Mandulás-meggyes pite
2009. július 9.
A megrendelt 2 kg meggy egy része lekvárként, egy kis része görög kanalas édességként és egy kis része Cserke legjobb meggyeseként végezte, amin csak egy nagyon apró változtatást hajtottam végre. Ez a meggyes tényleg nagyon finom, de azt hiszem nálunk a legjobb meggyes címet a joghurtos-meggyes pite érdemli ki. Ugye ízlések és pofonok különbözőek.
A tésztához:
20 dkg finomliszt
20 dkg finomliszt
10 dkg apróra vágott, hideg vaj
4 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 kanál jéghideg víz
A töltelékhez:
15 dkg mascarpone
15 dkg mascarpone
8 dkg tejföl
1 egész tojás, és a tésztából megmaradt fehérje
7 dkg őrölt mandula
3 kanál méz (vagy porcukor)
kb. 30 dkg magozott meggy
2 dkg őrölt mandula
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel gyorsan összedolgozom, fóliába csomagolom és a hűtőben pihentetem.
A meggy és a 2 dkg mandula kivételével a töltelékhez valókat alaposan kikeverem.
A tésztát sütőpapír között kinyújtom és egy 2,5 cm magas, 23 cm átmérőjű szilikonos formát kibélelek vele (aki nem szilikonosba süti vajazza és lisztezze ki a formát). És itt jön a pici változtatás, mert a tésztát megszórtam 2 dkg őrölt mandulával, hogy ne áztassa el a meggy. A meggyet beleszórtam és eligazgattam egy kicsit a tészán, majd ráöntöttem a mandulás-mascarponés szószt. Betoltam a sütőbe és 30 perc alatt megsült szép arany színűre.
7 megjegyzés:
Két kilóból ennyi mindent kihoztál?
Nagyon ügyes vagy.
Jah, és szeretnék kérni egy szelet sütit. Persze, ha nem gond. :D
Szűkösen, de igen, ilyen sok mindent sikerült belőle csinálni.
60 dkg-ból lett lekvár, 30 dkg-ból lett kanalas édesség és 30 dkg-ból lett ez a süti és 15 dgk-nyi a fagyasztóba került.
Sajnos a süti már elfogyott, de majd legközelebb küldök neked egy szeletet fénypostával ;).
Köszönöm!:D
Juj de guszta!!
2 kg-ból igen termékeny voltál! Nagyon ügyes vagy!
Erre a sütire én is bejelentkeznék, varázslatos lett!
Anyósomnak köszönhetően hozzájutottam még kb. 4 kg meggyhez. A faluban ahol laknak valakinek vagy meggyfája, de ők nem szeretik, így anyósom ment és szedett nekem belőle. Legalább nem megy kárba.
Ebben a sütiben egyébként az a legjobb szerintem, hogy szinte csak gyümölcsből áll és semmi másból. A tészaalap hártyavékony és a mandulakrémes szósz se túl erőteljes és sok, így szinte csak meggyet eszik az ember egy kis pinkáns mascarponés-mandulás ízzel megspékelve.
Szerintem málnával, szederrel, ribizlivel és cseresznyével is isteni lehet.
Cseresznyével csináltam, csattos tortaformában, mert az volt kéznél.
Már a tésztát gyömöszöltem a formába, mikor rájöttem, hogy a tortaformám átmérője nagyobb mint 23cm.Tészta kiszed, vissza a hűtőbe és csinál még egy adag tészta, meg mindenből még egy adag.
A második adagba mandula helyett, darált dió jutott.
A végeredmény nagyon finom lett...
Köszi a receptet
Megjegyzés küldése