttatjuk. Ha üveges, sózzuk és fűszerezzük + hozzáöntjük a rizst és kb. 3,5 dl vizet és fél citrom levét. Addig pároljuk amíg majdnem felitta az összes vizet. A szőlőlevelet a fényes felével lefelé és az eres felével felnék kiterírjük. A levél nyelének a tövéhez egy kis kupac (1 tk) rizst teszünk és kétoldalról ráhajtjuk a levelet, majd elkezdjük feltekerni. A tekeréskor oldalra kilógó részeket mindig behajtjuk. A tálunk vagy lábosunk alját kibéleljük üres levelekkel és erre szorosan egymás mellé körkörösen befelé haladva a levél csúcsával lefelé tesszük a kész csomagocskákat. Ha sokat készítünk több réteget is tehetünk egymásra. Ha az összes csomagocska a tálban van rácsavarjuk egy fél citrom levét, 2 ek olívaolajat és annyi vízzel öntjük fel ami ellepi és még egy fél ujjnyit. Betakarjuk őket egész levelekkel és egy tányért teszünk a tetejére, hogy főzéskor (sütéskor) ne jöjjenek fel a csomagocskák. Ha lábosban készítjük közepes lángon addig főzzük amíg az összes vizet fel nem szívta. Ha sütőben mint én, akkor 200 fokon kb. 1 óra alatt szívja magába a vizet.
Katt a képre a nagyobbért (ha minden igaz megnyílik):

dolmades 1

4 megjegyzés:

Gabah írta...

Nagyon szimpatikus ez az előétel! Azt hiszem, nálunk is nagy sikere lenne, úgyhogy ha találok bio szőlőleveleket mindenképp elkészítem!
Tavaly ettem Goriziában egy nemzetközi gasztronómiai fesztiválon, és ha jól emlékszem volt benne mazsola is.
Apropó, hogy kell tartósítani a szőlőleveleket? Sós vízzel leforrázni, utána üvegekbe pakolni, csírátalnítani, vagy a görögök tudnak esetleg valami jobb módszert?

Viktoria írta...

Gabah,
Én a legegyszerűbb, hagyományos töltelékkel töltöttem őket, de írtam, hogy lehet sokféleképpen variálni.
Ahogy én tudom, simán leforrázzák a levelet, hagyják lecsöpögni, kiterítik egyenként a leveleket és mindegyikre egy csipet sót szórnak, aztán 5-10-15 levelet, ki, hogy szereti egymásra tesznek, feltekerik üvegbe állítják és sós lével leöntik (1 liter vízhez egy púpos ek sót adsz) és lezárják. Ezeket a leveleket felhasználás előtt alaposan meg kell mosni, vagy egy kicsit vízbe kell áztatni, mert nagyon sósak.

duende írta...

Én is nemrég postoltam! Imádom, nyáron a kedvenc ételem. rengeteget csinálok! :))

Gabah írta...

Köszönöm szépen! :-)
Én is valami ilyesmire gondoltam. Azt hiszem, hétvégén megrohamozom a nagybácsik szőlőskertjét... ;-)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP