Csirke hilopitesz-el - Κοτοπουλο με χυλοπιτες

2009. július 9.

Ez egy nagyon finom egytál étel és a kelleténél kevesebbszer készítem, pedig nagyon szeretjük. A hilopitesz egy hagyományos tésztaféleség. Elvileg régen a háziasszonyok otthon készítették, formája különféle lehet, mint kocka, szélesmetélt ki, hogy szereti. A gyarkorlatban falun még ma is sok nénike házilag készíti. Én a bolti változatát használom, még nem szántam rá magam a saját kezű előállításához.

chicken with greek pasta - kotopulo me hilopites

Hozzávalók:
2 alsó és 2 felső csirkecomb, 1 filézett csikremmell
só, bors, őrölt kömény, fahéj, babérlevél
1 nagy fej vöröshagyma
3 dl paradicsomszósz
20 dkg hilopitesz

A husiról leszedjük a bőrt (nekem szerencsére a hentes megcsinálja), a csirkemellet 4 darabra vágom és alaposan megmosom őket. A felkockázott vöröhagymát olívaolajon megfuttatom. Rádobom a husikat fűszerezem ízlés szerint, felönöm a paradicsomszósszal és annyi vízzel, hogy ellepje. 1 órát főzöm lassan gyöngyözve, ekkor vizet pótolok még hozzá, hogy a szósz 1 ujjval ellepje a husikat, beleöntöm a tésztát, átkeverem és készre főzöm. Ennél az ételnél fontos, hogy a tésztát a "pörköltszósz"-ban főzzük meg, attól lesz autentikus.

Hilopites - Χυλοπιτες

6 megjegyzés:

Ági írta...

Szia, ez a recept nagyon jól hangzik, szeretném kipróbálni. Szerinted normál magyar tésztával is működik? Meg tudnád mondani, hogy a holipitesz tojással készült tészta vagy csak vizzel? Esetleg tudnád hasonlitani valami más tésztaféléhez?
Köszi.

Viktoria írta...

Ágianyu,
Ez egy tojásos tészta. 1 kg liszthez 3 vagy 4 tojást tesznek ez recept függő. Aztán sodrófával nyújtják vékonyra így a nem lesz olyan túl vékony, inkább a déd- és nagymamáink által készített házi tészta vastagságú lesz. A kinyújtott tésztát először 1 cm széles csíkokra vágják aztán a csíkokat felkockázzák. Így 1 cm×1 cm-es kockák lesznek.
De ez nem törvényszerű. Van aki linguini félére vágja, vagyis spagetti hosszúságú, 0,5 cm szélesre. Van aki csak 1 cm széles, spagetti hosszú csíkokat vág. Ki, hogy szereti.
A boltban többféle kapható. Amit én veszek, az 1 cm széles, kb 2,5 cm hosszú és kb. félbe van hajtva és picit félhold alakra van hajlítva, hogy a hajtás mentén ne ragadjon össze. Tettem fel róla képet ide a recepthez.
Szerintem magyar tésztából is simán működik. Én nagykockát, szélesmetéltet vagy linguinit használnék hozzá. Ami nagyon fontos, hogy a "pörköltben" főzzük meg és nem külön vízben. A "pörköltszószban" való megfőzése a tésztának adja az étel igazi ízét.

Ági írta...

De jó. Köszi a képet is. Szerintem lehet kapni hasonló "alkatú" tésztát itthon, kipróbálom mindenképpen.

Viktoria írta...

Szívesen, sok sikert a próbához ;)

Ági írta...

Kipróbáltam, nagyon finom!

Viktoria írta...

Örülök, hogy ízlett :D

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP